100 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία

Λευκός φώσφορος και βόμβες διασποράς χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στη Συρία (φωτό αρχείου)

40 πολίτες, οι περισσότεροι των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο (17/11) σε νέα επίθεση που εξαπέλυσαν τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο χωριό al-Buqa’an στα περίχωρα της πόλης Hajin 110 χλμ νοτιοανατολικά της επαρχίας Deir Ezzor, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Οι πηγές αναφέρουν συνεχείς βαρείς βομβαρδισμούς από τα μαχητικά της συμμαχίας, από το προηγούμενο βράδυ στην πόλη Hajin και στις γύρω πόλεις και χωριά, όπου δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πηγές ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, λόγω της δυσκολίας να εκκενωθεί η περιοχή από τα άτομα που είναι παγιδευμένα στα ερείπια των βομβαρδισμένων σπιτιών.

Η νέα καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησε η συμμαχία την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Hajin, σε χωριά και πόλεις της al-Sha’fah, στην al-Boubadran και την al-Sousse, στοιχίζοντας τη ζωή 100 πολιτών.

Τα αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας την προηγούμενη εβδομάδα βομβάρδισαν πόλεις και χωριά της Deir Ezzor με απαγορευμένα όπλα, βόμβες λευκού φωσφόρου και βόμβες διασποράς, χωρίς να ακουστεί λέξη ή κάποιος να πάρει θέση γι' αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Συρία έχει απαιτήσει επανειλημμένα, με δεκάδες επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια σοβαρή και άμεση δράση για το σταμάτημα τέτοιων επιθέσεων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς μηχανισμού για τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων, την καταδίκη τους και την τιμωρία των ενόχων.



Σχόλια