Ουκρανός ΥπΕξ: Να υποστηρίξουμε το Μαϊντάν της Βενεζουέλας

Ουκρανός ΥπΕξ: Να υποστηρίξουμε το Μαϊντάν της Βενεζουέλας

Η πρόσφατη απόπειρα ανατροπής του Προέδρου της Βενεζουέλας είναι παρόμοια με την ανατροπή του Ουκρανού ηγέτη το 2014. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin.


Το 2014, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά από πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα, Κίεβο. Η αντιπολίτευση, ανοιχτά υποστηριζόμενη από Δυτικούς αξιωματούχους, όπως ο γερουσιαστής ΜακΚέιν, ανήλθε στην εξουσία, κήρυξε παράνομο τον πρόεδρο και έστειλε τον στρατό για να καταστείλει τις εξεγέρσεις στις ανατολικές επαρχίες όπου ήταν η βάση στήριξης του Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Κλίμκιν, αυτά τα γεγονότα, με την ονομασία "Μαϊντάν" που στα ουκρανικά σημαίνει "πλατεία", παρομοιάζουν με αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κήρυξε "σφετεριστή" τον Πρόεδρο της χώρας και τον εαυτό του νόμιμο Πρόεδρο όλου του έθνους. Όλα αυτά με την ανοιχτή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της αντιπολίτευσης.

"Ο αγώνας των Βενεζουελάνων κατά κάποιον τρόπο θυμίζει την προσπάθεια που κάναμε με το Μαϊντάν. Πρέπει να υποστηρίξουμε το πνεύμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και αυτούς που υπερασπίζονται το δικαίωμα για ένα ελεύθερο μέλλον" είπε ο υπουργός.

Ο Κλίμκιν μπορεί να μη φημίζεται για την ευφυΐα του, αλλά σε αυτό το σημείο έχει δίκιο, καθώς πράγματι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες.

Για παράδειγμα, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θέλει να ευθυγραμμιστεί πολιτικά με την Ουάσιγκτον. Αυτό θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της χώρας, θα ανοίξει την οικονομία της σε ξένες επενδύσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για ραγδαία ανάπτυξη που θα ωφελήσει τον λαό της χώρας.

Παρόμοιες υποσχέσεις έταζε και η Ουκρανική αντιπολίτευση, η οποία κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους κατηγορώντας τον Πρόεδρο ότι στέκεται εμπόδιο για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαϊντάν διεκδικούσε ευρωπαϊκούς μισθούς και συντάξεις, ευρωπαϊκή ισότητα στην ιατρική περίθαλψη και νόμιμες ευκαιρίες για εργασία στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης και πολιτικά δικαιώματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Πέντε χρόνια μετά, αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, αλλά τουλάχιστον οι Ουκρανοί "φιλοξενούμενοι εργάτες" μπορούν να παριστάνουν τους τουρίστες, όταν πηγαίνουν στην Πολωνία για να εργαστούν παράνομα.

Άλλη μια ομοιότητα: τα Δυτικά ΜΜΕ δεν αρέσκονται να αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εμπλέκονται σε ενέργειες απίστευτης βιαιότητας. Όπως, το να καίνε ζωντανό έναν άνθρωπο, επειδή είναι σκουρόχρωμος άρα πρέπει να είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης [συνέβη στη Βενεζουέλα]. Ή -όπως φημολογείται- να πυροβολούν τυχαίους περαστικούς στον δρόμο, για να αναζωπυρώσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου.

Η κρίση στην Ουκρανία ζημίωσε τη Ρωσία και ωφέλησε τις ΗΠΑ. Η κρίση στη Βενεζουέλα είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα (αν και εδώ μάλλον η Κίνα έχει περισσότερα να χάσει). Και στις δύο χώρες, ακροδεξιές οργανώσεις και πολιτικοί σημειώνουν άνοδο της επιρροή και της δύναμής τους.

Φυσικά, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Ο λαός της Βενεζουέλας, για παράδειγμα, υποφέρει εδώ και χρόνια από οικονομικά προβλήματα, εν μέρει εξ αιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία υπό τον Γιανούκοβιτς ήταν σε μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Η κρίση της Βενεζουέλας δεν αφορά μόνο στις γεωπολιτικές συμμαχίες, αλλά και σε ιδεολογικές διαφορές, σε αντίθεση με την Ουκρανία. Επίσης ο Ομπάμα δεν είχε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση την Ουκρανία, ενώ με τον Ντ. Τραμπ το σχέδιο είναι στο τραπέζι.

Σίγουρα όμως, οι Βενεζουελάνοι που θέλουν τώρα να ανατρέψουν την κυβέρνηση, θα βρουν κάποιον να κατηγορήσουν όταν το αποτέλεσμα τους απογοητεύσει, όπως τους Ουκρανούς. 

Πηγή: rt 
Μετάφραση: Μαντάτα

Σχόλια