Οι ΗΠΑ ζητούν εναγωνίως υποστήριξη για να παραμείνουν στη Συρία


Η Ουάσιγκτον έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον 21 από τους συμμάχους της αναζητώντας υποστήριξη για να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, όπως γράφει η Wall Street Journal στις 23 Απριλίου, αναφέροντας ως πηγές, αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το άρθρο όμως, οι μισοί περίπου από αυτούς, έχουν απορρίψει την πρόταση, ενώ οι υπόλοιποι συμφώνησαν να παρέχουν μόνο συμβολική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η διοίκηση Τραμπ πραγματοποίησε δύο γύρους συναντήσεων για να ζητήσει υποστήριξη από τους συμμάχους για το σχέδιο της Συρίας. Ο πρώτος γύρος έγινε τον Ιανουάριο στις πρωτεύουσες 7 ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών και ο δεύτερος την άνοιξη και περιελάμβανε 14 χώρες.

"Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους συμμάχους να παρέχουν στήριξη στους τομείς όπου έχουν ελλείψεις, όπως στην αεροπορική επιχειρησιακή υποστήριξη, την εκπαίδευση, καθώς και οικονομική βοήθεια για τις προσπάθειες σταθεροποίησης... Κάποιες χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά δεσμεύτηκαν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας στη σταθεροποίηση" λέει η Νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. Η απόφαση αυτή δέχτηκε πολλή κριτική από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, προφανώς, δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν το ρίσκο να στείλουν δικούς τους στρατιώτες στη Συρία.

Η WSJ αναφέρει ότι ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας, Patrick Shanahan και ο Joseph Dunford, επικεφαλής των κοινών αρχηγών προσωπικού (στρατού, αεροπορίας, πεζοναυτών και ναυτικού) εμπλέκονται στις προσπάθειες να συγκεντρωθεί υποστήριξη για το νέο σχέδιο των ΗΠΑ.

"Συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε με πολλούς εταίρους και συμμάχους για να εντοπίσουμε τις περιοχές όπου θα μπορούσαν καλύτερα να συμβάλουν για τη διαρκή ήττα του ISIS και παραμένουμε βέβαιοι ότι τα έθνη του συνασπισμού θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία" είπε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Dunford, συνταγματάρχης Patrick Ryder.

Παρά την απόρριψη από πολλούς συμμάχους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στην WSJ ότι είναι πεπεισμένοι ότι αρκετοί από τους συμμάχους θα υποστηρίξουν το νέο σχέδιο για τη Συρία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υφυπουργός του Υπ. Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Kathryn Wheelbarger, είπε στην Washington Times ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τον "διεθνή συνασπισμό" εν ενεργεία, προκειμένου να εμποδίσουν επανεμφάνιση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

"Αναμένουμε ότι η απειλή θα εξελιχθεί [και] η σημασία του συνασπισμού είναι προτεραιότητά μας", είπε ο Wheelbarger, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις μακροχρόνια στη Συρία δεν εξελίσσεται όπως σχεδιάστηκε. Η διοίκηση του Τραμπ, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να επιτύχει αυτόν τον στόχο, παρά την αντίφαση με την απόφαση για απόσυρση.

Πηγή: southfront

Σχόλια