Το Ισραήλ εξοπλίζει ναζιστές αντισημίτες

Μέλος του Τάγματος Αζόφ με Ισραηλινής κατασκευής τουφέκι Tavor

Πάνω από 40 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο [του Ισραήλ] απαιτώντας να σταματήσει η εξαγωγή όπλων από το Ισραήλ στην Ουκρανία.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτά τα όπλα υπηρετούν δυνάμεις που υιοθετούν ανοιχτά την νεοναζιστική ιδεολογία και παραθέτουν αποδείξεις ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται από το ακροδεξιό Τάγμα του Αζόφ, τα μέλη του οποίου υπηρετούν στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και υποστηρίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, είχε γίνει έκκληση προς το Υπουργείο Άμυνας, η οποία δεν έτυχε καμίας απάντησης.

Το σκεπτικό του Υπουργείου για τη χορήγηση αδειών εξαγωγής των όπλων δεν δημοσιοποιείται, θα έλεγε όμως κανείς ότι η εμφάνιση Ισραηλινών όπλων στα χέρια νεοναζί θα ήταν αρκετό επιχείρημα για να σταματήσουν να δίδονται τέτοιες άδειες.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς εξοπλίζει δυνάμεις που υιοθετούν την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει εξοπλίσει αντισημιτικά καθεστώτα, όπως το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Αργεντινή, το οποίο δολοφόνησε χιλιάδες Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τους στρατιώτες να φυλάνε στις σκοπιές τους απαχθέντες κρατούμενους, κρατώντας ημιαυτόματα Ούζι.

Επίσης, το Ισραήλ εξόπλισε Ναζί, όπως τον εγκληματία πολέμου Κλάους Μπάρμπι στη Βολιβία. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμό, κάνουν δημόσιες αντισημιτικές δηλώσεις σε διάφορα έντυπα.

Το Τάγμα του Αζόφ ιδρύθηκε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Το Τάγμα χρησιμοποιεί γνωστά εθνικοσοσιαλιστικά εμβλήματα. Τα μέλη του χαιρετούν ναζιστικά, φέρουν σβάστικες και σύμβολα των SS.

Το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ
Επιπλέον, πολλοί από αυτούς παραδέχονται ανοιχτά ότι έχουν νεοναζιστικά αισθήματα και είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ένα μέλος του Τάγματος έχει πει σε συνέντευξή του ότι αντιτίθεται στον Πούτιν επειδή είναι Εβραίος. Ένας από τους λοχίες είπε ότι είναι εθνικοσοσιαλιστής και ότι, παρόλο που δεν υποστηρίζει τη γενοκτονία, όσο οι μειονότητες στην Ουκρανία δεν απαιτούν δικαιώματα, δεν έχει πρόβλημα με αυτές.

Ο ιδρυτής του Τάγματος, Andriy Biletsky, ο οποίος πλέον είναι μέλος του Ουκρανικού κοινοβουλίου, είναι πρώην διοικητής νεοναζιστική ομάδας, των λεγόμενων "Πατριωτών της Ουκρανίας", η οποία πλέον έχει διαλυθεί και τα μέλη της αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα του Τάγματος του Αζόφ.

"Η ιστορική αποστολή του έθνους μας, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, είναι να ηγηθεί της τελικής πορείας της λευκής φυλής προς την επιβίωσή της" λέει ο Μπιλέτσκι. "Είναι μια πορεία ενάντια στους υπο-ανθρώπους που καθοδηγούνται από τη σημιτική φυλή." Σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Τάγμα είναι ύποπτο για εγκλήματα πολέμου, βασανισμούς και σεξουαλική βία.

Παράλληλα με την αυξανόμενη δύναμη του Τάγματος του Αζόφ, το οποίο αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη, παρατηρείται και άνοδος των αντισημιτικών εκδηλώσεων και επιθέσεων εναντίον των μειονοτήτων στην Ουκρανία. Ομάδες νεοναζί έχουν επιτεθεί σε Εβραίους και εβραϊκά μνημεία στη χώρα, όπως επίσης και σε δημοσιογράφους, Ρομά και ομοφυλόφιλους.

Ένα μέλος του κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το "εβραϊκό πρόβλημα" στη χώρα, δήλωσε ότι "στην κυβέρνηση υπάρχει μη-ουκρανικό αίμα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί". Τον Μάιο ακροδεξιές ομάδες έκαναν πορεία στους δρόμους της Οδησσού, με τους αρχηγούς τους να ισχυρίζονται ότι η πόλη ανήκει στους Ουκρανούς και όχι στους Εβραίους και ότι τους τελευταίους πρέπει να τους ξεφορτωθούν.

Μέλος του Τάγματος Αζόφ ποζάρει με τη σβάστικα
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να αρνηθεί το ρόλο που έπαιξε η χώρα στο Ολοκαύτωμα, όπως το ίδιο συμβαίνει και στην Πολωνία (με την υποστήριξη πλέον της κυβέρνησης Νετανιάχου).

Αυτές οι προσπάθειες σημαίνουν ότι ξαναγράφεται η ιστορία του Β'ΠΠ, δοξάζονται οι Ουκρανοί στρατιώτες, χρησιμοποιώντας νομοθεσία και διάφορα δημοσιεύματα και επινοούνται ιστορίες για Εβραίους που ήταν σύμμαχοι των Ουκρανικών δυνάμεων στη διάρκεια του Πολέμου, ενώ στην πραγματικότητα οι Εβραίοι έπρεπε να κρύβουν την ταυτότητά τους.

Το 2015, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Νέας Υόρκης κατήγγειλε τη νομοθεσία της Ουκρανίας που σκοπό είχε να απαγορεύσει την κριτική της συνεργασίας με τους Ναζί.

Το Simon Wiesenthal Center και το World Jewish Congress έχουν καταδικάσει την απόφαση να δοθούν ονόματα συνεργατών των Ναζί σε κεντρικούς δρόμους του Κιέβου. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, τον Απρίλιο έγινε πορεία προς τιμήν των Ουκρανικών μονάδων των Waffen SS, που κατέσφαξαν χιλιάδες Εβραίους στη διάρκεια του Β'ΠΠ. Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής στρατιωτικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Anatoli Matios, είπε σε συνέντευξή του ότι οι Εβραίοι θέλουν "να πνίξουν τους Σλάβους στο αίμα".

Από την άνοιξη του 2015, τα μέλη του Τάγματος Αζόφ αποτελούν μέρος των τακτικών δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, μέρος της Εθνικής Φρουράς, που είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων. Η πολιτοφυλακή παρακινεί τα μέλη και τους οπαδούς να καταταγούν στον στρατό. Παρόλα αυτά, η πολιτοφυλακή παραμένει μια ξεχωριστή οργάνωση.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός εσωτερικών υποθέσεων, Arsen Avakov, που θεωρείται προστάτης του Τάγματος και ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κνεσσέτ, με επικεφαλής τον βουλευτή David Amsalem, σε επίσημη επίσκεψή τους στην Ουκρανία. Ο Avakov συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό εσωτερικών του Ισραήλ, Arye Dery.

Ο Avakov διόρισε τον Vadym Troyan, ανώτερο διοικητή του Αζόφ, επικεφαλής της αστυνομίας του Κιέβου. Άλλο ένα μέλος της πολιτοφυλακής που του δίδεται ανώτερο πόστο στην αστυνομία. Αυτοί οι δεσμοί σχηματίστηκαν όταν ο Avakov ήταν τοπικός κυβερνήτης και συνεργαζόταν με τους νεοναζί "Πατριώτες της Ουκρανίας", τους πρόδρομους του Τάγματος Αζόφ.

Το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ
Τον Ιανουάριο το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε κάθε υποστήριξη στην πολιτοφυλακή της Ουκρανίας. Από τη στιγμή που ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ δεν αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές όπλων (ειδικά προς την Ουκρανία) υπό τον φόβο της οργής της Ρωσίας, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την έκταση των δεσμών του Ισραήλ με το Κίεβο, αλλά σίγουρα αυτοί υπάρχουν.

Το αίτημα των ακτιβιστών, που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Itay Mack, περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τον εξοπλισμό του καθεστώτος της Ουκρανίας και του Τάγματος Αζόφ.

Για παράδειγμα, Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται να κρατούν Ισραηλινής κατασκευής τουφέκια Tavor, σε παρελάσεις στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο του 2016 αποκαλύφθηκε ότι η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems θα συμμετάσχει σε ομάδα επενδυτών στο αμυντικό σύστημα της Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο του 2016, ο επικεφαλής της Ουκρανικής αεράμυνας συναντήθηκε με αντιπροσώπους Ισραηλινής αμυντικής εταιρείας και συζήτησαν για την αναβάθμιση των επικοινωνιακών συστημάτων στα πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα της χώρας. Η Ουκρανική εταιρεία Fort πήρε έγκριση από το Ισραήλ για την κατασκευή τουφεκιών Tavor, Negev και Galil.

Στην πόλη Dnepropetrovsk της ανατολικής Ουκρανίας υπάρχει σχολή στρατιωτικής εκπαίδευσης. Στην ιστοσελίδα τους φαίνεται ότι παρέχουν εκπαίδευση πρώην αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού και ότι οι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδευτεί από Ισραηλινούς.

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και φωτογραφία εξάσκησης στη σκοποβολή με τουφέκι Tavor και αναφέρει ότι η σχολή εκπαιδεύει μονάδες της Εθνικής Φρουράς, στην οποία συμμετέχουν μέλη του Αζόφ.

Τον Μάιο του 2017, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Volodymyr Groysman, επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας, Avigdor Lieberman, όπου συζήτησαν τον εξοπλισμό των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ένας άνδρας που δήλωνε πρώην αξιωματικός του Ισραηλινού στρατού έδωσε συνέντευξη σε Ουκρανικό μέσο, όπου δήλωσε ότι έχει πάρει μέρος σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου εκπαίδευε στρατιώτες. Στην ιστοσελίδα του Αζόφ φαίνονται επίσης πολιτοφύλακες που κρατούν τουφέκια Tavor.

Όλα αυτά αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι το Ισραήλ εξάγει όπλα στην Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι αυτά καταλήγουν στα χέρια ακροδεξιών στρατιωτικών, που κάποιοι από αυτούς είναι δηλωμένοι νεοναζί και έχουν την υποστήριξη των αρχών της χώρας.

Ο υπουργός άμυνας, όπως συνηθίζει, αρνείται να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, απαντώντας μόνο με γενικότητες, χωρίς να εξηγεί το σκεπτικό με το οποίο εγκρίνει τις εξαγωγές όπλων. Το κοινό δικαιούται μια σαφή απάντηση, όπως και οι Ουκρανοί Εβραίοι, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύει το κράτος του Ισραήλ.

Ακόμα κι αν αυτά τα όπλα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται εναντίον των Ρώσων, υπάρχει εύλογη πιθανότητα ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς, ίσως εναντίον μειονοτικών ομάδων στη χώρα. Τότε θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει η συνεργασία του καθεστώτος του Ισραήλ με τους δολοφόνους Εβραίων και άλλων. Θα είναι ακόμα ένα κεφάλαιο στη θλιβερή ιστορία χρήσης Ισραηλινών όπλων για τέτοιου είδους πράξεις.

Σχόλια