Επικίνδυνα πειράματα σε παιδιά της Αφρικής, με σπόνσορα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Όπως αποκαλύφθηκε σε δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The BMJ (British Medical Journal), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρηματοδοτεί μια πειραματική μελέτη ενός αμφιλεγόμενου εμβολίου για την ελονοσία, σε Αφρικανά παιδιά, χωρίς την ενημέρωση και συγκατάθεση των γονέων τους.
Τα στοιχεία από προηγούμενες κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το οποίο παράγεται από τη Βρετανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK), δείχνουν ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ελονοσίας μετά από τέσσερα χρόνια, δεκαπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης μηνιγγίτιδας, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής ελονοσίας (στην οποία οι παρασιτικοί μικροοργανισμοί μπλοκάρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας πρήξιμο και ενδεχόμενη εγκεφαλική βλάβη) και αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ο οποίος ήταν δυσανάλογα υψηλότερος για τα κορίτσια.
Εκτός από το ότι δεν ενημερώθηκαν οι γονείς για τους κινδύνους, αλλά ούτε καν για το γεγονός ότι γίνονταν πειράματα στα παιδιά τους, το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ΠΟΥ σκοπεύει, με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, να πάρει αποφάσεις για το κατά πόσον θα συστήνει το εμβόλιο για συστηματική χρήση στην υποσαχάρια Αφρική μετά από δοκιμές διάρκειας μόλις 24 μηνών, χρονικό διάστημα που δεν είναι αρκετό για να καθοριστεί η επιπτώσεις του εμβολίου στη θνησιμότητα.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι αυτό, αν λάβουμε υπόψιν επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι άλλα μη ζωντανά εμβόλια, όπως το εμβόλιο για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη (DTP), συνδέονται με αυξημένα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας. Ο ΠΟΥ, παρόλα αυτά, έχει απορρίψει αυτά τα στοιχεία και συνεχίζει να συστήνει το εμβόλιο DTP για χρήση ρουτίνας σε παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών.
Αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά των ιθυνόντων του ΠΟΥ δεν πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένου ότι στον οργανισμό υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, όπως χρηματοδοτήσεις από τη βιομηχανία, αλλά και μέλη της συμβουλευτικής ομάδας για τα εμβόλια που έχουν οικονομικούς δεσμούς με φαρμακευτικές εταιρείες.
Πηγή: foreignpolicyjournal.com
Μετάφραση: Μαντάτα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου