"Προσαρμοστείτε ή εξαφανιστείτε!" Ο Μπολσονάρου προς τους ιθαγενείς της Βραζιλίας

Υπό την απειλή εξαφάνισης τα δάση του Αμαζονίου και οι ιθαγενείς φυλές της Βραζιλίας

Μαζί με την δέσμευσή του ότι θα πουλήσει το σπίτι τους στο τροπικό δάσος για αγροτοβιομηχανία και εξόρυξη, ο Bolsonaro δήλωσε ανοιχτά ότι "οι μειονότητες θα πρέπει να προσαρμοστούν ... ή απλά να εξαφανιστούν".

Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου ξεκίνησε εκστρατεία προώθησης ενός σχεδίου πώλησης μεγάλων εκτάσεων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, για την ανάπτυξη της αγροτοβιομηχανίας, των εξορύξεων και της υδροηλεκτρικής ενέργειας.         

"Οι μειονότητες πρέπει να προσαρμοστούν στην πλειοψηφία, ή απλώς να εξαφανιστούν" δήλωσε σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι υπό την διοίκησή του "ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό" της Βραζιλίας δεν θα διατηρηθεί για τον ιθαγενή πληθυσμό της χώρας.

13% της γης της Βραζιλίας αποτελεί προστατευμένη επικράτεια των ιθαγενών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι περισσότερες από τις τελευταίες άθικτες φυλές του κόσμου. Ο Μπολσονάρου είπε ότι θέλει να βγάλει αυτήν τη γη σε δημοπρασία.

Από την εκλογή του, τον Οκτώβριο του 2018, έχει ανακοινώσει τη συγχώνευση των υπουργείων γεωργίας και περιβάλλοντος -όπου το τελευταίο υποτίθεται ότι είναι ο ρυθμιστής του πρώτου- σε ένα νέο "υπερυπουργείο" που θα επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.

Το νέο υπουργείο θα διοικείται από πολιτικούς της "ομάδας των βοοειδών", μιας ομάδας νομοθετών που ιστορικά αντιτίθενται στη διατήρηση της γης των ιθαγενών, υποστηρίζουν την επέκταση της αγροτοβιομηχανίας και επιχειρούν τη χαλάρωση των νόμων περί δουλεμπορίου.

Μέλη της φυλής Awá της Βραζιλίας,  από τους οποίους μόνο 100 άτομα δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον Δυτικό πολιτισμό
Αυτό δεν αποτελεί μόνο μια θανάσιμη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιθαγενών της Βραζιλίας, αλλά απειλεί επίσης και τη δυνατότητά τους να ενεργούν ως οι καλύτεροι προστάτες των δασών, όπως αναφέρει σε άρθρο της στο "The ecologist" η δημοσιογράφος Becca Warner.

"Χρειαζόμαστε όσο περισσότερο δάσος γίνεται, για να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το κρατά φυλακισμένο [...] Πράγματι, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το σταμάτημα της αποψίλωσης των δασών είναι τόσο σημαντικό, όσο και η μείωση των εκπομπών CO2".

Ο Μπολσονάρου δεν θα δυσκολευτεί να περάσει την πολιτική του στο Κογκρέσσο, αφού πλέον κυριαρχείται από μια τριμερή συμμαχία, γνωστή ως "Bancadas do Boi, do Bíblia e da Bala", δηλαδή, "Πλατφόρμα των βοοειδών (υποστηρικτές των αγροκτημάτων και της αγροτοβιομηχανίας), της Βίβλου (θρησκευόμενοι συντηρητικοί) και της σφαίρας (στρατιωτικοί)".

Οι ιθαγενείς και οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται ότι η τάση για παράδοση των προστατευμένων δασικών εκτάσεων στην γεωργική εκμετάλλευση και τις εξορύξεις αποτελεί και μια ξεκάθαρη απειλή γενοκτονίας των ιθαγενών.

Πάνω από 20 ακτιβιστές για τα δικαιώματα της γης έχουν σκοτωθεί έως τώρα φέτος στη Βραζιλία και οι περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με συγκρούσεις σχετικά με την υλοτόμηση και την αγροτοβιομηχανία.

Τον προηγούμενο χρόνο, σκοτώθηκαν 50 ακτιβιστές, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα δάση από την παράνομη υλοτόμηση και την επέκταση των αγροκτημάτων με κοπάδια βοοειδών και καλλιέργειες σόγιας, σύμφωνα με το Global Witness.

Σχόλια