Υπό την αυστηρή επίβλεψη του ΔΝΤ, η Τυνησία δίνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Οι υποσχέσεις της "αραβικής άνοιξης" στην Τυνησία παραμένουν ανεκπλήρωτες

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων στη βιομηχανία και τη γεωργία της τάξης του 6,5%.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από σειρά μαζικών διαδηλώσεων την Δευτέρα (29/4) σε κεντρικές πόλεις της χώρας, ενάντια στην περιθωριοποίηση και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Τυνησίας.

Ανακοινώθηκε επίσης αύξηση 6,5% στις συντάξεις για 700.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, μετά από διαδηλώσεις εκατοντάδων συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για την άνοδο του πληθωρισμού και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Τυνησίας λήφθηκε παρά τις πιέσεις των ξένων δανειστών για πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

Η Τυνησία θεωρείται ως η μόνη χώρα που πέρασε τη δική της "αραβική άνοιξη" και κατάφερε να απαλλαγεί από ένα αυταρχικό καθεστώς το 2011, χωρίς να οδηγηθεί στη διάλυση, όπως π.χ. η Λιβύη. Όμως, οι επόμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τον πληθωρισμό και την ανεργία και παραμένει εξαρτημένη από τον ξένο δανεισμό και το ΔΝΤ.

Η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Τον Φεβρουάριο, μετά από έντονες διαδηλώσεις και απεργίες, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των μισθών 670.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη των ειδικών για την 5η αξιολόγηση, προκειμένου να εγκριθεί η δόση του δανείου. Όταν ξανάρχισαν οι διαδικασίες, αρχές Απριλίου, το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι σε κάποια ζητήματα επήλθε "αμοιβαία συνεννόηση", ενώ σε κάποια άλλα "οι αρχές της χώρας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να 'εμπλουτίσουν' τις προτάσεις της πολιτικής τους". Τελικά η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου και συμφωνήθηκε η εκταμίευση $247 εκ., μέρος του πακέτου "δανειακής διευκόλυνσης" $2,8 δις που συμφώνησε η χώρα με το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2016.

Το ΔΝΤ, κατά τη συνήθη πρακτική του, μπαίνει σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τις οδηγεί στην απόλυτη χρεοκοπία, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την ίδια, γνωστή συνταγή "σωτηρίας": μείωση των μισθών, υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, μείωση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, ενθάρρυνση της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, κατάργηση των επιδομάτων, αγνοώντας τις επιπτώσεις στην κοινωνική σταθερότητα και συνοχή.

Η Τυνησία, πριν την "αραβική άνοιξη", το 2010, είχε δημόσιο έλλειμμα μόλις 1%, το χρέος της αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός της ήταν στο 3%.

Τα νούμερα αυτά φαίνεται πως δεν αντανακλούσαν στις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, καθώς οι κύριες αιτίες της εξέγερσης ήταν η φτώχεια, η ανεργία και η διαφθορά του καθεστώτος. 8 χρόνια μετά και υπό τα ασφυκτικά δεσμά του ΔΝΤ, οι υποσχέσεις της "αραβικής άνοιξης" μένουν ανεκπλήρωτες. Η διαφθορά παραμένει, τα οικονομικά προβλήματα βαθαίνουν και οι λαϊκές εξεγέρσεις πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπες με σκληρή κρατική καταστολή. 


(Οι πηγές δίνονται με τους ενσωματωμένους στο κείμενο συνδέσμους.)
Επιμέλεια: Μαντάτα

Σχόλια