Δούρειος Ίππος του Ερντογάν στα Βαλκάνια, οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να απλώσει τα νεο-οθωμανικά φτερά του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Θεωρεί την ΠΓΔΜ ως έναν ακόμα επίδοξο δορυφόρο της Τουρκίας, άποψη που, δυστυχώς, η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει να ασπάζεται, χωρίς να αξιολογεί προσεκτικά τις πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες. Υπάρχουν πολύ λίγες Αλβανικές φωνές στην ΠΓΔΜ που έχουν το θάρρος να ασκήσουν δημόσια κριτική στον Ερντογάν, υπό τον φόβο να γίνουν στόχος απειλών και προσβολών από έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας που διευθύνεται από πολλούς φίλους του. Ο Ερντογάν έχει επιτύχει εξαιρετικά στο να επηρεάζει τους Αλβανούς της χώρας, που πολλοί από αυτούς τον θεωρούν ως τον μόνο αξιόπιστο ηγέτη τους.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει επενδύσει στην εξάπλωση της επιρροής του στους Αλβανούς, χτίζοντας τζαμιά και τουρκικά σχολεία, χρηματοδοτώντας ΜΜΕ, θρησκευτικά ιδρύματα και, πρόσφατα, και πολιτικά κόμματα, τα οποία ελέγχονται απευθείας από τους στενούς του συνεργάτες και έχουν αυξήσει δραματικά την επιρροή του στην Αλβανική κοινότητα.

Όποιος τολμάει να ασκήσει κριτική στον Ερντογάν ή να θέσει ερωτηματικά για τις προσωπικές του φιλοδοξίες στην ΠΓΔΜ, δέχεται επίθεση από την "ταξιαρχία του Ίντερνετ" ως ισλαμοφοβικός ή προδότης.

"Εγώ προσωπικά έγινα στόχος τέτοιων επιθέσεων δύο φορές" λέει ο Xhelal Neziri, ένας έμπειρος ερευνητής δημοσιογράφος της ΠΓΔΜ. "Δεν μπορούν να με σταματήσουν να λέω την αλήθεια, αλλά πολλοί από τους συναδέλφους μου δεν θέλουν να συζητήσουν αυτό το θέμα, γιατί απειλούνται με 'λιντσάρισμα'".

Η πλειοψηφία των Αλβανών στο κρατίδιο των Σκοπίων αυτοπροσδιορίζονται ως Μουσουλμάνοι και όχι με την αλβανική, εθνική τους ταυτότητα. Υπάρχουν φωνές ανάμεσα σε φανατικές, θρησκευτικές ομάδες, που λένε ότι οι Αλβανοί δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουν τη Μητέρα Τερέζα ως αγία, παρότι ήταν Αλβανίδα, επειδή δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μουσουλμανικής κοινότητας. Επίσης, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός αυτών που πιστεύουν ότι Αλβανοί ήρωες, όπως ο Γεώργιος Καστριώτης "Σκεντέρμπεης", ο οποίος ηγήθηκε μιας εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα 1400, δεν θα' πρεπε να αναγνωρίζεται, επειδή ήταν Χριστιανός.

Συγκριτικά με άλλες Βαλκανικές χώρες, όπου ζουν Αλβανοί που εν θεωρούν τη θρησκεία κυρίαρχο παράγοντα στη ζωή τους, οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι οι πλέον πιστοί υποστηρικτές του Ερντογάν και της Ισλαμικής του ατζέντας. Η στρατηγική του Ερντογάν να αποκαταστήσει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, παρόμοια με αυτήν που απολάμβανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε εξ αρχής επιτυχία με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι χριστιανοί ορθόδοξοι "Μακεδόνες" και το υπόλοιπο ένα τρίτο κυριαρχείται από Αλβανούς μουσουλμάνους. Το 2001, οι εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων κλιμακώθηκαν μέχρι του σημείου της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και τον Αλβανικό Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ΑΕΑΣ) (Albanian National Liberation Army - NLA).

Η σύγκρουση ήταν σύντομη και κατέληξε στη συμφωνία της Οχρίδας, μια συνθήκη ειρήνης με την οποία οι αρχηγοί του ΑΕΑΣ μετατράπηκαν σε νόμιμους πολιτικούς, κερδίζοντας αναβαθμισμένα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τα οποία αποδόθηκαν στους Αλβανούς πολίτες της χώρας. Παρότι όμως οι ένοπλες συγκρούσεις σταμάτησαν εδώ και 17 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των ομάδων είναι ακόμα τεταμένες.

Οι Αλβανοί είναι σε μειονεκτική θέση, παραμελημένοι και συνεχίζουν να υφίστανται ανισότητα. Η ΠΓΔΜ τους αρνείται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αλβανική γλώσσα δεν ήταν αναγνωρισμένη, μέχρι τον Μάρτιο του 2018, όταν το κοινοβούλιο της χώρας πέρασε νόμο για την επέκταση της επίσημης χρήσης της Αλβανικής γλώσσας, παρά τις διαμαρτυρίες της ακροδεξιάς "μακεδονικής" αντιπολίτευσης.

Οι Σλάβοι και οι Αλβανοί ζουν, κατά κύριο λόγο, χωριστά και δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα εθνικά και πολιτικά προβλήματα ανάμεσά τους, ως τη "χρυσή ευκαιρία" για να εμφανίζεται ως ο μεγάλος προστάτης των Αλβανών. Παράλληλα όμως, όλες οι επενδύσεις και οι εμπορικές συμφωνίες της Τουρκίας κατευθύνονται στην άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2016 οι εξαγωγές της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ έφτασαν τα 378 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 82,6 εκατ. Το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας αναφέρει ότι περίπου 100 Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αυτή τη στιγμή επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ (1,47 δις δολαρίων). Αυτές οι επενδύσεις συγκεντρώνονται κυρίως στο κομμάτι της ΠΓΔΜ όπου ζουν οι Σλάβοι, ενώ στην Αλβανική πλευρά ο Ερντογάν έχει επενδύσει σε θρησκευτικά ιδρύματα, για να προωθήσει την ισλαμιστική του ατζέντα.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Αλβανούς ως το "καλό χαρτί" του στις εμπορικές και οικονομικές του επενδύσεις στην ΠΓΔΜ. Έτσι, υποκρίνεται ότι διασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας, μετατρέποντας τον ενοχλητικό Αλβανικό εθνικισμό σε ισχυρή Ισλαμική ταυτότητα των Αλβανών.

Στις δημόσιες ομιλίες του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα "φλερτάρει" με τους διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ. Έχει δηλώσει ότι η Τουρκία και η "Μακεδονία" έχουν αδελφικούς δεσμούς και ότι "η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της 'Μακεδονίας'".

"Για εμάς, η Άγκυρα και τα Σκόπια δεν έχουν διαφορές και δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα αδέλφια μας, θα είμαστε πάντα μαζί τους, θα τα βοηθάμε πάντα και θα στεκόμαστε δίπλα τους", είπε ο Ερντογάν τον Φεβρουάριο 2018.

Σε συζήτηση με τον Artan Grubi, βουλευτή του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος (Democratic Union for Integration, BDI), είπε ότι

"Η επιρροή της κυβέρνησης της Τουρκίας στο πολιτικό σκηνικό της "Μακεδονίας" είναι υπαρκτή και αναμφισβήτητα σοβαρή."

Ο Ερντογάν το επιτυγχάνει αυτό "μέσω κρατικής οικονομικής βοήθειας, πολιτιστικών ανταλλαγών και εμφανιζόμενος ως πρότυπο [για να εμπνεύσει] κόμματα και πολιτικούς, όπως την νεοϊδρυθείσα BESA" είπε ο Grubi, προσθέτοντας ότι το κόμμα που εκπροσωπεί δεν θα επιτρέψει σε ακραίες επιρροές να τους εκτρέψουν από τον δρόμο της ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το Κίνημα BESA είναι ένα πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από τον Bilall Kasami και τον Zeqirija Ibrahimi, εκδότη του περιοδικού Shenja, ενός από τα πιο φιλο-ερντογανικά έντυπα της ΠΓΔΜ.

Οι ηγέτες αυτού του κόμματος αρνούνται ότι έχουν απευθείας σχέση με την Τουρκία, αλλά ακολουθούν ανοιχτά τη γραμμή του Ερντογάν. Στις πρώτες τους εκλογές πριν τρία χρόνια, κέρδισαν πέντε έδρες στο κοινοβούλιο. Το "global research" έστειλε κάποια ερωτήματα στους ηγέτες του BESA, αλλά δεν απάντησαν.

Ο καθηγητής Ymer Ismaili δήλωσε δημόσια, κατά τις εκλογές του 2016 ότι:

"το Κίνημα BESA είναι μια θρησκευτική σέχτα, με φανερή αποστολή την διάδοση της ισλαμικής ατζέντας του Ερντογάν στους Αλβανούς της χώρας".

Σε συζήτηση μαζί του, μας είπε ότι οι Αλβανοί εθνικιστές στα Βαλκάνια (και ειδικά στην ΠΓΔΜ) είναι ο αγαπημένος στόχος του Ερντογάν εξαιτίας της θρησκείας, της φτώχειας τους και τους λειτουργικού τους αναλφαβητισμού.

"Ο ερντογανισμός θέλει την Βαλκανική "νεο-εισβολή", όχι με στρατιωτικά, αλλά με οικονομικά και θρησκευτικά μέσα, για να υποβαθμίσει τη "χριστιανική" Ευρώπη! Σ' αυτό του το "ταξίδι", σε κάποιες περιπτώσεις, έχει ως πολιτικό-γεωστρατηγικό σύμμαχο τη Ρωσία του Πούτιν. Και οι δύο έχουν κοινά, την προσωπολατρεία και την αποστολή τους: και οι δύο είναι "δικτάτορες" και "αντιδυτικοί", λέει ο Ismaili.

Πολλοί Αλβανοί μετανάστες, μετά τον Β'ΠΠ και την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος, έφυγαν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, αναζητώντας δουλειά ή πολιτικό άσυλο.

"Σχεδόν όλες οι Αλβανικές οικογένειες έχουν ένα μέλος τους στη Δύση και μπορούν να διακρίνουν τι έχει η Δύση να προσφέρει, πολιτιστικά, πολιτικά και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τι έχει να προσφέρει ο Ερντογάν."

Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να χειραγωγούνται από τον Ερντογάν.

Η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), υπηρεσία βοήθειας της Τουρκικής κυβέρνησης, διατηρεί γραφείο στα Σκόπια, το οποίο στελεχώνεται με τον συντονιστή της χώρας και έχει ολοκληρώσει περίπου 600 προγράμματα, μέχρι το τέλος του 2017.

Η Τουρκική κυβερνητική υπηρεσία για την πολιτιστική προώθηση, Yunus Emre, είναι επίσης ενεργή στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το Turkish Minute,

"Είναι ολοφάνερο ότι ο Ερντογάν κατευθύνει όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εστιάσουν στην ΠΓΔΜ, με κάθε είδους σχέδια, από το χτίσιμο τζαμιών μέχρι την ίδρυση σχολείων, ως μέρος του μεγάλου του σχεδίου να δημιουργήσει ένα κράτος υποτελές που θα είναι πιστό στην ισλαμική του κυριαρχία."

Το σίγουρο είναι ότι η "ειρηνική έφοδος" του Ερντογάν στα Σκόπια έχει έναν και μόνο σκοπό: να κυριαρχήσει στη χώρα, υπό τον μανδύα της μακράς ιστορίας αδελφικών σχέσεων. Αυτός είναι ο σύγχρονος "Δούρειος Ίππος" του Ερντογάν και οι Αλβανοί πρέπει να καταλάβουν ότι πέφτουν άθελά τους στην παγίδα του.


Σχόλια