Δουλεμπόριο στη Λιβύη

Φωτό αρχείου: Καταυλισμός μεταναστών στη Λιβύη, 2011

Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πωλούνται σε οίκους δημοπρασιών γύρω από τη Λιβύη, για ευτελή ποσά της τάξεως των 400$!
Η αποκάλυψη έγινε από το αμερικανικό CNN που αναφέρει ότι δουλέμποροι έχουν εγκατασταθεί γύρω από τη Λιβύη, στη δυτική Λιβύη, κοντά στην πρωτεύουσα την Τρίπολη, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, αλλά και στην πόλη Ghadames, κοντά στα Αλγερινά σύνορα.

Οι ρεπόρτερς, με κρυφές κάμερες ταξίδεψαν στη Λιβύη, όπου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ζωντανά δημοπρασίες ανθρώπων. "Ποιος χρειάζεται έναν σκαφτιά; Ξέρει να σκάβει, είναι δυνατός και θα σκάβει" διαλαλεί ο πωλητής στο κοινό του. Οι υποψήφιοι αγοραστές σηκώνουν το χέρι και δίνουν τις προσφορές τους, ανεβάζοντας τις τιμές... 500, 550, 600, 650...

Μετά από λίγο η δημοπρασία τελειώνει και οι άνθρωποι μεταφέρονται στα νέα τους "αφεντικά". Μέσα σε επτά λεπτά πωλήθηκαν μια ντουζίνα Νιγηριανοί.

"Οι μετανάστες πωλούνται σαν να' ναι εμπόρευμα, δηλώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στη Λιβύη. "Το εμπόριο ανθρώπων είναι πολύ συνηθισμένο μεταξύ λαθρεμπόρων, των οποίων τα δίκτυα αυξάνουν τη δύναμή τους στη Λιβύη."

Σύμφωνα με το CNN, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε μετά από τα δραστικά μέτρα που έλαβε η ακτοφύλακη της Λιβύης, για την εξάλειψη του φαινομένου της μετανάστευσης, με τα οποία μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός αυτών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. με εκατοντάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στη διάθεσή τους, οι λαθρέμποροι βρήκαν καινούριους τρόπους για να κερδίζουν, μεταξύ των οποίων και η πώληση ανθρώπων σε σκλαβοπάζαρα.

Το CNN κάνει λόγο για περίπου ένα με δύο σκλαβοπάζαρα την εβδομάδα. Οι εικόνες του ρεπορτάζ διατέθηκαν στην κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα.

Ο υποσμηναγός της κυβερνητικής υπηρεσίας ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, Naser Hazam, είπε στο κανάλι ότι ο ίδιος δεν έχει δει σκλαβοπάζαρο, ωστόσο γνωρίζει ότι οι οργανωμένες συμμορίες λειτουργούν δίκτυα λαθρεμπορίας στη χώρα.

"Γεμίζουν μια βάρκα με 100 ανθρώπους, αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν να φτάσουν, μπορεί και όχι. Οι λαθρέμποροι δεν ενδιαφέρονται, από τη στιγμή που παίρνουν τα λεφτά τους και οι μετανάστες μπορεί να φτάσουν στην Ευρώπη ή να πεθάνουν στη θάλασσα."

Οι μετανάστες συχνά υπόκεινται σε κακοποιήσεις στη Λιβύη, όπου οι λαθρέμποροι τους παίρνουν τα λεφτά με αντάλλαγμα μια θέση στη βάρκα, όπου συχνά πνίγονται προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, ή αναγκάζονται να ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου αντιμετωπίζουν βασανισμούς και βιασμούς.


Σχόλια