Συρία: στο κατώφλι γενικευμένης σύρραξης
Για άλλη μια φορά, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα παγκοσμίου πολέμου, χάρη στις ποταπές ενέργειες κάποιων κρατών που εμπλέκονται στη Συριακή σύγκρουση. Μαντεύετε για ποια κράτη μιλάμε;
Καθώς η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να κλιμακώνεται, φαίνεται ότι οι ηγέτες του "ελεύθερου κόσμου" ενδιαφέρονται περισσότερο να προκαλέσουν επιπλέον κλιμάκωση, παρά να εξετάσουν με ψυχραιμία το ζήτημα της "χημικής επίθεσης" στη Δούμα.
Στις 10 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε μια "δυναμική" απάντηση στη φημολογούμενη χημική επίθεση στη Δούμα της Ανατολικής Γκούτα.
"Αποφασίζουμε το τι θα πράξουμε σχετικά με τη φριχτή επίθεση που έγινε κοντά στη Δαμασκό" είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
"Στρατιωτικά, έχουμε πολλές επιλογές" δήλωσε, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα παρθεί "σύντομα".
Στις 9 Απριλίου, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί και πάλι "πολύ σημαντικές αποφάσεις" μόλις οι ΗΠΑ ξεκαθαρίσουν ποιος ευθύνεται για την υποτιθέμενη επίθεση στη Δούμα: η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν ή "όλοι αυτοί μαζί". Οπότε, προσπαθούν πραγματικά οι ΗΠΑ να διαπιστώσουν ποιος είναι ο υπεύθυνος; Είναι ολοφάνερο ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει σε ποιον θα ρίξει την ευθύνη και το μόνο πρόβλημα είναι να βρουν δικαιολογία για την επερχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας.
Στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, με ή χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ.
"Θα μπορούσα να φέρω φωτογραφίες όλων αυτών που σκοτώνονται και υποφέρουν, για να τις δείξω στο Συμβούλιο, αλλά ποιο το νόημα; Το τέρας που είναι υπεύθυνο γι' αυτές τις επιθέσεις δεν έχει συνείδηση ούτε καν για να σοκαριστεί από εικόνες νεκρών παιδιών. Το καθεστώς της Ρωσίας, που έχει βαμμένα τα χέρια του με το αίμα των παιδιών της Συρίας, δεν μπορεί να ντραπεί από τις φωτογραφίες των θυμάτων του. Το έχουμε δοκιμάσει αυτό. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν που δίνουν τη δυνατότητα στο καθεστώς του Άσσαντ να διαπράττει αυτήν τη δολοφονική καταστροφή. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν στρατιωτικούς συμβούλους στα αεροδρόμια και τα επιχειρησιακά κέντρα του Άσαντ. Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται στο πεδίο και βοηθούν απευθείας την εκστρατεία του καθεστώτος για "λιμοκτονία και παράδοση" και οι Ιρανικές σύμμαχες δυνάμεις κάνουν μεγάλο μέρος της βρώμικης δουλειάς. Όταν ο στρατός της Συρίας χτυπά τους πολίτες, βασίζεται στο στρατιωτικό υλικό που του παρέχει η Ρωσία. [...] Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του να δείχνουμε φωτογραφίες νεκρών μωρών. Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του να κάνουμε εκκλήσεις στις συνειδήσεις. Έχουμε φτάσει στο σημείο που ο κόσμος πρέπει να δει ότι αποδίδεται δικαιοσύνη. Η ιστορία θα το καταγράψει αυτό ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα εκπληρώσει το καθήκον του, είτε θα επιδείξει πλήρη και απόλυτη αδυναμία να προστατεύσει τον λαό της Συρίας."
Για τη Χέιλι δεν υπάρχει αμφιβολία ποιο "τέρας" είναι υπεύθυνο για την φημολογούμενη επίθεση με χημικά στη Δούμα. Καμιά απόδειξη ή έρευνα δεν χρειάζεται για επιβεβαίωση.
Οι κατηγορίες για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής έχουν αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για κάποια κράτη. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, το Πεντάγωνο έχει ήδη προτείνει στον Τραμπ κάποιες στρατιωτικές επιλογές τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει για να τιμωρήσει τη Συρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία από τις επιλογές είναι η λεγόμενη "πολυεθνική απάντηση", δηλαδή μια πλήρους κλίμακας εισβολή, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και κάποιους ακόμα συμμάχους των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ είναι μια ακόμα δύναμη, η οποία δυναμιτίζει τη σύγκρουση, τόσο με δημόσιες δηλώσεις, όσο και με ενέργειες, όπως η επίθεση στις 9 Απριλίου στη αεροπορική βάση Τ4. Το Τελ Αβίβ, το οποίο εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζει δυνάμεις κατά του Άσσαντ στη Συρία, συνέβαλε μόνο στην αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη χώρα. Χρειάζονται έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του Ιράν.
Το ερώτημα είναι, πώς θα απαντήσει η Ρωσία;
Στις 9 Απριλίου, ειδικοί του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκαν μέρη της Δούμα όπου υποτίθεται ότι συνέβη η περίφημη επίθεση με χημικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος χρήσης χημικού όπλου. Ο Ρώσοι στρατιωτικοί χαρακτήρισαν πλαστές τις φωτογραφίες των θυμάτων, τις οποίες έδωσαν στη δημοσιότητα τα Λευκά Κράνη.
Απαντώντας στις δηλώσεις της Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος εκπρόσωπος Vassily Nebenzia χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της Δαμασκού "fake news". Ο Nebenzia για άλλη μια φορά προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τις "σοβαρές συνέπειες" μια πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.
"Καταλαβαίνετε τι έχετε κάνει;" είπε ο Nebenzia, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα του Πούτιν σχετικά με τα απερίσκεπτα παιχνίδια του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. "Όχι, δεν καταλαβαίνετε."
"Όπου και να πάτε, ό,τι και αν αγγίξετε, αφήνετε πίσω σας μόνο το χάος. Προσπαθείτε να ψαρέψετε σε αυτά τα βρώμικα νερά και το μόνο που πιάνετε είναι μεταλλάξεις."
"Είναι γνωστό το αποτέλεσμα των ατυχών ενεργειών της Δύσης, όπως φαίνεται και στα παραδείγματα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και της Λιβύης. Κανείς δεν σας έχει δώσει την εξουσία να ενεργείτε ως ο παγκόσμιος χωροφύλακας, ούτε να ενεργείτε ως κατήγοροι, δικαστές και εκτελεστές" είπε ο Nebenzia.
Εντωμεταξύ, σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Donald Cook, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχωκ, "παρενοχλήθηκε" από ρωσικά μαχητικά που εκτελούσαν χαμηλές πτήσεις, σε μια καθαρή ένδειξη της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή.
Νωρίτερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εναντίον κάθε "πυραύλου" ή "εκτοξευτή" που θα θέσει σε κίνδυνο τους Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία.
Δεδομένου ότι οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας πολεμική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον του Άσαντ θα θέσει σίγουρα σε κίνδυνο τους Ρώσους στρατιώτες, η Μόσχα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.
Η προηγούμενη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις κόντεψαν να συγκρουστούν στη Συρία, ήταν τον Απρίλιο του 2017. Τότε όμως, το χτύπημα των ΗΠΑ στη βάση Σαϊράτ φάνηκε ότι ήταν περισσότερο για το θεαθήναι, παρά μια πραγματική στρατιωτική ενέργεια.
Τώρα όμως;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου