Το Βολιβιανό Μαϊντάν!
"Βολιβιανό Μαϊντάν" χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τις πολιτικές εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στη Βολιβία, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
"Το Βολιβιανό Μαϊντάν"
"Θυμόσαστε ότι στις 10 Νοεμβρίου στη Βολιβία, ο Έβο Μοράλες ανακλήθηκε, λόγω "πολύ σοβαρών παραπτωμάτων" στην εκλογική διαδικασία και ακολούθησαν ισχυρισμοί για νοθεία.
Λοιπόν, έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, οι οποίες έγιναν στις 20 Οκτωβρίου. Κι όμως, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ακόμα δεν έχει βγάλει το τελικό πόρισμα σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για την αφαίρεση ενός υποψηφίου για την προεδρία έχει ληφθεί, σε ποια βάση - ακόμα κανείς δεν γνωρίζει.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Στρατηγικού Κέντρου Λατινικής Αμερικής, Σερράνο, οι αξιολογήσεις της εκλογικής διαδικασίας του επικεφαλής του ΟΑΚ, Αλμάγκρο, δεν περιέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς για παραβάσεις κατά τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Βολιβίας,
Δεδομένης της υπερηχητικής ταχύτητας με την οποία ξεχνιούνται τα γεγονότα, ήδη πολλοί λίγοι θυμούνται ότι ήταν ο Αλμάγκρο στην επείγουσα σύνοδο του ΟΑΚ, στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, που ισχυριζόταν "πλαστότητα", "χειραγώγηση των ψήφων" και "πραξικόπημα" στην εκλογή του προέδρου της Βολιβίας, κατά την οποία ο Μοράλες κέρδισε στον πρώτο γύρο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα κανονικό Λατινοαμερικανικό Μαϊντάν του 2004, όταν η Δύση δεν είχε αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Η διαφορά είναι ότι το 2004 ο Γιανούκοβιτς δεν έφυγε από την Ουκρανία, αλλά αποδέχτηκε τις συνθήκες που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς, με τη μορφή ενός "τρίτου" γύρου, στον οποίο βγήκε ο Γιουσένκο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη κατά τις πρώτες ημέρες εργασιών της "εκτελούσας χρέη Προέδρου της Βολιβίας", η Ανιές, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έστειλε πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Όλα αυτά υπερβαίνουν τις εξουσίες μιας μεταβατικής κυβέρνησης και συμβαίνουν παράλληλα με την απέλαση σύσσωμου του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Βενεζουέλας, την αναγνώριση του Γκουαϊντό ως προέδρου του κράτους και την πρόσκληση διπλωματών του στη Λα Παζ, την αποχώρηση από την Άλμπα και την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την Ένωση Εθνών της Νοτίου Αμερικής.
Προφητικά, φυσικά, ο Μοράλες πριν 10 χρόνια είχε ανακηρύξει τον πρέσβη των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, "ανεπιθύμητο πρόσωπο" (persona non-grata) κατηγορώντας τον για συμπαιγνία εναντίον της διοίκησης. Αυτό όμως δεν έσωσε τη Βολιβία από την παρέμβαση της Ουάσιγκτον και από την εφαρμογή του σεναρίου."
Πηγή: maria.zakharova
Μετάφραση: Μαντάτα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου