Έκθεση-όνειδος της Διεθνούς Αμνηστίας: Σύγχρονοι δούλοι χτίζουν τα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ!


Μία σοκαριστική κατάσταση φέρνει στο «φως» η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με έκθεσή της, τα γήπεδα για το Μουντιάλ του Κατάρ χτίζονται από σύγχρονους δούλους του Νεπάλ, που πληρώνουν για να εργάζονται!

Συνθήκες τριτοκοσμικές στο Κατάρ, που δεν τιμούν, τόσο το αραβικό κράτος όσο και τη FIFA, (η οποία σιωπά από το 2014, ουσιαστικά, όταν ο Guardian είχε αποκαλύψει πως κάθε δύο μέρες πεθαίνει και ένας εργάτης, λόγω των τραγικών συνθηκών στα έργα για το Μουντιάλ του 2022) φέρνει στο «φως» έκθεση-όνειδος της Διεθνούς Αμνηστίας!

Σύμφωνα με αυτή, το βαθύπλουτο Κατάρ, όπου το παρακράτος ζει και βασιλεύει, «εισάγει» σύγχρονους δούλους από το Νεπάλ, προκειμένου να εργάζονται, υπό αντίξοες συνθήκες, στην κατασκευή των γηπέδων του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι άλλο…

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποίησε τηλεφωνική έρευνα σε 414 μετανάστες από το Νεπάλ, το 88% των οποίων ανέφερε ότι είχαν καταβάλει υπέρογκα και, φυσικά, παράνομα ποσά σε… κάποιους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους στο εξωτερικό. Πλήρωσαν, δηλαδή, για να δουλέψουν!

Μάλιστα, η πλειοψηφία των εργαζομένων έπρεπε να δανειστεί περισσότερο από το μισό του συνολικού ποσού προς τους δανειστές, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να χρεωθούν και όλη αυτή η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω, επειδή ποτέ δεν πληρώθηκαν πλήρως οι μισθοί τους!

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δε, που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν χαμηλότερους μηνιαίους μισθούς από αυτούς που τους είχαν υποσχεθεί εκείνοι που τους προσέλαβαν! «Οι μετανάστες από το Νεπάλ εργάζονται συνεχώς και ανελέητα», δήλωσε ο Τζέιμς Λιντς, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Global Issues της Διεθνούς Αμνηστίας και συμπλήρωσε: 
«Αναγκάζονται να πάρουν δάνεια, για να πληρώσουν τις τεράστιες αμοιβές οργανισμών πρόσληψης, που τους χρεώνουν, ώστε να εργαστούν στο εξωτερικό! Έχουν χρεωθεί τόσο πολύ, που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν σε θέσεις εργασίας, που συχνά αποδεικνύονται επικίνδυνες.
Τους εκβιάζουν και οι εργαζόμενοι καταλήγουν πολύ συχνά να ''παγιδεύονται'' στην εργασία τους στο εξωτερικό για χρόνια, μόνο και μόνο για να αποπληρώσουν τις τεράστιες, συχνά παράνομες, αμοιβές, που χρεώθηκαν, για να αναλάβουν τη δουλειά!
Η αντιμετώπιση αυτής της εκμεταλλευτικής βιομηχανίας είναι θέμα που πρέπει επειγόντως να λυθεί».

Σχόλια