"Παίζει" με τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά η Τουρκία

Το αμυντικό σύστημα Patriot

Παρά τα καβγαδάκια μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, η Τουρκία δίνει μηνύματα ότι είναι ανοιχτή στο να αγοράσει τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Πάτριοτ, για το αμυντικό πυραυλικό της σύστημα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι μέρος ενός καλά επεξεργασμένου παιχνιδιού διαπραγμάτευσης.

Εκπρόσωπος του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Άγκυρα "θα αξιολογήσει σοβαρά" την πιθανότητα αγοράς πυραύλων Patriot, αν ο Λευκός Οίκος κάνει "μια καλή προσφορά".

Η Τουρκία είχε μακρές συζητήσεις για την αγορά των Patriot εδώ και χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον πάγωσαν δύο φορές -η πρώτη το 2013, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ένα κινέζικο αμυντικό σύστημα και έπειτα το 2017, όταν τελικά επέλεξε, αντί αυτού, να αγοράσει τους τελευταίας τεχνολογίας S-400 από τη Ρωσία.

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η συμφωνία του Ερντογάν με τη Ρωσία θα υπονόμευε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ο προκλητικός Τούρκος ηγέτης υπέγραψε, παρόλα αυτά, το συμβόλαιο. Το Κογκρέσο πέρασε νόμο με τον οποίο ανέβαλε την αποστολή των F-35 στην Τουρκία. 

Ακολούθησαν κι άλλα, υψηλού επιπέδου, καβγαδάκια, όπου ο Ερντογάν έφτασε μέχρι του να ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες, αλλά και από τα άλλα έθνη, να εγκαταλείψουν το δολάριο. 

Οι επακόλουθες διπλωματικές αψιμαχίες αύξησαν την ψυχρότητα ανάμεσα στα δύο κράτη, που οι σχέσεις τους ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson, από την Τουρκία. 

Ο πάστορας απελευθερώθηκε τελικά τον προηγούμενο μήνα και η Τουρκία, που όπως φαίνεται τώρα, άλλαξε γνώμη, σκέφτεται να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους. 

"Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τις ανάγκες της από μία και μόνη πηγή, καθώς η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια κοινή παραγωγή πυραυλικών συστημάτων και μεταφοράς τεχνολογίας.


Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II
Η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με πολλούς εμπορικούς εταίρους είναι μέρος της τακτικής του Ερντογάν να χρησιμοποιεί τις οπλικές συμφωνίες ως διαπραγματευτικά όπλα, όπως είπε στο RT ο αναπλ. δ/ντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Προβλέψεων, Nikita Danyuk. 

"Στην επιδίωξή της για ηγεμονία στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στα ισχυρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για δικό της όφελος."

Διερευνώντας τις συμφωνίες, "είναι πιθανό ότι ο Ερντογάν θέλει να παρακινήσει τη Μόσχα να του παράσχει ορισμένες διευκολύνσεις σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας", αναφέρει ο αναλυτής.

Τα κράτη που αγοράζουν όπλα από τη Μόσχα κινδυνεύουν να παραβιάσουν τον νόμο των ΗΠΑ περί "Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων", κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να υποστούν κυρώσεις. Για να το αποφύγει αυτό, ίσως η Τουρκία να θελήσει να αρπάξει την ευκαιρία και να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους. Ο Danyuk θεωρεί επίσης, ότι ο Ερντογάν ελπίζει ίσως ότι με μια πιθανή συμφωνία μπορεί οι ΗΠΑ να μην πιέσουν την Τουρκία να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς της με το Ιράν.

Ο ερευνητής εξωτερικής πολιτικής, Konstantin Truyevtsev, θεωρεί ότι η Άγκυρα ελπίζει να αλλάξει την αμερικανική πολιτική απέναντι στους Σύρους Κούρδους, ή ακόμα και να πείσει την Ουάσιγκτον να παραδώσει στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

"Η Τουρκία κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, περιμένοντας ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους της Συρίας. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους ή να αφήσουν τον Ερντογάν να διαλύσει την αυτονομία τους."

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει την Κουρδική, παραστρατιωτική οργάνωση YPG, παρέχοντάς τους όπλα και εκπαίδευση. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και έχει εξαπολύσει αρκετές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον τους. 

Ο Truyevtsev, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ισχυρίζεται ότι είναι απίθανο να καταφέρει ο Ερντογάν να αλλάξει την στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να προσπαθεί.

Η αντίθεση με τον Λευκό Οίκο δεν είναι το μόνο αδύναμο σημείο του Ερντογάν. Όπως αναφέρει ο στρατιωτικός ειδικός, Aleksey Leonkov, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συμβατοί οι Patriot με τους ρωσικούς S-400, αν η Τουρκία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει και τα δύο συστήματα. 

"Είναι αμφίβολο ότι οι πύραυλοι Patriot μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου μαζί με τους S-400. Οι ΗΠΑ δεν θα το επιτρέψουν, φοβούμενες ότι απόρρητη τεχνολογία θα διαρρεύσει προς τη Μόσχα."

Σχόλια