Ανθρωπιστική κρίση στο Κογκό "χειρότερη από της Συρίας"


Οι συγκρούσεις έχουν εξαναγκάσει 1,7 εκ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Δημοκρατία του Κογκό αυτόν τον χρόνο, προκαλώντας μια τεραστίων διαστάσεων κρίση, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Κογκό είναι η χώρα με τη χειρότερη κατάσταση στο θέμα των εκτοπίσεων λόγω συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Το Κογκό εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση αποσταθεροποίησης, εξαιτίας ένοπλων ομάδων που μάχονται για τον έλεγχο της επικράτειας. Οι συγκρούσεις έχουν χειροτερέψει μετά την αποτυχία των περσινών εκλογών.

"Είναι μια τεράστια κρίση. Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν για να αποφύγουν τη βία δεν έχει μέτρο σύγκρισης, ξεπερνά κατά πολύ και τη Συρία και την Υεμένη και το Ιράκ" δήλωσε η Ούλρικα Μπλομ, δ/ντρια του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Το Internal Displacement Monitoring Centre, σε πρόσφατη αναφορά του, αναφέρει ότι κατά μέσο όρο 5.500 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά τα σπίτια τους. Οι λόγοι γι' αυτό, περιλαμβάνουν νέες ένοπλες συγκρούσεις, αναζωπύρωση των παλαιών καθώς και την καθυστέρηση στη διενέργεια εκλογών.

Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν 4 εκ. εκτοπισμένοι και περισσότερα από 7 εκ. που δεν έχουν επαρκή σίτιση, η διεθνής βοήθεια σημειώνει σημαντική καθυστέρηση. "Αν αποτύχουμε να παρέμβουμε τώρα, θα έχουμε μαζική εξάπλωση της πείνας και θα πεθάνει κόσμος. Παλεύουμε με τον χρόνο" δήλωσε η Μπλομ.

Ο Υπουργός Πληροφόρησης, Lambert Mende, αμφισβήτησε την αναφορά της ανθρωπιστικής οργάνωσης, λέγοντας ότι οι εκτοπισμένοι είναι "λιγότερο από ένα εκατομμύριο". Επίσης, δήλωσε σε εκπομπή του BBC ότι πολλοί επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις γειτονικές χώρες.

Ο κόσμος έχει παραμελήσει το Κογκό (του James Copnall, BBC News)

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σοκάρει - παρά τις αμφισβητήσεις της κυβέρνησης. Οι τοπικές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας - και ειδικά η καινούρια κρίση στην περιοχή Κασάι - συνεχίζουν να μαίνονται, αποτελώντας ένα τρομακτικό σκηνικό στην εθνική κρίση σχετικά με τις εκλογές και το εάν ο Πρόεδρος Τζόσεφ Καμπίλα θα αφήσει την εξουσία. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν δίνει πολλή σημασία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι δύσκολες περιοχές για ρεπορτάζ και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά κανάλια με διεθνή κάλυψη δεν έχουν εκεί ανταποκριτές. Καλώς ή κακώς το Κογκό θεωρείται ότι δεν έχει την ίδια στρατηγική σημασία όπως, πχ, η Συρία.

Το Κογκό είναι μια τεράστια χώρα με πολύ σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά η μακρόχρονη σύγκρουση έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των κατοίκων στη φτώχεια και οι υποδομές της χώρας είναι ανεπαρκείς.

Ο Πρόεδρος Καμπίλα ανέλαβε την εξουσία το 2001, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Laurent Kabila. Έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Ο επικριτές του Καμπίλα λένε ότι καθυστερεί τις εκλογές για να παραμείνει στην εξουσία.

Η κυβέρνηση Καμπίλα αντιμετωπίζει νέες συγκρούσεις τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ των οποίων την κρίση στο κεντρικό Κασάι, όπου η βία ξέσπασε όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον τοπικό αρχηγό. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή, η οποία θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Πηγή

Σχόλια