Η Νάκμπα των Βεδουίνων της Παλαιστίνης

Το σχολείο του Khan al-Ahmar είναι το μοναδικό σχολείο για 160 παιδιά από 5 χωριά της γύρω περιοχής

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα την βίαιη εκτόπιση των κατοίκων του Khan al-Ahmar, ενός χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το χωριό θα καταστραφεί για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για την επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών. Αυτό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί έγκλημα πολέμου, όπως επισημαίνουν ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ εξέδωσε εντολές έξωσης στους κατοίκους του Khan al-Ahmar πολλές φορές κατά τον προηγούμενο χρόνο, παρόλο που οι νομικές διαδικασίες ήταν ακόμα σε εξέλιξη στα Ισραηλινά δικαστήρια.

Οι Ισραηλινές αρχές περίμεναν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να προχωρήσουν στη βίαιη μετακίνηση.

Μετά την απόφαση αυτής της εβδομάδας, το χωριό μπορεί να καταστραφεί "οποιαδήποτε στιγμή θεωρεί η κυβέρνηση κατάλληλη, από τον επόμενο μήνα", αναφέρει η Haaretz.

Οι κάτοικοι είχαν προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κοινότητά τους, το οποίο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Ένας από τους αρχηγούς του χωριού, ο Eid Khamis Jahalin, είπε ότι οι κάτοικοι της κοινότητας δεν αποδέχονται την απόφαση του δικαστηρίου. Τόνισε ότι η κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην περιοχή Naqab, από όπου είχαν αρχικά εκδιωχθεί από το Ισραήλ, τη δεκαετία του 1950.

"Το Ισραήλ δεν έκανε καμία αντιπρόταση ώστε να λυθεί το θέμα χωρίς κατεδάφιση" αναφέρουν οι The Times of Israel.
Στο Khan al-Ahmar κατοικούν μέλη της φυλής των Βεδουίνων Τζαχαλίν. Πρόκειται για 32 οικογένειες, που αριθμούν πάνω από 170 άτομα, τα μισά από τα οποία είναι παιδιά. Ολόκληρη η κοινότητα θα εξαναγκαστεί να μετακινηθεί προς μια περιοχή κοντά στον σκουπιδότοπο του Παλαιστινιακού χωριού Abu Dis, για να διευκολύνει την επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών.

Ένας από τους δικαστές της υπόθεσης, ο Noam Sohlberg, είπε ότι γνωρίζει ότι η βίαιη μετακίνηση της κοινότητας κοντά στη χωματερή, "δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των παιδιών του σχολείου". Ωστόσο, πρόσθεσε ο δικαστής, το δικαστήριο σε αυτήν την υπόθεση δεν ασχολήθηκε με το σχέδιο για την κοινότητα, αλλά μόνο με τη νομιμότητα της προτεινόμενης κατεδάφισης.

Το σχολείο του Khan al-Ahmar χτίστηκε το 2009, με λάσπη και ρόδες αυτοκινήτων, με τη βοήθεια μιας Ιταλικής οργάνωσης - σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η απαγόρευση στους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τσιμέντο για το χτίσιμο κτιρίων - και βρισκόταν διαρκώς υπό την απειλή κατεδάφισης.

Είναι το "μοναδικό σχολείο στο οποίο έχουν πρόσβαση 160 παιδιά από πέντε χωριά της γύρω περιοχής" αναφέρει το Human Rights Watch.

Ανοίγοντας δρόμο για τους παράνομους εποικισμούς

Το Khan al-Ahmar βρίσκεται στην περιοχή Γ, η οποία αποτελεί το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η περιοχή Γ είναι υπό πλήρη Ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Όσλο που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει σχεδόν όλες τις αιτήσεις για άδειες οικοδόμησης των Παλαιστινίων στην περιοχή Γ, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να χτίζουν χωρίς άδεια και να ζουν υπό τον διαρκή φόβο της κατεδάφισης των σπιτιών τους ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, το Khan al-Ahmar βρίσκεται ανάμεσα στους Ισραηλινούς οικισμούς εποίκων, Maaleh Adumim και Kfar Adumim.

Αυτή η περιοχή, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, η αποκαλούμενη περιοχή Ε1, είναι το μέρος όπου το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει τον "μέγα" εποικισμό του Maaleh Adumim, ολοκληρώνοντας έτσι την αποκοπή του βόρειου από το νότιο μέρος της Δυτικής Όχθης.

Όλοι οι εποικισμοί του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Διεθνείς εκκλήσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πάρθηκε παρά τις πολλές διεθνείς εκκλήσεις για σταμάτημα της κατεδάφισης.

Πάνω από 70 νομοθέτες των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου στις 21 Μαΐου, ζητώντας του να σταματήσει την κατεδάφιση του Khan al-Ahmar και ενός ακόμα χωριού, του Susiya.

"Αντί να εκτοπίσετε βίαια τους Παλαιστίνιους, παρακινούμε την κυβέρνησή σας να επανεκτιμήσει δίκαια τα αιτήματά τους για δικαίωμα οικοδόμησης" αναφέρει η επιστολή. Τον προηγούμενο χρόνο, είχε σταλεί και άλλη επιστολή από 10 γερουσιαστές, οι οποίοι επίσης είχαν απευθύνει έκκληση στον Νετανιάχου να σταματήσει την κατεδάφιση.

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε επίσκεψη πέρυσι στο Khan al-Ahmar, εις ένδειξη συμπαράστασης στην κοινότητα. Η ΕΕ είχε χρηματοδοτήσει κάποια από τα οικοδομικά έργα στην περιοχή.

Παρόλο όμως που η κατασκευή αρκετών κτιρίων στην περιοχή Γ είχε γίνει με χρήματα της ΕΕ, αυτή ποτέ δεν καταλόγισε ευθύνες στο Ισραήλ για τη μόνιμη πρακτική του να καταστρέφει κτίρια που χρηματοδοτήθηκαν από την ίδια.

Από το 2001 μέχρι το 2016, το Ισραήλ έχει ζημιώσει την ΕΕ περίπου κατά 74 εκατ. δολάρια από την καταστροφή έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 26 εκατ. δολάρια από την καταστροφή έργων της ΕΕ, κατά την επίθεση του 2014 στη Γάζα.

Το Khan al-Ahmar είναι μία από τις 12 Παλαιστινιακές κοινότητες, με ένα σύνολο πληθυσμού περίπου 1.400 κατοίκων, στην περιοχή ανατολικά της Ιερουσαλήμ, που απειλούνται με εκτόπιση.

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η κατεδάφιση του Khan al-Ahmar θα ανοίξει τον δρόμο για την κατεδάφιση και άλλων κοινοτήτων στην περιοχή Ε1.

Σχόλια