Πλήγμα στο ανθρώπινο λαθρεμπόριο από το Μαρόκο


Ο Υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκο, Khaled Zerouali, δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταφέρει πλήγμα στο ανθρώπινο εμπόριο και την παράνομη μετανάστευση, με την διάλυση 80 δικτύων ανθρώπινου εμπορίου και την αποτροπή 50.000 παράνομων μεταναστών μόνο μέσα στο έτος.

Από το 2004 οι αρχές του Μαρόκο έχουν χτυπήσει 3.000 πυρήνες ανθρώπινου εμπορίου, σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος μιλούσε στο 35ο Φόρουμ Προέδρων Νομικών Σωμάτων της Κεντρικής Αμερικής και της Λεκάνης της Καραϊβικής, που έγινε αυτήν την εβδομάδα στη Ραμπάτ.


Τα μέτρα ασφαλείας που παίρνει το Μαρόκο για την εξάλειψη εγκληματικών δικτύων είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής για την μετανάστευση, επηρεασμένης από την ανθρωπιστική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο Ζερουάλι προειδοποίησε επίσης για την σύμπραξη εγκληματικών δικτύων με τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή Sahel, όπου κάποιες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Μαχρέμπ, ιδρύουν αλυσίδες λαθρεμπορίου ανθρώπων με σκοπό την χρηματοδότηση των τρομοκρατικών τους σχεδίων στην περιοχή.

Περίπου 175$ ήταν τα κέρδη από τέτοιες δραστηριότητες, τις οποίες το Μαρόκο θέλει να εξαλείψει, με αυστηρότερους ελέγχους και εποπτεία των συνόρων.

Η αντιμετώπιση των απειλών που θέτουν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων απαιτεί στενή διασυνοριακή συνεργασία, σύμφωνα με τον Ζερουάλι, ο οποίος τόνισε ότι τα νότια σύνορα του Μαρόκο είναι σφραγισμένα για οποιαδήποτε εισβολή και ότι η Σαχάρα είναι η μόνη περιοχή στο Σαχέλ που συνεχίζει να έχει προβλήματα με την τρομοκρατία.

Τα αλγερινά σύνορα είναι επίσης πηγή ανησυχίας για τον Υπουργό, ο οποίος κατηγόρησε την Αλγερία ότι δεν συνεργάζεται σε αυτό το ζήτημα.

Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας έχουν σημειώσει επιτυχίες στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη χώρα και στη μείωση της επιρροής τους, με τη συστηματική διάλυση τρομοκρατικών πυρήνων και τη σύλληψη αρχηγών των ομάδων, προκειμένου να τους εμποδίσουν να στρατολογήσουν νέα μέλη από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η Τυνησία συνεργάστηκε με την Αλγερία εδώ και πολλά χρόνια και εκπαιδεύτηκε για να εξαλείψει τα δικά της ζητήματα τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών του Daesh που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα και να στρατολογήσουν νέα μέλη, μετά από τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν στη Λιβύη.

Σχόλια