Coca-Cola και Nestle, ιδιοκτήτες του νερού


Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Coca-Cola και η Nestle, φημολογείται ότι βρίσκονται στη διαδικασία να ιδιωτικοποιήσουν τον υπόγειο υδροφορέα Guarani, στη Νότιο Αμερική.

Ο υδροφορέας εκτείνεται στο υπέδαφος της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Όπως αναφέρεται από την Correiodo Brazil, μία εκ των μεγαλύτερων διακρατικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων, έχουν γίνει "βήματα μπρος" στις διαπραγματεύσεις ιδιωτικοποίησης του υδροφόρου συστήματος. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με φορείς της κυβέρνησης, για να σχεδιάσουν τις διαδικασίες ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το νερό. Τα συμβόλαια που θα υπογραφούν θα έχουν διάρκεια άνω των 100 ετών. 

Η πρώτη δημόσια συζήτηση γι'αυτό το δίλημμα είχε προγραμματιστεί την ίδια ημέρα που είχε ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης της καταγγελίας του προέδρου Dilma Rousseff και γι' αυτό αναβλήθηκε.

Το θέμα αυτό θα έχει επιπτώσεις πέρα από τη Νότιο Αμερική, καθώς όλοι οι άνθρωποι θα επηρεαστούν από την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου υδροφόρου συστήματος του πλανήτη. Οι μεγάλες εταιρείες κερδοφορούν από φυσικές πηγές που θα έπρεπε να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Προστασία του Υδροφορέα Γκουαρανί και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο υδροφορέας θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο διαχείρισης και διαφύλαξης για την τωρινή και τις επόμενες γενεές. Μετά τη νίκη των Συντηρητικών στην Αργεντινή και το πραξικόπημα, υπό την πίεση των ακροδεξιών στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, έμεινε μόνο η Ουρουγουάη που δεν έχει ψηφίσει ακόμα την ιδιωτικοποίηση του υδροφορέα.
Περίπου τα 2/3 (1,2 εκατ. χμ2) του υδροφορέα βρίσκονται στην επικράτεια της Βραζιλίας. Οι επόμενες γενεές θα υποστούν τις συνέπειες αν αυτή η συμφωνία προχωρήσει και γι' αυτόν τον λόγο αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια