Η Ημέρα που ο Φιντέλ Κάστρο κήρυξε την Κούβα χωρίς αναλφαβητισμό


«Μόνο μια επανάσταση θα ήταν ικανή να αναπτύξει την προσπάθεια και την ενέργεια που απαιτούνται, για να πραγματοποιήσει μια τέτοια γιγαντιαία αποστολή», δήλωσε ο Φιντέλ. Πριν από πενήντα πέντε χρόνια, ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κήρυξε το σοσιαλιστικό νησί έδαφος απαλλαγμένο από αναλφαβητισμό, εκπληρώνοντας το όνειρο της κουβανικής επανάστασης που ξεκίνησε με ένα μαζικό πρόγραμμα δωρεάν παιδείας για όλους τους Κουβανούς.

Τα λόγια του Fidel στις 22 Δεκεμβρίου 1961 στην Revolutionary Plaza στην Αβάνα ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς περισσότερων από 250.000 νέων Κουβανών, που έλαβαν μέρος στις ταξιαρχίες εθελοντισμού που ταξίδευαν σε όλη την έκταση του νησιού, στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας.

«Καμία στιγμή δεν είναι πιο ιερή και συναρπαστική, καμιά στιγμή πιο γεμάτη από θεμιτή υπερηφάνεια και δόξα απ' αυτήν, στην οποία έχουν νικηθεί τέσσερις και μισός αιώνες άγνοιας», δήλωσε ο Φιντέλ.


«Όταν είπαμε ότι θα εξαλείψαμε τον αναλφαβητισμό σε ένα μόνο χρόνο, φαινόταν μια απερίσκεπτη δήλωση, φαινόταν αδύνατο», συνέχισε. «Μόνο μια επανάσταση θα ήταν ικανή να αναπτύξει την προσπάθεια και την ενέργεια που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιήσει μια τέτοια γιγαντιαία αποστολή».

Κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, η Κούβα γιορτάζει την Ημέρα των Καθηγητών, για να θυμηθεί τη σκληρή δουλειά του πρωτοφανούς επιτεύγματος των πολιτών της να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής απαλλαγμένη από τον αναλφαβητισμό.

Κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος για τον εορτασμό της επετείου στην Αβάνα, μια ομάδα καθηγητών, που προσφέρθηκαν εθελοντικά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, τίμησαν τον Φιντέλ Κάστρο και το έργο του για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στο νησί.

«Ήταν ένα καθήκον για όλους, ο Φιντέλ κάλεσε και οι νέοι απάντησαν», δήλωσε η Zoila Benitez, μία από τις δασκάλες που συμμετείχαν στην εκστρατεία αλφαβητισμού.

Η Όλγα Λυδία Τάπια, μέλος του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η επαναστατική εκπαιδευτική διαδικασία στην Κούβα άλλαξε το νησί για πάντα και ενέπνευσε άλλους σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή η διαδικασία μεταμόρφωσε τις πραγματικότητες και έθεσε την ανάγνωση και τη συγγραφή μια κληρονομιάς για όλους», δήλωσε η Τάπια.

Πηγή: guernica.eu

Σχόλια