Παλαιστίνη: ο αιματηρός απολογισμός του 2016


Για τα παιδιά της Παλαιστίνης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το 2016 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.



35 Παλαιστίνια παιδιά δολοφονήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, αστυνομικούς ή οπλισμένους πολίτες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Όλα τα θανατηφόρα περιστατικά, εκτός από τέσσερα, συνέβησαν στη Δυτική Όχθη. Ο αριθμός των παιδιών αγγίζει το 1/3 των 105 Παλαιστίνιων που δολοφονήθηκαν από Ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας το 2016.

Τα περισσότερα, αλλά σίγουρα όχι όλα, από αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων, τα οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων, κυρίως εναντίον στρατιωτών στα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη.

Δύο Ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια τέτοιων επεισοδίων. Ένας από αυτούς ήταν ένα 13χρονο κορίτσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, στην κρεβατοκάμαρά της στο συνοικισμό της Δυτικής Όχθης, το μοναδικό Ισραηλινό παιδί που δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο τον περασμένο χρόνο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είχε συμβεί καμία απόπειρα επίθεσης, όταν πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν Παλαιστίνια παιδιά. Σύμφωνα με έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτές οι δολοφονίες πρέπει να ερευνηθούν ως εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Κάποια παιδιά σκοτώθηκαν στο δρόμο για το σχολείο τους, ή κατά την επιστροφή τους από κάποιο πάρτυ. Άλλα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στην κατοχή. Δύο αδέλφια, αγόρι και κορίτσι, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στη Γάζα, όταν η γειτονιά τους βομβαρδίστηκε σε Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Όπως υπογραμμίζει η Defense for Children International - Palestine (DCIP) «ο καταλογισμός ευθυνών για πυροβολισμούς [Παλαιστίνιων παιδιών] από Ισραηλινές δυνάμεις, είναι εξαιρετικά σπάνιος. Από το 2014, σε μία μόνο περίπτωση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.»

Ο υπεύθυνος του προγράμματος για απόδοση ευθυνών του DCIP, Ayed Abu Eqtaish, δήλωσε: «Η χρήση εσκεμμένης δολοφονικής βίας από τις Ισραηλινές δυνάμεις είναι πλέον ρουτίνα, ακόμα και σε αδικαιολόγητες περιπτώσεις, χωρίς κανένα καταλογισμό, βάζοντας όλο και περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο.»

Το DCIP έχει δημοσιεύσει έκθεση με τις σοβαρότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών από το Ισραήλ, κατά το 2016.

Αυτά είναι τα Παλαιστίνια παιδιά που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ το 2016:

Ahmad Younis Ahmad al-Kawazba, ετών 17


Ο Ahmad, από το χωριό Sair στα νότια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινές δυνάμεις, μετά από φημολογούμενη επίθεση με ελαφρύ τραυματισμό ενός στρατιώτη στην διασταύρωση Gush Etzion, κοντά στη Χεβρώνα στις 5 Ιανουαρίου.

Ο εισαγγελέας της Χεβρώνας δήλωσε ότι «σύμφωνα με την αυτοψία, ο 17χρονος αφέθηκε να αιμορραγεί μέχρι θανάτου και δεν του παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.

Ο Ahmad τάφηκε δίπλα στον φίλο και συμμαθητή του, Mahmoudal-Shalalda, ο οποίος είχε σκοτωθεί από πυροβολισμούς Ισραηλινών το Νοέμβριο του 2015.

Alaa al-Din Abd Muhammad al-Kawazba, ετών 17


ΟAlaaal-Din σκοτώθηκε από πυροβολισμούς Ισραηλινών, μαζί με τους δύο ενήλικες ξαδέλφους του κοντά στο συγκρότημα κατοικιών Gush Etzion του Ισραηλινού συνοικισμού, νότια της Χεβρώνας, στις 7 Ιανουαρίου. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι οι τρεις τους ήταν «οπλισμένοι με μαχαίρια» και αποπειράθηκαν να επιτεθούν στους στρατιώτες. Κανένας τραυματισμένος στρατιώτης ωστόσο δεν αναφέρθηκε από αυτήν την «επίθεση». Ο Alaaal-Din ήταν από το χωριό Sair στην περιοχή της Χεβρώνας.

Khalil Muhammad IssaWadi, ετών 15

Ο Khalil πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινές δυνάμεις, μετά από φημολογούμενη επίθεση με μαχαίρι εναντίον στρατιώτη, στη διασταύρωση Beit Einoun κοντά στη Χεβρώνα, στις 7 Ιανουαρίου. Κανένας τραυματισμός Ισραηλινού δεν αναφέρθηκε από αυτήν την «επίθεση». Η μητέρα του παιδιού, Mahmoud, δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς στην ίδια περιοχή το Νοέμβρη του 2015. Όπως ο Ahmadal-Kawazba και ο Alaaal-DinKawazba, ο Khalil ήταν από το Sair της περιοχής της Χεβρώνας. Τουλάχιστον 10 κάτοικοι αυτού του χωριού σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς από τον Οκτώβριο του 2015, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας του Abdallah Azzamal-Shalalda σε δωμάτιο νοσοκομείου της Χεβρώνας το Νέμβριο του 2015 και τη δολοφονία ενός ανάπηρου πατέρα μικρού παιδιού το Δεκέμβριο του 2015.

Adnan Ayid Hamid al-Mashni, 17

Μια έρευνα της εφημερίδας του Τελ Αβίβ, Haaretz, αποκάλυψε ότι ο Adnan, από το χωριό Shuyukh, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διασταύρωση Beit Einoun, κοντά στη Χεβρώνα, καθώς πήγαινε για μάθημα στις 12 Ιανουαρίου.


Ο Adnan είχε ταξιδέψει μέχρι τη διασταύρωση με φορτηγό ταξί και διέσχισε το δρόμο και μπήκε σε ένα δεύτερο φορτηγό όταν ένας άλλος νεαρός στο όχημα πήδηξε έξω και φώναξε "Ο Θεός είναι μεγάλος», κραδαίνοντας ένα μαχαίρι ή τσεκούρι, σύμφωνα με την Haaretz. Ο ένοπλος νεαρός άνδρας, Muhammad Kawazba από το χωριό Sair, αμέσως πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο οδηγός του φορτηγού από το οποίο πετάχτηκε ο Kawazba «προσπάθησε να οδηγήσει το αυτοκίνητο όσο πιο γρήγορα μπορούσε, από φόβο ότι μπορεί και ο ίδιος να πυροβοληθεί», σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Οι στρατιώτες, βλέποντας το όχημα να φεύγει, άνοιξαν πυρ σε αυτό, αν και δεν είχαν καμία ιδέα για το ποιος μπορεί να ήταν μέσα.»

Ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει με τα πόδια, ενώ ο Αντνάν, ακόμα μέσα στο βαν, χτυπήθηκε στην επάνω δεξιά πλευρά του σώματός του και πέθανε αμέσως μετά, στο νοσοκομείο.

Ruqayya Abu Eid, ετών 13

Η Ruqayya πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν ιδιωτικό φύλακα, μετά από φημολογούμενη προσπάθεια να τον μαχαιρώσει, στον οικισμό Anatot, κοντά στην Ιερουσαλήμ στις 23 Ιανουαρίου.

Ένας Παλαιστίνιος, ο Esawi Frej, του κόμματος Meretz, μέλος του κοινοβουλίου του Ισραήλ, την Κνεσέτ, καταδίκασε τη δολοφονία του κοριτσιού. «Ακόμα κι αν είχε ένα μαχαίρι, θα μπορούσε να είχε συλλάβει ένα κορίτσι σ’ αυτήν την ηλικία, αντί να την δολοφονήσει» είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η Ruqayya πέθανε από ένα μοναδικό τραύμα από σφαίρα στην καρδιά.

«Δεν έχω καμία εξήγηση για την απόφασή της,» δήλωσε στην εφημερίδα ο πατέρας της κοπέλας. «Υπήρχαν δύο φρουροί εκεί, και θα μπορούσαν να την είχαν σταματήσει. Ένα μικρό κορίτσι. Είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, ξέρετε, πώς είναι δυνατόν, δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν ένα κοριτσάκι 13 ετών; Ήταν ένα κορίτσι 13 ετών απειλή για αυτούς; Ό,τι κι αν σχεδίαζε να κάνει, θα μπορούσαν να την συλλάβουν.»

Η Ruqayya κηδεύτηκε στο χωριό al-Karmel ανατολικά της πόλης Yatta της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Χεβρώνα.

Hussein Abu Ghosh, ετών 17

Ο Hussein πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν Ισραηλινό φύλακα σε ένα σούπερ μάρκετ στο Beit Horon, οικισμό κοντά στην κεντρική πόλη της Δυτικής Όχθης Ραμάλα, στις 25 Ιανουαρίου.

Ο νεαρός σκοτώθηκε μαζί με τον Ibrahim Usama Allan, 23 ετών, μετά από μαχαίρωμα δύο ισραηλινών γυναικών. Η μία από αυτές, η 24χρονη Shlomit Krigman, έχασε τη ζωή της από τους τραυματισμούς, την επόμενη μέρα. Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Allan και ο Hussein πυροβολήθηκαν καθώς έτρεξαν, αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για εξωδικαστική εκτέλεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν σπίτι της οικογένειας του Husseinστο Qalandiya, προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ραμάλα, τον Απρίλιο.

Οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζί με άλλες πράξεις συλλογικής τιμωρίας, θεωρούνται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Ahmad Hassan Abd al-Latif  Tubah, ετών17

Ο Ahmad, από το χωριό Kufr Jammal, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από φημολογούμενη απόπειρα να μαχαιρώσει στρατιώτη κοντά σε οικισμό στην περιοχή Tulkarm, στη Δυτική Όχθη, την 1η Φεβρουαρίου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στρατιωτών.

«Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, διέσχισε [το τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη] χωρίς άδεια εισόδου και ανακαλύφθηκε από τους στρατιώτες, οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Στη συνέχεια τράβηξε μαχαίρι εναντίον τους και τον πυροβόλησαν» ανέφερε η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.

Haitham Saada, ετών 14

Ο Haitham πέθανε αφού χτυπήθηκε με δύο σφαίρες από στρατιώτες κοντά στην είσοδο του χωριού Halhoul, κοντά στη Χεβρώνα, στις 5 Φεβρουαρίου. Ο στρατός είπε ότι το αγόρι ετοιμαζόταν να ρίξει ένα κοκτέιλ μολότοφ σε στρατιώτες όταν σκοτώθηκε.

«Εκτός από τον νεότερο ξάδελφο του Haitham, τον Wajdi, ο οποίος ήταν και συμμαθητής του και ήταν μαζί του όταν πέθανε, και τους στρατιώτες φυσικά, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να περιγράψουν το τι συνέβη και γιατί ο Haitham πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε» ανέφερε η εφημερίδα του Τελ Αβίβ, Haaretz. «Ο Wajdi συνελήφθη επί τόπου και εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος στο Ofer Camp, κοντά στη Ραμάλα. Δεν του επιτρέπεται να δεχτεί επισκέπτες.»

Omar Yousif Ismail Madi, ετών15

Ο Ομάρ σκοτώθηκε από σφαίρα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν παιδιά που τους πετούσαν πέτρες,στον προσφυγικό καταυλισμό Arroub, κοντά στη Χεβρώνα στις 9 Φεβρουαρίου. Ο εισαγγελέα της πόλης δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an ότι το αγόρι «πέθανε αφού χτυπήθηκε από μία μοναδική σφαίρα που εισήλθε στο σώμα του από τη δεξιά πλευρά του στήθους του.» Η σφαίρα «διείσδυσε στο συκώτι, τα νεφρά και τη σπλήνα του εφήβου, πριν από την έξοδο από το σώμα του από την κάτω αριστερή πλευρά του θώρακα του.»

Nihad Raed Muhammad Waked, ετών 15, και Fuad Marwan Kamal Waked, ετών 15

Ο Nihad και ο Fuad πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, αφού φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτών στις 14 Φεβρουαρίου. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του περιστατικού, κοντά στο χωριό al-Araqa, βορειοδυτικά της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Αναφέρεται ότι Παλαιστίνιοι γιατροί πρώτων βοηθειών εμποδίστηκαν να παράσχουν επιτόπου ιατρική φροντίδα.

«Οι στρατιώτες ανέφεραν ότι ο ένας από τους Παλαιστίνιους ήταν οπλισμένος με ένα αυτοσχέδιο όπλο και ο άλλος έφερε μαχαίρι,» αναφέρει η Haaretz. Η οικογένεια των αγοριών «αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του στρατού ότι είχαν πυροβολήσει τους στρατιώτες και είπε ότι τα δύο παιδιά τριγυρνούσαν στο χωράφι της οικογένειας που είναι δίπλα στο φράγμα [του Ισραήλ], στην Δυτική Όχθη» πρόσθεσε η εφημερίδα.

«Ξέρω τις οικογένειες και τους δύο νέους. Δεν είναι οι οικογένειες που ασχολούνται με όπλα ή έχουν πρόσβαση σε όπλα,» είπε στην Haaretz ένας δάσκαλος στην al-Araqa που ήξερε τα παιδιά. «Ήταν απλώς παιδιά και να τους αποδίδει κανείς απόπειρα πυροβολισμού, ακούγεται εξαιρετικά απίθανο και απίστευτο.»

Naim Ahmad Yousif Safi, ετών 16

Ο Naim πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, αφού φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη σε ένα σημείο ελέγχου βόρεια της πόλης Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, στις 14 Φεβρουαρίου. Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε στα ΜΜΕ ότι ο έφηβος πλησίασε τους στρατιώτες, κρατώντας μαχαίρι. Δεν έχουν αναφερθεί Ισραηλινοί τραυματίες κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Ο Naim ήταν από το κοντινό χωριό al-Ubediya.

Qusay Abu al-Rub, ετών 16


Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τον Qusay αφού φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει ένα από αυτούς, στο σημείο ελέγχου Beita κοντά στη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, στις 21 Φεβρουαρίου. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Αναφέρεται ότι οι Παλαιστίνιοι γιατροί εμποδίστηκαν να πλησιάσουν το τραυματισμένο αγόρι. Ο Qusay, από το χωριό Qabatiya στη βόρεια Δυτική Όχθη, ήταν ο δέκατος νέος από αυτήν την πόλη που σκοτώθηκε από τον Οκτώβριο του 2015.







Mahmoud Shaalan, ετών 16

Ο Mahmoud, ένας Αμερικανο-Παλαιστίνιος κάτοικος του χωριού DeirDibwan, στην περιοχή της Ραμάλα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά σε ένα σημείο ελέγχου στην κεντρική Δυτική Όχθη, στις 26 Φεβρουαρίου. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το αγόρι είχε προσπαθήσει να μαχαιρώσει στρατιώτες όταν σκοτώθηκε.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι ο θάνατός του - καθώς και οι θάνατοι πάνω από μια ντουζίνα άλλων Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κατά το προηγούμενο έτος - θα πρέπει να ερευνηθούν ως πιθανές εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στην ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem ότι ο Μαχμούντ είχε προσπαθήσει να διασχίσει ένα σημείο ελέγχου και διώχθηκε από τους στρατιώτες.

«Καθώς απομακρυνόταν από τους στρατιώτες, ένας στρατιώτης πυροβόλησε τον Mahmoud Muhammad Ali Shaalan από κάποια απόσταση με τρεις σφαίρες. Εκείνος αμέσως έπεσε στο έδαφος, και ο στρατιώτης στη συνέχεια πλησίασε και τον πυροβόλησε δύο φορές, σύμφωνα με τους μάρτυρες» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι σφαίρες δεν είχαν εξαπολυθεί από κοντινή απόσταση, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ο Μαχμούντ προσπαθούσε να μαχαιρώσει στρατιώτες όταν σκοτώθηκε.

Μάρτυρας είπε στην Haaretz ότι οι στρατιώτες εμπόδισαν ένα παλαιστινιακό ασθενοφόρο να παραλάβει το αγόρι και ότι το σώμα του βρισκόταν γυμνό στο δρόμο για περισσότερο από δύο ώρες.

Δεκαπέντε οργανώσεις για τα δικαιώματα και θρησκευτικές ομάδες στις ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση Ομπάμα να ερευνήσει τη δολοφονία. Ένας ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε στις ενδιαφερόμενες ομάδες ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει το θάνατο του Μαχμούντ.

Labib Khaldoun Anwar Abdal-Azzam, ετών 17 και Muhammad Hashim Ali Zaghlawan, ετών 17

Ο Labib και ο Muhammad, και οι δύο από το χωριό Qaryut κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 2 Μαρτίου μετά από φημολογούμενη επίθεση και ελαφρύ τραυματισμό ενός εποίκου, καθώς αυτός έφευγε από το σπίτι του στην αποικία Eli. Ο έποικος φορούσε την στρατιωτική στολή του, και ήταν καθ'οδόν προς τη στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετούσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ισραηλινών ΜΜΕ.

Abd al-Rahman Radad, ετών 17

Ο Abdal-Rahman, από το χωριό al-Zawiya κοντά στην πόλη Salfit της Δυτικής Όχθης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού υποτίθεται ότι μαχαίρωσε και τραυμάτισε έναν Ισραηλινό άνδρας κοντά στην Petah Tikva, μια πόλη στο Ισραήλ, στις 18 Μαρτίου. Ένα ιδιαίτερα σκληρό βίντεο δείχνει τον Αμπντ αλ-Ραχμάν στο πάτωμα ενός καταστήματος ποτών, σοβαρά τραυματισμένο και προσπαθώντας εναγωνίως να αναπνεύσει, ενώ οι Ισραηλινοί τον βρίζουν και του φωνάζουν να πεθάνει.

Ahmad Yousif Ismail Amer, ετών16

Ο Ahmad πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου έξω από το χωριό al-Zawiya κοντά στην πόλη Salfit της Δυτικής Όχθης, στις 9 Μαρτίου. Το χωριό ήταν αποκλεισμένο από τον στρατό, επειδή ένας από τους κατοίκους, ο Abdal-Rahman Radad, φέρεται να μαχαίρωσε έναν ισραηλινό προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «ένας επιτιθέμενος οπλισμένος με ένα μαχαίρι» πλησίασε το σημείο ελέγχου και οι στρατιώτες «απέτρεψαν»την επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντάς τον. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Ένας ακόμα Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, και ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι και οι δύο τραυματίες Παλαιστίνιοι αφέθηκαν να αιμορραγούν, ενώ οι παλαιστίνιοι γιατροί πρώτων βοηθειών εμποδίστηκαν να τους πλησιάσουν.

Ο Ahmad, από το κοντινό χωριό Masha, φέρεται να άφησε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα στους γονείς του, ζητώντας τη συγχώρεση τους.

Yasin Abu Khusa, ετών 9, και Isra Abu Khusa, ετών 6

Ο Yasin και η Isra, αδέλφια, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη γειτονιά τους στη βόρεια Γάζα στις 12 Μαρτίου.

Το σπίτι της οικογένειας του Abu Khusa, που βρίσκεται στις παρυφές της Beit Hanoun, είχε δεχθεί επιθέσεις άλλες δύο φορές από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Είχαν ζητήσει από τις αρχές στη Γάζα να μετεγκατασταθούν κάπου ασφαλέστερα, αλλά το αίτημά τους έμειναν αναπάντητο, είπε η οικογένεια στην«Electronic Intifada». Είπαν επίσης, ότι δεν έλαβαν καμία οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιθέσεων.

Yusif Walid Mustafa al-Tarayra, ετών 17

Ο Yusif, από το χωριό Bani Naim, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τους στρατιώτες, αφού χτύπησε ένα στρατιωτικό αξιωματικό με το αυτοκίνητό του στον οικισμόKiryat Arba, κοντά στη Χεβρώνα, στις 14 Μαρτίου. Ο αξιωματικός τραυματίστηκε ελαφρά, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.

Abdallahal-Ajluni, ετών 16

Ο Abdallah, από την Χεβρώνα της Δυτική Όχθης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την ισραηλινή Συνοριακή Αστυνομία, αφού μαχαίρωσε και τραυμάτισε ελαφρά έναν στρατιώτη σε σημείο ελέγχου, κοντά στο τέμενος Ibrahimi, στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, στις 19 Μαρτίου.

Ibrahim Salih Hassan Taha, ετών 16

Ο Ibrahim σκοτώθηκε μαζί με την ενήλικα, έγκυο αδελφή του, Maram Salih Hassan Abu Ismail, μια 23χρονη μητέρα δύο μικρών παιδιών, στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Qalandiya μεταξύ Ραμάλα και Ιερουσαλήμ, στις 27 Απριλίου.

Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε ότι τα αδέλφια έφεραν μαχαίρια και προσπάθησαν να επιτεθούν σε στρατιώτες. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ αρνήθηκε να κινήσει διαδικασία έρευνας, καθώς μετά από μια αρχική διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι τα αδέλφια πυροβολήθηκαν από πολιτοφύλακες και όχι από την αστυνομία.

Mahmoud Badran, ετών 15

Ο Μαχμούντ, από το χωριό BeitUral-Tahta, στο κέντρο της Δυτικής Όχθης, σκοτώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου νεαρών Παλαιστινίων που επέστρεφαν αργά το βράδυ από κάποιο πάρτι σε πισίνα, γιορτάζοντας το Ραμαζάνι, στις 21 Ιουνίου.


Πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού του αυτοκινήτου, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε τοίχο.

Ο στρατός παραδέχθηκε οι Παλαιστίνιοι «χτυπήθηκαν κατά λάθος» ενώ οι στρατιώτες πήγαιναν να ελέγξουν αναφορές για ρίψεις πετρών και μολότοφ σε μια εθνική οδό που χρησιμοποιείται από εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, δήλωσε ότι οι στρατιώτες εμπόδισαν το παραϊατρικό προσωπικό να παράσχει πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους Παλαιστινίους για περισσότερο από 90 λεπτά.

Ένας από τους επιζώντες είπε στο B'Tselem ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από αυτοκίνητο πολίτη.

«Τα πάντα ήταν φυσιολογικά και δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο» κατέθεσε ο Hadi Badran. «Ξαφνικά ήμασταν εν μέσω πυρών. Κοίταξα την κατεύθυνση απ’ όπου έρχονταν οι πυροβολισμοί και είδα ένα λευκό πολιτικό αυτοκίνητο. Ήταν δύο άνθρωποι μέσα, με πολιτικά ρούχα, και ήταν αυτοί που μας πυροβολούσαν.»

«Αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι οι στρατιώτες και ο αξιωματικός που άνοιξαν πυρ ανήκαν στο σύνταγμα Duchifat της ταξιαρχίας Kfir, και ότι απλώς περνούσαν, πηγαίνοντας να ασχοληθούν με τις διοικητικές εργασίες τους» δήλωσε τοB'Tselem, προσθέτοντας ότι «οι στρατιώτες πυροβόλησαν αυθαίρετα στο αυτοκίνητο, μη έχοντας καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους επιβάτες του είχαν εμπλακεί σε ρίψη πέτρας ή μολότοφ.»

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων, «Αυτό το περιστατικό πυροβολισμών είναι άμεσο αποτέλεσμα της στρατιωτικής πολιτικής που επιτρέπει, (παρά την επίσημη απαγόρευση στους κανονισμούς ανοίγματος πυρός του ισραηλινού στρατού), να χρησιμοποιούν θανατηφόρους πυροβολισμούς, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή τους και ακόμα και όταν οι στρατιώτες έχουν και άλλα, μη θανατηφόρα, μέσα στη διάθεσή τους. Η πολιτική αυτή υποστηρίζεται από τους ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν αυτό, παρά τα θανατηφόρα αποτελέσματα.»

Muhammad Nasir Mahmoud Khalil al-Tarayra, ετών 16

Ο Muhammad πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά από μαχαίρωμα ενός 13χρονου κοριτσιού, της Hallel Yaffa Ariel, στο σπίτι της στον οικισμό Kiryat Arba κοντά στη Χεβρώνα στις 30 Ιουνίου.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Muhammad είχε κλειδωθεί, στη συνέχεια, στο σπίτι της κοπέλας για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ οι ένοπλοι κάτοικοι του οικισμού, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του κοριτσιού, προσπαθούσαν να εντοπίσουν ποιος είχε παραβιάσει το φράκτη του οικισμού.

Όταν εισέβαλαν στο σπίτι της Ariel, ο Muhammad, από το κοντινό χωριό Bani Naim, μαχαίρωσε έναν από τους ένοπλους εποίκους πριν τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν.

Η Ariel μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε λίγο αργότερα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι το κορίτσι είχε αμερικανική υπηκοότητα. Η Ariel ήταν το μόνο ισραηλινό παιδί που σκοτώθηκε από Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του 2016.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν το σπίτι που ανήκει στην οικογένεια του Muhammad, τον Αύγουστο.

Muhyee al-Din Muhammad Sudqi Sadiq Tibakhi, ετών 10


Ο Muhyee πέθανε μετά από πυροβολισμό στο στήθος και το κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, που ξέσπασαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν πόλη al-Ram κοντά στην Ιερουσαλήμ, στις 19 Ιουλίου.


Η οργάνωση Defense for Children International της Παλαιστίνης δήλωσε ότι «το αγόρι πέθανε από σφαίρα με σπογγώδη μύτη στο στήθος, που ρίχτηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.»

Ο Muhyee είναι το δεύτερο παλαιστίνιο παιδί που σκοτώνεται από σφαίρα με σπογγώδη μύτη, σύμφωνα με την οργάνωση. Ο Muhammad Sinokrot, 16 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του το 2014 όταν ένας ισραηλινός της συνοριακής αστυνομίας τον πυροβόλησε στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του, προκαλώντας κάταγμα κρανίου και εγκεφαλική αιμορραγία. Η έρευνα των Ισραηλινών για την υπόθεση του Muhammad έκλεισε χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στον αξιωματικό της Αστυνομίας Συνόρων, σύμφωνα με την DCIP.


Abd al-Rahman Ahmad al-Dabbagh, ετών 15

OAbdal-Rahman σκοτώθηκε ακαριαία, όταν χτυπήθηκε στοχευμένα από μια βόμβα φωτοβολίδα, που έριξε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, κοντά στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, στις 9 Σεπτεμβρίου.


Μετά το χτύπημα, «ο Abdal-Rahman έμεινε να κείτεται στο έδαφος, με το κεφάλι του να καίγεται», όπως αναφέρεται σε μια έκθεση για το περιστατικό της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq.

«Σοκαρισμένοι οι φίλοι του έτρεξαν να τον βοηθήσουν, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες προτάξανε τα όπλα τους και είπαν ότι, ‘όποιος θα τολμήσει και προσπαθήσει να τον πλησιάσει, θα υποστεί την ίδια μοίρα με αυτόν» συμπληρώνει η έκθεση της Al-Haq.

Η οργάνωση DCIΡ κοινοποίησε ένα στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει τον Abdal-Rahman ξαπλωμένο στο έδαφος, με φλόγες και καπνό να βγαίνουν από το κεφάλι του.

«Μια εικόνα με ακτίνες Χ που έφτασε στην DCIP δείχνει την φωτοβολίδα να τρυπάει και να εισχωρεί στο κρανίο του Abdal-Rahman,πάνω από το αριστερό φρύδι του» αναφέρει η οργάνωση. Το βλήμα που σκότωσε τον Abdal-Rahman κατασκευάζεται από την CHEMRING Ordnance και την AMTEC Corporation, και οι δύο με έδρα τις ΗΠΑ, προσθέτει η DCIP.

Firas al-Khadour, ετών 17

Ένας μάρτυρας της δολοφονίας του Firas διέψευσε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ο έφηβος προσπαθούσε να επιτεθεί σε στρατιώτες με το αυτοκίνητό του, όταν σκοτώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν στο αυτοκίνητο μαζί με τον Firas όταν σκοτώθηκε, δήλωσε ότι το όχημα είχε ελαττωματικά φρένα, τα οποία δεν έπιασαν όταν πλησίασαν τον οικισμό Kiryat Arba, κοντά στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί σε μια στάση λεωφορείου.

Μετά το αυτοκίνητο σταμάτησε, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του από πολλαπλές κατευθύνσεις, σκοτώνοντας Firas και τραυματίζοντας σοβαρά τον μάρτυρα.

«Ο Firas προσπάθησε να επιβραδύνει, αλλά τα φρένα δεν ανταποκρίνονταν καθόλου. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου αυξανόταν, και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το χειρόφρενο για να σταματήσει, αλλά ούτε κι αυτό δεν δούλεψε» είπε ο Raghad, ο μάρτυρας, στο Defense for Children International Παλαιστίνης. «Ήμουν πολύ φοβισμένος, και το πιο τρομακτικό ήταν ότι πλησιάζαμε στην είσοδο του οικισμού.»

Τόσο Firas, όσο και ο μάρτυρας είναι από το χωριό Bani Naim.

Muhammad Thalji Kayid Thalji al-Rajabi, ετών 15

Ο Muhammad πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά από φημολογούμενο μαχαίρωμα και ελαφρύ τραυματισμό ενός Ισραηλινού στρατιώτη κοντά στην περιοχή Tel Rumeida της παλιάς πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρεται ότι εμπόδισαν το ασθενοφόρο να πλησιάσει τον al-Rajabi, αφού πυροβολήθηκε.

Amir Jamal al-Rajabi, ετών 16

Ο Amir πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα μαζί με τον Muhannad Jamalal-Rajabi, ετών 21, ενώ εισέβαλε κραδαίνοντας ένα μαχαίρι σε τζαμί στο σημείο ελέγχου Ibrahimi, στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, στις 19 Σεπτεμβρίου. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an ότι σε ένα από τα ασθενοφόρα τους «αρνήθηκαν την πρόσβαση» στο σημείο. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Issa Salem Mahmoud al-Tarayra, ετών 15

Ο Issa σκοτώθηκε από στρατιώτες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το αγόρι έφερε ένα μαχαίρι με πρόθεση να τους μαχαιρώσει, σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόληBani Naim, της Δυτικής Όχθης, στις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Faris Ziyad Ata al-Bayid, ετών 15

Ο Faris πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου μετά από 69 ημέρες σε κώμα, αποτέλεσμα πυροβολισμών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην είσοδο της Jalazone, ενός προσφυγικού καταυλισμού κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Ραμάλα.


Οι γιατροί είπαν στο Defense for Children International Παλαιστίνης ότι μια μεταλλική σφαίρα επικαλυμμένη με ελαστικό υλικό, διαπέρασε το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του Faris και εισχώρησε στον εγκέφαλό του, «προκαλώντας σοβαρές ζημιές και αιμορραγία.»

Ο Faris συμμετείχε σε μια πορεία στη μνήμη της δολοφονία του Ahmad Sharaka, 14 ετών, επίσης από τον καταυλισμό Jalazone, ο οποίος πυροβολήθηκε από στρατιώτες το προηγούμενο έτος.

Μια στρατιωτική έρευνα διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες δικαιολογημένα άνοιξαν πυρ στον Faris. Η Ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων B'Tselem δήλωσε, ωστόσο, ότι ο πυροβολισμός ήταν «παράνομος» και ότι το αγόρι δεν αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο για τους στρατιώτες όταν πυροβολήθηκε.

Khalid Bahr Ahmad Bahr, ετών 15


Ο Khalid πυροβολήθηκε στην πλάτη από απόσταση περίπου 20 μέτρων, ενώ έτρεχε μακριά από στρατιώτες, που τον κατηγόρησαν ότι τους έριχνε πέτρες, στην είσοδο ενός ελαιώνα κοντά στο Beit Ommar, ένα χωριό στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις 20 Οκτωβρίου.

Μια στρατιωτική έρευνα για το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ζωές των στρατιωτών δεν ήταν σε κίνδυνο, και ότι θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση», σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz του Τελ Αβίβ. Ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι το περιστατικό ερευνάται από τη Μονάδα Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας, και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στον στρατιωτικό γενικό εισαγγελέα.

Η ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων B'Tselem δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «ενήργησαν χωρίς καμία δικαιολογία και δεν αντιμετώπιζαν θανατηφόρο κίνδυνο» όταν πυροβόλησαν το αγόρι.

Το Ισραήλ παρακράτησε το σώμα του Khalid για αρκετές εβδομάδες, εμποδίζοντας την οικογένειά του να τον θάψει.

Muhammad Nabil Jawdat Salam, ετών 14

Ο Muhammad πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν ιδιωτικό φύλακα κοντά στο σημείο ελέγχου Shuafat στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, στις 25 Νοεμβρίου. Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια επίθεση με μαχαίρι. Δεν τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Ahmad Zeidani, ετών 17


Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τον Ahmad,καθώς έτρεχε μακριά τους, στις 18 Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση B'Tselem.

Ο Ahmad ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα νέων που προσπάθησαν να απωθήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις από την είσοδο του Beit Rima, ενός χωριού κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η οργάνωση B'Tselem δήλωσε ότι οι νεαροί ήταν «περίπου 10 έως 20 μέτρα μακριά από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς, και έτρεχαν μακριά από αυτούς», όταν τους πυροβόλησαν. «Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για τους πυροβολισμούς και η πράξη αυτή ήταν παράνομη.»

(Τα ονόματα και οι ηλικίες που αναφέρονται εδώ μπορεί να διαφέρουν από προηγούμενες αναφορές στην Electronic Intifada. Όλα τα ονόματα, οι ηλικίες και οι ημερομηνίες των θανατηφόρων περιστατικών που παρουσιάζονται εδώ έχουν επαληθευτεί με την οργάνωση Defense for Children International Παλαιστίνης, η οποία έχει στην κατοχή της επίσημα κυβερνητικά έγγραφα (ταυτότητες ή πιστοποιητικά γέννησης) των παιδιών, ή και τα δύο, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνήθως από την άμεση οικογένεια του παιδιού, για την επαλήθευση των στοιχείων.)

Σχόλια