57 μουσουλμανικές χώρες δεν αποδέχονται τις ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Παλαιστινιακό


Περισσότερα από 50 μουσουλμανικά κράτη ενώθηκαν για να "απορρίψουν και να καταδικάσουν" την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αποκαλώντας τις ΗΠΑ "ακατάλληλες" να ηγηθούν των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή.


Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συντονίσει και να αντιμετωπίσει την απάντηση του μουσουλμανικού κόσμου στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης, η Διακήρυξη για την Απελευθέρωση της Αλ Κουντς (το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ) χαρακτηρίζει αυτήν την απόφαση "κενή και άκυρη" και καλεί όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσα.

Η νέα στάση των ΗΠΑ σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως αμερόληπτος εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει στην τελική του μορφή το ανακοινωθέν.

Απευθυνόμενος σε ένα συνέδριο με 57 χώρες - μέλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποδεχτούν πλέον καμία ανάμιξη των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο της ειρήνης, η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον αποδεκτή ως "δίκαιος διαπραγματευτής", είπε ο Αμπάς, καθώς προκαλεί τα το συναίσθημα Μουσουλμάνων και Χριστιανών για το μέλλον της ιερής πόλης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, δήλωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στη διαμεσολάβηση για την ειρήνη στην περιοχή, "έχει πλέον τελειώσει".

Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ με τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, μια πράξη που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο έλεγχός της πόλης παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως πολλοί άλλοι υποψήφιοι πριν από αυτόν, στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ντ. Τραμπ είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ. Κατά το προηγούμενο έτος η διοίκηση Τραμπ ανέβαλε συνεχώς τη σχετική απόφαση.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα αναβαθμίζει την εδώ και δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ: η προηγούμενη θέση των ΗΠΑ ήταν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση της Ιερουσαλήμ, σε μια τελική συμφωνία ειρήνης, με βάση τους όρους της συμφωνίας του Όσλο του 1993.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος δέχτηκε με ικανοποίηση τη σχετική απόφαση, πολλοί άλλοι ηγέτες ανά τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Τουρκία και Σαουδική Αραβία) εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση θα πυροδοτήσει νέο κύμα βίας στην περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζει διεθνή κατακραυγή: στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, 4 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στις συγκρούσεις που επακολούθησαν και έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο.

Ο Τραμπ, που στην εξωτερική του πολιτική έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος, έχει επανειλημμένα αποκαλύψει ότι επιθυμεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής της ειρήνης στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, έναν στόχο που έχει χαρακτηρίσει ως " η απόλυτη συμφωνία".

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, από όταν ανέλαβε ο νέος πρόεδρος, με τη βοήθεια της συμμάχου τους, Σαουδικής Αραβίας. Ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες, εξαιτίας της απόρριψης των ΗΠΑ από τις μουσουλμανικές χώρες, θα φέρει επιπλοκές στα σχέδια των ΗΠΑ να συνεργαστούν η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Πολλές χώρες διστάζουν να προσεγγίσουν το Ισραήλ, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο Παλαιστινιακό ζήτημα και θα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να πειστούν. Εξαιτίας αυτού του ζητήματος, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδική Αραβία προέβη σε μια σπάνια επίπληξη εναντίον των ΗΠΑ και είπε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους.

Τους τελευταίους μήνες ασκείται αυξημένη πίεση στην ηγεσία των Παλαιστινίων, τόσο από το Ριάντ όσο και από την Ουάσιγκτον, να δεχτούν τους όρους μιας όχι και τόσο συμφέρουσας γι' αυτούς συμφωνίας. Τα προτεινόμενα σχέδια φαίνεται να περιλαμβάνουν βήματα προς τη "λύση των δύο κρατών", αλλά χωρίς να έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ή να αποκτήσουν ένα πλήρως κυρίαρχο κράτος.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, παρά την απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ισραηλινής. Ο υπουργός εσωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραμένει στο χέρι Ισραηλινών και Παλαιστίνιων να ξεδιαλύνουν όλα τα άλλα ζητήματα σχετικά με την Ιερουσαλήμ στις μελλοντικές συζητήσεις.

Πηγή

Σχόλια