Υψηλά πρόσωπα των ΗΠΑ στο συνέδριο του σιωνιστικού λόμπι στην Ουάσιγκτον


Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο της AIPAC, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μαρτίου, όπως επιβεβαιώθηκε από το φιλο-ισραηλινό λόμπι τη Δευτέρα. Ο Πενς είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης Τραμπ που συμμετέχει στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε και πέρυσι.

Επίσης, στο συνέδριο θα μιλήσει και η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley. Στο περσινό συνέδριο η Nikki Haley είχε μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.

Παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για πρώτη φορά μετά το 2015. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο Νετανιάχου είχε απευθυνθεί στο συνέδριο μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Θα είναι η δεύτερη συνάντησή τους μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η αναγνώριση αυτή έχει κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Αραβικό κόσμο και απειλεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αρνούνται τον ρόλο των ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή.

Η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει τα σχέδιά της για ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, παρά τις πρόσφατες συστάσεις της ισραηλινής αστυνομίας να καταδικάσουν τον Νετανιάχου για δωροδοκία σε δύο ξεχωριστά σκάνδαλα διαφθοράς. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην ισραηλινή Haaretz την Παρασκευή ότι οι συστάσεις της αστυνομίας "δεν θα επηρεάσουν το περιεχόμενο ή το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου".

Σχόλια