Η γεωγραφική εμπλοκή της Κύπρου στη συριακή κρίση

Η γεωγραφική εμπλοκή της Κύπρου στη συριακή κρίση

[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Πρ. Προδρόμου, ότι η Κύπρος "ουδόλως εμπλέκεται" στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις Βρετανικές βάσεις, περιορίστηκε στο λακωνικό αλλά σαφέστατο σχόλιο: "οι βάσεις είναι βάσεις". Πράγματι, οι βάσεις είναι βάσεις και στην Κύπρο υπάρχουν δύο, οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της Μ. Βρετανίας. Αν αποφασίσει η Τερέζα Μέη να τις χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο της σχεδιαζόμενης επίθεσης στη Συρία, δεν χρειάζεται να ζητήσει την άδεια της Κύπρου. Η τακτική του στρουθοκαμηλισμού δεν καθησυχάζει κανέναν, μάλλον φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα...]

Στο επίκεντρο της κλιμακούμενης κρίσης στη Συρία βρίσκεται η Κύπρος, της οποίας οι Βρετανικές βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου, αλλά και τα λιμάνια ενδέχεται να αξιοποιηθούν, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ως ορμητήριο εναντίον του καθεστώτος στη Συρία. Πέραν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, ενδέχεται να αξιοποιηθεί και ο Σταθμός Αγίου Νικολάου από τα κατεχόμενα, όπου λειτουργεί ένα από τα «σημεία ακρόασης» του δικτύου πληροφοριών του Συμφώνου UKUSA, γνωστού και ως Echellon, το οποίο, όπως αναφέρει η Wikipedia, χαρακτηρίστηκε και ως «Σταθμός Υποκλοπής» με βεληνεκές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει το μεγαλύτερο FIR στην Ανατολική Μεσόγειο τής δίνει ένα ιδιαίτερο ρόλο στα όποια γεγονότα και επιχειρήσεις πιθανόν ακολουθήσουν.



Η γεωγραφική εμπλοκή της Κύπρου στη συριακή κρίση

Στο διαδίκτυο υπάρχει και διαδραστικός χάρτης, που απεικονίζει τα σημαντικότερα γεγονότα στη Συρία, στην ιστοσελίδα syria.liveuamap.com, όπου εμφανίζεται και η Κύπρος.

Τουρκικά παιχνίδια

Αρχικά, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έκαναν λόγο για αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Οι σχετικές αναφορές αναδημοσιεύτηκαν από τα Βρετανικά Μέσα, που συνδέουν, παράλληλα, το γεγονός ότι από τις Βάσεις στην Κύπρο επιχειρούσαν πρόσφατα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon, κατά του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος).

Αν και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τάχθηκε στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και του Γάλλου Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν για επέμβαση στη Συρία, η τελική απόφαση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των Βρετανών βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, η Κύπρος και ειδικά οι Βάσεις θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η Κυβέρνηση της Κύπρου να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Βοηθό Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τόμας Γκόφους.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν ύπουλα να διασυνδέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις Βρετανικές Βάσεις με τις επιθέσεις στην Συρία, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να επιφέρουν πλήγμα στις αγαστές σχέσεις της Κ.Δ. με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Παρών ο αμερικανικός στόλος

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook, κατηγορίας Arleigh Burke, αναχώρησε τη Δευτέρα από την Κύπρο και όπως αναφέρθηκε από κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ρωσικά μαχητικά το παρενόχλησαν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οι ειδήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό CNN ισχυρίστηκε ότι το πλοίο είχε μετακινηθεί σε χωρικά ύδατα της Συρίας, όπου παρενοχλήθηκε από ρωσικά αεροσκάφη. Εντούτοις, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνούνται αυτό το αφήγημα. «Υπάρχουν στοιχεία αυτής της ιστορίας που απλά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Cmdr. Bill Speaks στο Task & Purpose.

Το Cook είναι γνωστό ότι διαθέτει βλήματα BGM-109 Tomahawk, το ίδιο σύστημα όπλων που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στην αεροπορική βάση της Συρίας τον Απρίλιο του 2017, όταν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ είχε και πάλι κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του λαού του στην περιοχή Ιντλίπ.

Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman και η ομάδα κρούσης του θα αναχωρήσουν από το Norfolk, Virginia, την Τετάρτη για τακτική προγραμματισμένη πλεύση στην Ευρώπη.

Οι προειδοποιήσεις Βρετανών

Οι αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ότι χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό των πτήσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας.

Ήδη στο flight radar διαφαίνεται ότι στον εναέριο χώρο της Συρίας δεν πετούν επιβατικά αεροπλάνα.


Η γεωγραφική εμπλοκή της Κύπρου στη συριακή κρίση

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής FIR Λευκωσίας, διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του ουρανού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, οι αναχωρήσεις από το Η.Β. προς Λάρνακα και Πάφο μπορούν να πληγούν σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να ξεκινήσει χτυπήματα εναντίον της Συρίας.

Σχόλια