Να σε κάψω, Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι: η Μ. Βρετανία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη

Η  Μ. Βρετανία στέλνει βόμβες και ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Alistair Burt, ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, ύψους $239 εκατομμυρίων, στη χθεσινή (3/4) σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη.



Η ανακοίνωση έγινε μετά την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας 3 δις δολαρίων για τα 22 εκατομμύρια κατοίκων της Υεμένης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε τα λιμάνια της Υεμένης να παραμείνουν ανοιχτά για εισαγωγές, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο της Σάνα αποτελεί "γραμμή ζωής που πρέπει να παραμείνει ανοιχτή".

Η ένοπλη ομάδα των Χούτις ελέγχουν το λιμάνι Hudaydah, που είναι στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο. Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία παρακολουθεί τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, για το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στους Χούτις. Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι προμηθεύει με όπλα τους Χούτις και ισχυρίζεται ότι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν δικά τους όπλα, χρησιμοποιώντας παλιούς Ρωσικούς και Κορεατικούς πυραύλους.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση να συνεργαστούν με τον ειδικό απεσταλμένο, Martin Griffiths, "χωρίς καθυστέρηση". Λίγο νωρίτερα, οι Χούτις εκτόξευσαν πύραυλο προς την πόλη Dhahran στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.

Από την άλλη μεριά, η σθεναρή επιμονή της Μ. Βρετανίας να συνεχίζει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία (που έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει "νόμιμη" αυτήν την πρακτική, πέρυσι στο Ανώτατο Δικαστήριο) δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς το γιατί πωλούν όπλα που σκοτώνουν αμάχους και από την άλλη τους στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι παρατηρητές ρωτούν επίσης, γιατί η Μ. Βρετανία προσπαθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση. Τον προηγούμενο χρόνο, ο ειδικός απεσταλμένος της Υεμένης, Ismail Ould Cheikh, χαρακτηρίστηκε "μεροληπτικός" και πυροβολήθηκε μόλις πλησίασε την πρωτεύουσα Σάνα, για να διαπραγματευτεί με τους Χούτις, οι οποίοι τον θεωρούσαν πολύ φιλικό προς τον συνασπισμό υπό τη ΣΑ.

Ο εμφύλιος της Υεμένης ξέσπασε το 2014, όταν οι Χούτις ανέλαβαν τον έλεγχο της Σάνα. Τότε, ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος Abd Rabbuh Mansur Hadi, ζήτησε από τα αραβικά κράτη να εξαπολύσουν αεροπορική επιδρομή για την εξουδετέρωση των Χούτις που απειλούσαν την εδαφική ακεραιότητα. Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε επίσημα την πολεμική επιχείρηση τον Μάρτιο του 2015 και από τότε περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Υεμένης έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Στην Υεμένη καταγράφονται περίπου ένα εκατομμύριο περιστατικά χολέρας, ενώ η πιο πρόσφατη επιδημία πιστεύεται ότι είναι η γρίπη των πτηνών.

Σχόλια