Ο Ερντογάν ανακυκλώνει τους τρομοκράτες, από το Ιντλίμπ στη Λιβύη
Η επιχείρηση "Rat Line" κάνει αναστροφή, παίρνοντας τρομοκράτες μισθοφόρους της Τουρκίας από τη Συρία, από το λιμάνι Σεϊχάνλι και στέλνοντάς τους στη Μισράτα της Λιβύης. Η επιχείρηση Rat Line είχε διαταχθεί από την τότε Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Χίλαρυ Κλίντον, και ήταν μια γραμμή μεταφοράς τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, όπως και οπλισμού και τεχνικής υποστήριξης, από τη Λιβύη προς την Τουρκία. Αυτοί οι τρομοκράτες είχαν μόλις χρησιμοποιηθεί στα φονικά πεδία της Λιβύης, είχαν σκοτώσει, βιάσει και λεηλατήσει, στην αποστολή τους να ανατρέψουν τον Καντάφι, τον ηγέτη μιας από τις 7 χώρες που έπρεπε να "πέσουν", όπως είχε πει ο στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ. Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Κλίντον είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Κρις Στήβενς, που παρουσιάστηκε ως "ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά". Οι τρομοκράτες και τα όπλα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Σεϊχάνλι, μεταφέρθηκαν με φορτηγά, με επίσημες φορτωτικές του τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών, και πέρασαν τα σύνορα για το Ιντλίμπ, που τότε ήταν το αρχηγείο της Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία και τώρα παραμένει το τελευταίο σημείο της Συρίας που ελέγχεται ακόμα από την Αλ Κάιντα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αρχίσει να μεταφέρει πίσω τους μισθοφόρους του από το Σεϊχάνλι στη Μισράτα. Αυτοί στρατολογούνται με μηνιαίο μισθό 2.000 δολάρια και υπόσχεση για αύξηση. Κάποιοι από αυτούς είναι συριακής εθνικότητας, οι περισσότεροι όμως είναι δυτικοευρωπαίοι, βορειοαμεριανοί, ή από τις χώρες του Κόλπου, ή από ασιατικές χώρες. Φεύγουν από τη Συρία μέσω του Ιντλίμπ, το οποίο είναι ακόμα υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα και λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία και το Κατάρ και ανθρωπιστική [σμ. βλ. Λευκά Κράνη] από οργανώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Κάποιοι από τους μισθοφόρους παίρνουν επιπλέον εκπαίδευση στην Τουρκία, άλλοι εκπαιδεύονται στη Λιβύη, υπό την κοινή στρατιωτική διοίκηση Τουρκίας - Λιβύης.
Η Λιβύη είναι διαιρεμένη, με το Λιβυκό Κοινοβούλιο και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό υπό τη διοίκηση του Χαλίφα Χαφτάρ από τη μια μεριά και, από την άλλη, την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Φαγιέζ αλ-Σαράζ. Αυτό που τους χωρίζει είναι η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς οι υποστηρικτές της Αδελφότητας, Τουρκία και Κατάρ, στηρίζουν τον Σαράζ στην Τρίπολη.
Όταν ξεκίνησε η επίθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία, με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ήταν όλοι μαζί στον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων, συνεργάτες στον θάνατο και την καταστροφή της Συρίας. Όμως, το σχέδιό τους απέτυχε και έχασαν τον πόλεμο, καθώς η συριακή αντίσταση τους απέτρεψε να πετύχουν τον στόχο τους. Μπροστά στην ήττα, οι "φίλοι της Συρίας" άρχισαν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στράφηκαν εναντίον του Κατάρ, κάτι που οδήγησε το Κατάρ ακόμα πιο κοντά στους "συμπολεμιστές" Τούρκους. Στην Τουρκία και το Κατάρ κυριαρχεί η ιδεολογία των "Αδελφών Μουσουλμάνων", που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους. Ο Τραμπ σταμάτησε την υποστήριξη των τρομοκρατών από τις ΗΠΑ, που ήταν το "πνευματικό τέκνο" των Ομπάμα, Κλίντον και Κέρυ. Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την ένοπλη προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος, η Τουρκία και το Κατάρ ήρθαν για να καλύψουν το κενό, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες, ανάμεσα στους οποίους, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η Αλ Κάιντα, η Τζαμπάτ αλ Νούσρα και ο ISIS.
Όταν ο Τραμπ διέταξε την αποχώρηση του στρατού του από τη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν εισέβαλε στην περιοχή για να την εκκαθαρίσει από τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι, προηγούμενα, είχαν λειτουργήσει ως πληρωμένοι μισθοφόροι των ΗΠΑ και είχαν εγκλωβίσει χιλιάδες μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους σε στρατόπεδα κράτησης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Όταν εισέβαλαν οι επίγειες δυνάμεις του Ερντογάν, αυτά τα στρατόπεδα έμειναν αφύλακτα, καθώς οι Κούρδοι έφευγαν για να γλιτώσουν από την εκκαθάριση. Οι μισθοφόροι του Ερντογάν άρχισαν να αδειάζουν κάποιες από αυτές τις φυλακές και να μεταφέρουν τους μαχητές στην Τουρκία, για την τελική αποστολή τους στη Λιβύη, προκειμένου να πολεμήσουν για το καθεστώς του Σαράζ.
"Τα κρατητήρια του ISIS είναι τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, που θέλει να τους μεταφέρει σε ασφαλές καταφύγιο. Η Λιβύη μπορεί να είναι ο προορισμός τους, καθώς εδώ υπάρχει κενό ασφάλειας", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, Αχμέντ αλ-Μεσμαρί, και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι μάχη ασφάλειας και όχι πολιτική", εξαιτίας της απειλής να εξαπλωθεί η τρομοκρατία σε όλη την περιοχή και όχι μόνο στη Λιβύη.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει την ιδιότητα μέλους στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, καθώς ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 22 κράτη έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για την εισβολή της Τουρκίας στο κυρίαρχο κράτος της Συρίας.
Τον Απρίλιο, τα λάβαρα των τρομοκρατών του ISIS και της Αλ Κάιντα ανέμιζαν στην Τρίπολη, σε υποστήριξη του καθεστώτος Σαράζ. Αυτό τότε αποδόθηκε στην ανάμιξη της Τουρκίας στις διαμάχες της Λιβύης, ενώ τρομοκράτες της αλ-Νούσρα κατέφταναν στη Λιβύη από τη Συρία. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες, απειλώντας να τους εκδιώξουν από την Τρίπολη, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα η ασφάλεια και οι νόμιμοι θεσμοί.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Χαφτάρ τον Απρίλιο, "αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Χαφτάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης, και οι δυο τους μοιράστηκαν το όραμα για τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα". Διαμεσολαβητής γι' αυτό το τηλεφώνημα ήταν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι. Για την Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση, υπεύθυνη για το χάος, την καταστροφή και τους θανάτους στην Αίγυπτο από το 2011.
Ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι "η κίνηση της Τουρκίας σίγουρα θα οδηγήσει σε νέο κύκλο αντιποίνων από τις χώρες που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ, ειδικά την Αίγυπτο. Υπάρχει κίνδυνος, αντιδρώντας στην φανερή στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας, οι άλλες χώρες να αυξήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη του Χαφτάρ και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης".
Ο Ερντογάν και ο Σαράζ υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια και τη ναυτιλία που εξυπηρετεί τα ενεργειακά συμφέροντα και των δύο. Στέλνοντας μαχητές στη Λιβύη οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι. ο Ερντογάν δεν χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιό του. Τα ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 7.000 τρομοκράτες έχουν φτάσει στη Λιβύη από την Τουρκία, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην ανάμιξη ξένων κυβερνήσεων και δυνάμεων στη Λιβύη. Το ζήτημα αυτό θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου.
Πηγή: mideastdiscourse
Μετάφραση: Μαντάτα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου