28 ύποπτοι για την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, το 2016

Η επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη στην έκθεση τέχνης στις 19/12/16, απεδείχθη μοιραία...

Στις 23 Νοεμβρίου, δικαστικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία το 2016 και ότι το σχετικό πόρισμα έχει κατατεθεί σε δικαστήριο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις πηγές, το πόρισμα περιλαμβάνει τα ονόματα 28 ύποπτων, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του κινήματος Γκιουλέν, Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και τρία υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, οι Serif Ali Tekalan, Emrullah Uslu και Sahin Sogu. Το κίνημα των Γκιουλενιστών θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Οι 28 ύποπτοι κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής τάξης, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση με σκοπό την εξάπλωση της τρομοκρατίας και διάπραξη προκλητικής ενέργειας που στοχεύει στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Andrey Karlov, δολοφονήθηκε σε μια γκαλερί τέχνης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας στις 19 Δεκεμβρίου 2016 από τον Τούρκο αστυνομικό Mevlut Mert Altintas. Ο δράστης έπεσε νεκρός επί τόπου από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Το πρακτορείο Anadolu αποκάλυψε ότι ο Altintas, ο οποίος φημολογείται ότι ανήκε στο κίνημα του Γκιουλέν, είχε και στο παρελθόν την πρόθεση να σκοτώσει τον Karlov. Σχεδίαζε να τον δολοφονήσει σε ένα Ιφτάρ (γεύμα διακοπής της νηστείας) που παρέθεσε το κυβερνών κόμμα στις 27 Ιουνίου 2016. Το σχέδιό του ματαιώθηκε διότι ο Karlov τελικά δεν παρευρέθη στο γεύμα.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το κίνημα του Γκιουλέν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον φόνο του Ρώσου πρέσβη για να βλάψει τις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις, οι οποίες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια