Η ΕΕ θα παρέχει ρεύμα στους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς στην Παλαιστίνη

Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους οικισμούς εποίκων του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, που όλοι τους είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό θα συμβεί μόλις ολοκληρωθεί η Ευρασιατική Διασύνδεση (EuroAsia Interconnector), ένα σημαντικό έργο υποδομής που υποστηρίζεται από την ΕΕ.

Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που θα συνδέει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτή η "ενεργειακή λεωφόρος" θα δημιουργήσει "μια αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη", σύμφωνα με την επίσημη ιστοδελίδα του έργου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει σε υψηλή προτεραιότητα αυτό το σχέδιο, ως ένα "έργο για το κοινό συμφέρον", το οποίο "θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρισμού" ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και το Ισραηλινό δίκτυο.

Οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούνιο του 2017 με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, που στρώνει τον δρόμο για την Ευρασιατική Διασύνδεση και για άλλα κοινά ενεργειακά σχέδια.

Τον προηγούμενο μήνα, δημοσιεύτηκε προσφορά ύψους 4,3 δις δολαρίων, με την οποία ζητούνται εργολάβοι για να αναλάβουν την κατασκευή του έργου.

Παροχή ρεύματος στους εποικισμούς
Όταν ολοκληρωθεί το σύστημα, περίπου το 2021, η παροχή ηλεκτρισμού από την Ευρώπη θα ενισχύσει την ατιμωρησία του Ισραήλ για τα εγκλήματα Διεθνούς Δικαίου, όπως υποστηρίζει το η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS, η ηγετική ομάδα της εκστρατείας για διεθνές μποϋκοτάζ στο Ισραήλ για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

"Αυτό το σύστημα θα συνδέσει τους παράνομους οικισμούς εποίκων του Ισραήλ με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης" και με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα παραβιάζει την ίδια της την πολιτική και την υποχρέωσή της να μην αναγνωρίζει ή να βοηθά τις παράνομες δραστηριότητες του Ισραήλ", αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα η Επιτροπή BDS, το οποίο εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι από όταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις αρχές του 1990, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ επιδίδεται σε διαξιφισμούς για το ποιος θα τα ελέγχει.

"Αγοράζοντας αέριο από το Ισραήλ, είτε απευθείας είτε με έμμεσο τρόπο, η ΕΕ θα γίνει συνένοχη στην παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης Παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ, στους παράνομους εποικισμούς και στο έγκλημα πολέμου που είναι η λεηλασία των φυσικών πόρων της Παλαιστίνης."

Η Γάζα στο σκοτάδι

Οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συνεχιζόμενος θαλάσσιος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας έχει ως κίνητρο την επιθυμία του Ισραήλ να στερήσει από τους Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο της Γάζας.

"Το Ισραήλ όχι μόνο αρνείται στους Παλαιστίνιους την πρόσβαση στα αποθέματα αερίου στις ακτές της Γάζας, αλλά επίσης εκμεταλλεύεται παράνομα αυτούς τους πόρους για αποκλειστικά δικό του όφελος, στερώντας από τους Παλαιστίνιους τα έσοδα" αναφέρει η Επιτροπή BDS.

Στο μεταξύ η Γάζα συνεχίζει να υποφέρει από την έντονη και απειλητική για τη ζωή των κατοίκων έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και από την άρνηση του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη.

Οι προσπάθειες των Παλαιστινίων για την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζας εξακολουθούν να παραπαίουν. Αυτή την εβδομάδα, η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το μερίδιό της στον αγωγό φυσικού αερίου της Γάζας, αφήνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς διεθνή εταίρο.

Πρόσφατα, το Ισραήλ απείλησε τον Λίβανο να μην επιχειρήσει να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

"Αν η ΕΕ αγοράζει αέριο από το Ισραήλ, αυτό θα προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, το οποίο με τη σειρά του θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, από τις διακοπές στην παροχή που θα προκληθούν" προειδοποιεί η Επιτροπή BDS.

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι οι επενδυτές της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με "μεγάλη πιθανότητα οικονομικών απωλειών, εξαιτίας της ασταθούς και απρόβλεπτης κατάστασης".

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Ισραήλ αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να εξασφαλίσει επενδύσεις στα σχέδιά του για εκμετάλλευση του αερίου, εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανές νόμιμες διεκδικήσεις από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, όπως και των ανησυχιών για την ασφάλεια, το κόστος και τη γεωλογική αστάθεια.

Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει αξιόπιστη πηγή στήριξης του Ισραήλ.

Η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 1,27 δις δολάρια για τη χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης του αποθέματος φυσικού αερίου Karish, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.

Αυτή η συμφωνία είναι υπό την εγγύηση των Γαλλικών τραπεζών Natixis και Société Générale και την Ισραηλινή τράπεζα Bank Hapoalim. Όπως όλες οι μεγάλες Ισραηλινές τράπεζες, η Hapoalim είναι βαθιά εμπλεκόμενη στην παράνομη αποικιοποίηση της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Εξάρτηση

"Η προσέγγιση του Ισραήλ για πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι η δημιουργία συμμαχίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, η οποία καλύπτει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία" αναφέρει η Επιτροπή. "Αυτό λειτουργεί εις βάρος της παραδοσιακής υποστήριξης των δύο χωρών στα δικαιώματα των Παλαιστινίων."

Η υποτιθέμενη ριζοσπαστική, αριστερή κυβέρνηση Σύριζα - με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα - συνεχίζει να συσφίγγει τους δεσμούς της με το Ισραήλ.

Αλλά η συνεργασία της ελίτ με το Ισραήλ εις βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, δεν περιορίζεται μόνο στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί συνεργάτες που σχεδιάζουν την εκμετάλλευση του λεγόμενου κοιτάσματος Λεβιάθαν, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον εφοδιασμό της Ιορδανίας με αέριο, με απευθείας αγωγούς, αλλά και μέσω Αιγύπτου.

Αυτό θα γίνει με μια συμφωνία ύψους 10 δις δολαρίων, που υπέγραψε η Ιορδανία για την αγορά αερίου από το Ισραήλ, εν μέσω έντονων λαϊκών αντιδράσεων.

Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, η χουντική κυβέρνηση της Αιγύπτου υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια αερίου από το Ισραήλ, αξίας 15 δις δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή επήλθε μετά την αποκάλυψη ότι ο Abdulfattah al-Sisi, ο στρατιωτικός ηγέτης που κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013, επέτρεπε στο Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εξεγερμένων στην Αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

"Η εξάρτηση αυτή είναι επιζήμια για τους Αιγυπτίους, που θα δουν την πολιτική τους να υπονομεύεται από το Ισραήλ και για τους Παλαιστίνιους, για τους οποίους κάθε κανονικοποίηση της θέσης και του ρόλου του Ισραήλ στην περιοχή αλλά και στον κόσμο, αποτελεί κανονικοποίηση της κατοχής και της καταπίεσης που δεν έχει ορατό τέλος" σχολίασε ο Omar Karmi της οργάνωσης Electronic Intifada.

Κλιματική προδοσία

Εκτός από την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προκαλεί η ΕΕ ενισχύοντας την ενεργειακή υποδομή του Ισραήλ, η Επιτροπή BDS επισημαίνει επίσης ότι η ομάδα των 28 χωρών της ΕΕ προδίδει και τις δεσμεύσεις της να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, συνεχίζοντας να επενδύει μαζικά στην υποδομή των ορυκτών καυσίμων.

Η Επιτροπή καλεί την ΕΕ και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να απορρίψουν την Ευρασιατική Διασύνδεση, να ακυρώσουν τις μελέτες σκοπιμότητας για τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) και προειδοποιεί τις εταιρείες και τους επενδυτές για το ρίσκο που ενέχει σε νομικό, οικονομικό, αλλά και στο επίπεδο της ασφάλειας.

Δεδομένου ότι η ΕΕ έχει ιστορικό υποστήριξης του Ισραήλ στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, είναι στο χέρι των αγωνιστών στην Ευρώπη να ασκήσουν πίεση, ώστε οι εταιρείες και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι να σταματήσουν να συνεργούν σε αυτά τα σχέδια.

Σχόλια