Το κινητό του νεκρού τζιχαντιστή αποκαλύπτει τη σχέση Τουρκίας - ISIS


Ένας διοικητής του ISIS σκοτώθηκε στην επαρχία Salahuddin και ερευνήθηκε το πτώμα του. Βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο αποκάλυψε μηνύματα από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, που αποδεικνύουν ότι η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ παρείχε ασφάλεια στους μαχητές του ISIS όταν ταξίδευαν στην μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Αυτή είναι η δεύτερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που εμπλέκεται σε υποστήριξη του ISIS. Η πρώτη ήταν ο Καναδάς.



Ο διοικητής του ISIS σκοτώθηκε από την Hashd al-Shaabi, μια αφοσιωμένη, εθελοντική ομάδα. Ένας από τους αρχηγούς αυτής της ομάδας, ο Jabbar al-Ma’mouri έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία έλεγε: "Το κινητό τηλέφωνο περιέχει επίσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τώρα και έχει παραδοθεί σε ειδικευμένες ομάδες ασφαλείας, για επιπλέον εξέταση."

Η Τουρκία και ο ISIS έχουν δύο κοινούς εχθρούς: τον Πρόεδρο Άσαντ και τον Κουρδικό λαό. Αυτό το περιστατικό συνέβη μετά την κατάρριψη από την Τουρκική πολεμική αεροπορία ενός Ρωσικού αεροσκάφους το οποίο επιχειρούσε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πριν 10 ημέρες, η Τουρκία πραγματοποίησε μια σύντομη εισβολή στο Ιράκ, στέλνοντας στρατιώτες που έφτασαν μερικές εκατοντάδες μίλια πέρα από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε το τηλέφωνο. Επίσης, το πυροβολικό της Τουρκίας γάζωσε με οβίδες την Κουρδική κοινότητα στο Κομπάνι.

Την ώρα που τα Δυτικά ΜΜΕ παραβλέπουν και υποβαθμίζουν την νατοϊκή υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ αποφάσισαν να μιλήσουν. Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, David Phillips, είπε: "ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι καθόλου ασαφής - υποστηρίζει ανοιχτά το ISIL. Παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη, χρήματα, όπλα, μετακίνηση και ιατρική βοήθεια στους πληγωμένους μαχητές."

Στα σύνορα της Συρίας, ο Πρόεδρος Άσαντ κατέρριψε τον Δυτικό τυχοδιωκτισμό στη Συρία και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ως εμπόδιο για την ειρήνη. Σύμφωνα με δήλωσή του, "πολύ λίγες χώρες είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο. Κανένας δεν τολμά να έρθει σε επαφή με τη Συρία για να επιλύσει την κατάσταση, όσο αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών."


Σχόλια