Η Σερβία μηνύει το ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999


Ιστορική απόφαση στο Βελιγράδι

Η Σερβία όρισε μια ομάδα ομάδα δικηγόρων η οποία έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία μιας δίκης εναντίον του ΝΑΤΟ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η ομάδα θα περιλαμβάνει τους διαπρεπέστερους δικηγόρους από τη Σερβία, καθώς και από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Επικεφαλής θα είναι ο εξέχων Σέρβος νομικός, Σρντγάν Αλεξίτς.

«Θέλουμε να φέρουμε ενώπιον του δικαστηρίου τα κράτη του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για 20 κράτη που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα σε αυτήν. Οι αγωγές θα απευθύνονται άμεσα σε καθένα από αυτά τα κράτη» δήλωσε ο Αλεξίτς στο Σπούτνικ Σερβίας.

Σύμφωνα με τον Αλεξίτς, οι δικηγόροι δε σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο. Αντ' αυτού, οι αγωγές θα κατατεθούν στα εθνικά δικαστήρια καθενός από τα 20 κράτη.

Τα μέλη της ομάδας Αλεξίτς αναμένεται να προετοιμάσουν περίπου 20 υποθέσεις υποστηριζόμενες από πειστικές υλικές αποδείξεις, όπως τα ιατρικά έγγραφα που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και της αύξησης του αριθμού των ογκολογικών ασθενειών στη Σερβία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Έπεσαν από 10 έως 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Κακοήθεις όγκοι εντοπίζονται ετησίως σε 33.000 Σέρβους πολίτες. Κάθε μέρα αυτή η φοβερή ασθένεια διαγιγνώσκεται τουλάχιστον σε ένα παιδί στη χώρα μας. Σε σύγκριση με το 1999, ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξήθηκε κατά πέντε φορές, κυρίως στη νότια Σερβία, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια» ανέφερε ο Αλεξίτς.

Σύμφωνα με το δικηγόρο, εξαιρετικοί Σέρβοι γιατροί, ογκολόγοι και τοξικολόγοι θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της αγωγής.

Η αγωγή θα λάβει επίσης υπόψη τις συνέπειες της χρήσης βόμβας διασποράς, με αποτέλεσμα πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα, καθώς και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον χημικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έβλαψαν το περιβάλλον.

Σχόλια