Η Αίγυπτος χτυπά στρατιωτικές ομάδες υποστηριζόμενες από τη Δύση, στη Λιβύη
Μετά την επίθεση δολοφονίας των Κοπτών Χριστιανών στο έδαφός της, η Αίγυπτος επιτέθηκε σε θέσεις τζιχαντιστών στη Λιβύη, τους οποίους θεωρεί «ευθεία απειλή» για την εθνική της ασφάλεια, μετά τη διάλυση του κράτους της Λιβύης από τη νατοϊκή επέμβαση.
Η Αίγυπτος πραγματοποίησε έξι αεροπορικές επιδρομές στην Ντέρνα, στην Ανατολική Λιβύη, την Παρασκευή, εκεί όπου θεωρείται ότι εκπαιδεύτηκαν οι στρατιώτες που επιτέθηκαν στον ναό των Κοπτών.
Έξι χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι από τις δυνάμεις της Δύσης, η Λιβύη βυθίζεται στο χάος και τη βία. Η βορειοαφρικανική χώρα είναι διαιρεμένη από διάφορες κυρίαρχες δυνάμεις: την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το κοινοβούλιο που έχει έδρα στο Τομπρούκ, και μια αυτοαποκαλούμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, ενώ διχάζεται επιπλέον και από διάφορες στρατιωτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της διαμελισμένης χώρας.
«Δυστυχώς, μετά την επέμβαση της Δύσης και την καταστροφή της Λιβύης, ουσιαστικά έχουμε καταλήξει με τρεις κυβερνήσεις» δήλωσε η καθηγήτρια κοινωνιολογίας, Seif Dana.
«Η Δύση έχει δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας που δυστυχώς προκλήθηκε από τον λανθασμένο και φιλοπόλεμο τρόπο με τον οποίο προσεγγίσαμε το πρόβλημα Καντάφι», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Martin Jay.
Η έλλειψη αποτελεσματικής διακυβέρνησης έχει μετατρέψει την άλλοτε ανθούσα αφρικανική χώρα σε λίκνο των τζιχαντιστών.
Η γειτονική Αίγυπτος νιώθει να απειλή στην εθνική της ασφάλεια από την αστάθεια της Λιβύης, ειδικά μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στους ναούς των Κοπτών.
Οι αεροπορικές επιθέσεις της Παρασκευής εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Λιβύη, πραγματοποιήθηκαν καθώς αντιμαχόμενες ομάδες συγκρούονταν στην Τρίπολη, κάνοντας χρήση αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών εξοπλισμένων με αντιαεροπορικά όπλα.
Καθώς η αναρχία συνεχίζεται στη Λιβύη, οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το πόσο εφικτή θα ήταν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, μέσα σε ένα τόσο ταραγμένο περιβάλλον.
«Είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο πραγματικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε μια χώρα που, εξαιτίας του μεγέθους της, δεν μπορεί να επανδρώσει ούτε τη φύλαξη των συνόρων της. Σίγουρα χρειάζονται οι μυστικές υπηρεσίες και η συνεργασία με την κύρια κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η Αλ Κάιντα θα εξαλειφθεί εντελώς στη Λιβύη στο κοντινό μέλλον», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάρτιν Τζέι.
Ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστήμιου του Λιβάνου, Jamal Wakeem, δήλωσε «δεν πιστεύω ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση της Λιβύης που ελέγχεται από Ισλαμιστές, θα οδηγήσει κάπου. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε οχυρά των τρομοκρατών στην ανατολική Λιβύη, αλλά δεν έχει καμία υποστήριξη και καμία κάλυψη από την διεθνή κοινότητα.» Και τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τον Καντάφι τη στιγμή που αυτός δεχόταν επίθεση από τις ομάδες των τρομοκρατών.»
Ο επικεφαλής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών, Joshua M. Landis, βλέπει μια τραγική ειρωνεία στο γεγονός ότι η Αίγυπτος πολεμάει ενάντια στις ίδιες στρατιωτικές ομάδες τις οποίες χρηματοδότησε η Δύση υποτίθεται για να φέρουν «ειρήνη» στην περιοχή. «Ο εξοπλισμός των αντάρτικων ομάδων που θα έφερναν δημοκρατία και ελευθερία στη Μέση Ανατολή όλο και περισσότερο βυθίζει τις χώρες σε εμφύλιους πολέμους και αυξανόμενο εξτρεμισμό.»
Σύμφωνα με τον Abayomi Azikiwe, εκδότη του Pan-African News Wire, η αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Αιγύπτου δεν θα πρέπει να περιοριστεί στο χτύπημα στρατιωτικών στόχων, αλλά να προσδιορίσει τα κράτη και τις οντότητες που δρουν μέσα σε αυτά, οι οποίες εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν και παρέχουν διπλωματική και πολιτική κάλυψη στις τρομοκρατικές ομάδες.
«Γνωρίζουμε ότι η Λιβύη είναι η βάση της αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική, αλλά και παραπέρα στη Δυτική Αφρική και φυσικά και στην Ευρώπη.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου