Απειλεί ο Νετανιάχου, "συμμερίζεται" ο Τσίπρας

Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας

Εξαιρετικά επιθετικός προς το Ιράν εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ισραηλινές ανησυχίες του έναντι της Τεχεράνης και μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για την ασφάλεια.

Την εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς με ζητούμενο την Ενέργεια αποδεικνύουν οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύνοδο Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που έγινε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστασιάδη, του Αλέξη Τσίπρα και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στην ατζέντα ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου «Εast Μed» και η ηλεκτρική διασύνδεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ιράν «προσπαθεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα στη Συρία για να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή μας και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε αυτή την ιρανική επιθετικότητα» που απειλούν τη χώρα του και έκανε λόγο για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα κι αυτό είναι η κοινή μας άμυνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ενημερώθηκαν από τον Μπ. Νετανιάχου για τις «έντονες ανησυχίες» του Ισραήλ για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν, σημειώνοντας πως «συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες». Πρόσθεσε ότι «μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν» για το πυρηνικό πρόγραμμα «είναι πιθανό να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση» και αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ έκανε λόγο για «εμβάθυνση της συνεργασίας για ασφάλεια, σταθερότητα και συνανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η προώθηση του αγωγού «Εast Μed» είναι «βασικό συστατικό της συνεργασίας μας» και γνωστοποίησε την πρόθεση των τριών κυβερνήσεων να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία εντός του 2018. Έκανε σαφές ότι ο αγωγός σχετίζεται με το δόγμα «της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ» που Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προωθούν έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε επίσης ότι οι τρεις κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνια συναντίληψης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, της διαστημικής, της θαλάσσιας ρύπανσης και της συνεργασίας των βιομηχανικών επιμελητηρίων.

Σχόλια