Απέλαση αφρικανών μεταναστών από το Ισραήλ


Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εξέφρασε "σοβαρές ανησυχίες" την Παρασκευή, σχετικά με το σχέδιο του Ισραήλ να απελάσει ή να φυλακίσει χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες τους επόμενους μήνες.


Η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Aryeh Deri και του Υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, Gilad Erdan, είναι να κλείσει μέσα στους επόμενους 4 μήνες το κέντρο κράτησης Αφρικανών μεταναστών Holot στο Νότιο Ισραήλ, ενόψει μεγάλης κλίμακας απελάσεων. Όσοι αρνηθούν την απέλαση, θα φυλακιστούν.

Οι υπουργοί θα θέσουν το σχέδιο προς ψήφιση την Κυριακή.

Ο Ανώτατος Επίτροπος για το Προσφυγικό του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι "σοβαρά ανήσυχος για τις προτάσεις που κατατέθηκαν εχθές... Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, αιτούντες πολιτικό άσυλο από την Ερυθραία και το Σουδάν θα υποχρεωθούν να δεχτούν μετακίνηση σε χώρες της Αφρικής ή θα αντιμετωπίσουν τη φυλάκιση στο Ισραήλ."

Η Επιτροπή του ΟΗΕ σημειώνει ότι "το Ισραήλ έχει νομικές υποχρεώσεις να προστατεύει τους πρόσφυγες και άλλα πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας".
Το σχέδιο του Ισραήλ αναγνωρίζει τις προσπάθειες να αυξηθούν οι απελάσεις Αφρικανών μεταναστών τους επόμενους μήνες.

"Δεδομένης της πρόθεσης να δούμε μεγάλης κλίμακας αναχώρηση των εισβολέων σε τρίτες χώρες, μπορεί να επανεξετάσουμε την ανάγκη για συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου Hοlot, καθώς η αναχώρηση των εισβολέων μπορεί να προέλθει απευθείας από τα κέντρα των πόλεων των τρίτων χωρών."


Οι Υπουργοί πρότειναν να παραμείνει ανοιχτό το Holot για 4 ακόμα μήνες και μετά να κλείσει, εκτός αν δοθεί παράταση.

Τον Αύγουστο, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά επίσης αποφάσισε ότι θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι οι χώρες στις οποίες θα σταλούν οι μετανάστες είναι ασφαλείς. Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει κατονομάσει αυτές τις χώρες, τα δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.


Η απέλαση σε τρίτη χώρα είναι ανήκουστη για τον δυτικό κόσμο. Η Ιταλία και η Αυστρία υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες με τρίτες χώρες - η Ιταλία με τη Λιβύη και η Αυστρία με τη Μαλαισία - αλλά και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από τα τοπικά δικαστήρια. Και στις δύο περιπτώσεις, τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι αυτό δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη του 1951 του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - στην οποία συμμετέχει και το Ισραήλ.

Η Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης αναφέρει ότι πάνω από 40.000 παράνομοι Αφρικανοί μετανάστες ζουν στο Ισραήλ από το 2016, σχεδόν όλοι από την Ερυθραία και το Σουδάν. Πολλοί ζουν στις φτωχότερες γειτονιές του νότιου Τελ Αβίβ. Κάποιοι Ισραηλινοί κάτοικοι τους κατηγορούν για την αύξηση της εγκληματικότητας στην πόλη.

Πολλοί από τους μετανάστες ισχυρίζονται ότι έφυγαν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διώξεις και ζητούν καθεστώς ασύλου. Οι αρχές του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι είναι οικονομικοί μετανάστες και αρνούνται να τους αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες. 



Πηγή

Σχόλια