Στα πρόθυρα ανάφλεξης η περιοχή του Αζόφ
Η Ουκρανία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας. Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, πραγματοποίησε σύσκεψη στις 7/9 και συμφωνήθηκε να παρθεί σειρά μέτρων για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της χώρας στην περιοχή, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ναυτικής ομάδας πεζικού, εξοπλισμένης με πυραύλους για την αντιμετώπιση πιθανών αμφίβιων επιθέσεων και βομβαρδισμών της ακτής από θαλάσσης. Τα τεθωρακισμένα σκάφη πυροβόλων όπλων κατηγορίας Gurza-M της Ουκρανίας έχουν προωθηθεί για την ενίσχυση των ναυτικών των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, με τη συμφωνία του 2003 "για τη συνεργασία και τη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και του στενού του Κερτς". Η συμφωνία είναι σε ισχύ, αλλά δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα σύνορα. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η Αζοφική Θάλασσα και το στενό του Κερτς αποτελούν εγχώρια ύδατα τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.
Οι συζητήσεις τραβούν σε μάκρος εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε κάποια λύση. Η Ουκρανία δεν θέλει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Ρωσίας, τα οποία βασίζονται στο γεγονός ότι η Κριμαία έχει ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, οι Ουκρανικές αρχές επιμένουν ότι έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν όποιο πλοίο ταξιδεύει από και προς την Κριμαία χωρίς την άδεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία ζητά την επιβολή κυρώσεων εναντίον των λιμανιών της Ρωσίας στη Μαύτη Θάλασσα, διότι ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει την Αζοφική Θάλασσα. Η ένταση έχει αυξηθεί μετά τον Μάρτιο, όταν συνέλαβαν και έκαναν έρευνα σε πλοία. Στις 24 Μαρτίου, η Ουκρανική ακτοφυλακή σταμάτησε με πειρατικό τρόπο, ψαράδικο πλοίο με Ρωσική σημαία νηολογημένο στην Κριμαία. Τα μέλη του πληρώματος αναφέρουν ότι ανακρίθηκαν και κακοποιήθηκαν από τις Ουκρανικές αρχές, οι οποίες τους απήγγειλαν κατηγορίες σύμφωνα με τους εθνικούς τους νόμους, μη αναγνωρίζοντας τη Ρωσική τους υπηκοότητα. Οι συλληφθέντες ναυτικοί αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Κριμαία, χωρίς όμως τα διαβατήριά τους. Η Ουκρανία προέβη σε σωρεία παραβιάσεων διεθνών συμφωνιών και αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς προκλητικών ενεργειών που ακολούθησαν έκτοτε. Τον προηγούμενο μήνα, το Ρωσικό τάνκερ Mekhanik Pogodin συνελήφθη στο Ουκρανικό λιμάνι Kherson. Η Ρωσία παρομοίασε αυτήν την ενέργεια με τη δράση των Σομαλών πειρατών.
Οι ΗΠΑ μεροληπτούν, ώστε να αυξηθεί η ένταση. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ακολουθεί μια εσκεμμένα προκλητική στάση, παροτρύνοντας την Ουκρανία να επιλέξει τη σύγκρουση. Χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να εξετάσουν τις λεπτομέρειες, κατηγορούν τη Ρωσία για οτιδήποτε στραβό συμβαίνει. Οι ΗΠΑ παρακινούν την Ουκρανία να αναζητήσει στρατιωτική λύση, προτείνοντας ανεδαφικές αλλά επικίνδυνες ιδέες, όπως τη χρήση των πολεμικών πλοίων της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ για την προστασία της ακτοπλοΐας της, την έναρξη εξορύξεων στη Θάλασσα του Αζόφ, ή τη χρήση ταχύπλοων επιθετικών σκαφών για την περικύκλωση μεγάλου μέρους των Ρωσικών δυνάμεων από όλες τις πλευρές, σαν "αγέλη λύκων". Η τακτική αυτή επινοήθηκε από τον Γερμανό Ναύαρχο Karl Dönitz κατά τον ΒΠΠ, όταν "αγέλες" υποβρυχίων U-Boot χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε ναυαρχίδες. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν και κυκλοφορούν τέτοιες ιδέες, δείχνει πόσο παράλογο είναι να ενθαρρύνει κανείς την Ουκρανία, προσφέροντάς της άνευ όρων υποστήριξη.
Ο Stephen Black, του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς στη Ρωσία, πιστεύει ότι η διοίκηση των ΗΠΑ "θα έπρεπε να στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από ή μέσω του US-AGM-84 Harpoon Block II, του AGM-158C LRASM A και του Norwegian Naval Strike Missile", όπως επίσης και "μια βιώσιμη πλατφόρμα εκτόξευσης και σύστημα στόχευσης, ειδικά ένα ραντάρ". Πιστεύει μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου από το Αtlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με μεγάλο κύρος, που συμβουλεύει το State Department και έχει μεγάλη επιρροή μεταξύ αυτών που διαμορφώνουν την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σε άλλο άρθρο του, ο κ. Μπλακ ζητά να εξοπλιστεί η Ουκρανία με πλατφόρμες - παλαιότερα πλοία τα οποία είναι εκτός αποστολής και πρόκειται να αποσυρθούν. Τον προηγούμενο μήνα, ο Mykola Bielieskov, αναπλ. Δ/της του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Πολιτικής, πρότεινε να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες αποστολές των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon Block II ER+, που θα της έδιναν τη δυνατότητα να επιτίθεται σε Ρωσικά σκάφη. Η ιδέα του εξοπλισμού της Ουκρανίας με σκάφη ακτοφυλακής τύπου Island μελετάται από την Αμερικανική κυβέρνηση. Την 1η Σεπτέμβρη, ο Kurt Volker, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η διοίκηση των ΗΠΑ "είναι έτοιμη να επεκτείνει τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις άμυνας της χώρας".
Η παρούσα εξουσία έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή της για βελτίωση της ζωής των απλών ανθρώπων της Ουκρανίας. Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2019. Ο "μπαμπούλας" της Ρωσίας είναι απαραίτητος για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση και η διαφθορά βασιλεύει. Κανένα από τα προβλήματα δεν έχει λυθεί και η Δύση έχει αρχίζει να κουράζεται με την περίπτωση της Ουκρανίας. Το παραμύθι της "επιθετικής εξωτερικής πολιτικής" της Μόσχας είναι πολύ βολικό όταν οι Ουκρανοί κυβερνώντες χρειάζονται έναν αποδιοπομπαίο τράγο.
Κανείς δεν ωφελείται από μια ένοπλη σύγκρουση στη Θάλασσα του Αζόφ. Πολλές χώρες ενδιαφέρονται για την προστασία του δικαιώματος ελεύθερης διάβασης, που θα επιτρέπει στα πλοία να φτάνουν στους προορισμούς τους χωρίς κινδύνους και καθυστερήσεις. Η περιοχή δεν χρειάζεται να γίνει σημείο ανάφλεξης. Η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως ορίζει η συμφωνία του 2003 ότι πρέπει να κάνουν και να λύσουν τις όποιες διαφορές τους. Το State Department όμως, δεν ζητά κάτι τέτοιο. Η μόνη επιλογή που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και μετά να την παρακινούν να κλιμακώσει την ένταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει η φωτιά ανά πάσα στιγμή, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα χωρίς διαξιφισμούς. Είναι λυπηρό το ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν έναν τόσο καταστροφικό ρόλο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Ουκρανίας να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν να συζητούν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου