Με ποιους συνεργάζεται το Facebook στον "πόλεμο" κατά των "ψευδών ειδήσεων"
Σύμφωνα με το Facebook όλοι οι "συνεργάτες" του που ελέγχουν την αλήθεια των ειδήσεων είναι "πιστοποιημένοι" από το "ακομμάτιστο" International Fact-Checking Network (IFCN). To IFCN όμως, για το οποίοι τόσο περήφανο είναι το Facebook, δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα μιας σχολής δημοσιογραφίας με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, της Poynter Institute for Media Studies. Το πρόγραμμα αυτό φαίνεται ότι δεν είναι απλώς μια ανιδιοτελής προσπάθεια να βοηθήσει τον κόσμο να μη χαθεί στον κόσμο των αμφισβητούμενων πληροφοριών.
Το IFCN ξεκίνησε το 2015 μετά από μια γενναία δωρεά ύψους $300.000 που έλαβε το Poynter Institute από δύο πηγές: η μία, ήταν το National Endowment for Democracy (NED), μία οργάνωση που χρηματοδοτείται κυρίως από το Αμερικανικό Κογκρέσο και η άλλη, το Omidyar Network, ένα ίδρυμα που διοικείται από τον ιδρυτή του eBay, τον αυτοαποκαλούμενο "προοδευτικό" δισεκατομμυριούχο, Pierre Omidyar.
Ο Omidyar, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη τόσο διάσημος όσο ο άλλος αμερικανός δισεκατομμυριούχος που ανακατεύεται με την πολιτική, ο Τζορτζ Σόρος, τελευταία εμφανίζεται και αυτός μέγας υπερασπιστής επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτων. Ήδη από το 2014, τα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευαν ότι ο Omidyar υποστήριζε τις αντικυβερνητικές ομάδες στην Ουκρανία, οι οποίες αντιτάχθηκαν στον τότε Πρόεδρο, Βίκτορ Γιανούκοβιτς που ανετράπη με το Μεϊντάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο Omidyar ήταν ένας από τους κύριους ιδρυτές του τηλεοπτικού καναλιού Hromadske TV, το οποίο μετέδιδε αντι-ρωσικές ειδήσεις και υποστήριζε το βίαιο πραξικόπημα του 2014. Πιο πρόσφατα, μια ομάδα δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι ο Omidyar χρηματοδοτεί μια σειρά από ΜΜΕ μέσα από ιδρύματα, ΜΚΟ και άλλους τρόπους, που στην πραγματικότητα προωθούν την φιλελεύθερη επεμβατική ατζέντα.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του IFCN, ο Omidyar συνεργάστηκε με τον άλλον "φιλελεύθερο", τον Τζορτζ Σόρος, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη του προγράμματος με $1,3 εκατομμύρια.
Το ίδιο το Poynter Institute αναφέρει ανάμεσα στους μεγάλους χορηγούς του το Omidyar Network, όπως και το Democracy Fund, ακόμα ένα ίδρυμα του ιδρυτή του eBay, μαζί με την Open Society Foundations (OSF) του Σόρος και το National Endowment for Democracy (NED).
Οι πάροχοι της "απόλυτης αλήθειας"
Ο κατάλογος των "πιστοποιημένων" ελεγκτών αλήθειας από το IFCN είναι εντυπωσιακός. Περιλαμβάνει διεθνή δημοσιογραφικά μέσα, όπως το Associated Press και το Agency France Press (AFP), τα οποία μαζί με τα παραρτήματά τους εμφανίζονται σε πολλές χώρες.
Συνολικά, το IFCN αναφέρει 66 οργανισμούς, οι οποίοι έχουν υπογράψει τον "κώδικα αρχών" που έχει αναπτύξει.
Αρκετοί από αυτούς τους οργανισμούς, που φέρονται ως αξιόπιστοι πάροχοι της απόλυτης αλήθειας και αποτελούν "συνεργάτες" του Facebook, στην πραγματικότητα λαμβάνουν σημαντική χρηματοδότηση από τον Σόρος, τον Omidyar και τους ομοίους τους -ή ακόμα και απευθείας από Δυτικές κυβερνήσεις.
Ένας από αυτούς τους οργανισμούς, ονόματι PolitiFact, έχει όπως λέει "διοικητική υποστήριξη" από το Poynter Institute και λαμβάνει σεβαστά ποσά από το ίδιο το Facebook, ενώ τουλάχιστον μέχρι το 2013 είχε λάβει από το Democracy Fund του Omidyar ποσά μεταξύ $125.000-250.000.
Στην άλλη πλευρά του ωκεανού, το βρετανικό ίδρυμα Full Fact συγκαταλέγει το Omidyar Network και την Open Society Foundations στη λίστα των 5 πρώτων χορηγών του. Και στις Φιλιππίνες ο Omidyar υποστηρίζει το Rappler, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που μπήκε στη λίστα των "ελεγκτών αλήθειας" του IFCN και αντιτίθεται στον Πρόεδρο Rodrigo Duterte.
Στην Νότια Αφρική, ένας άλλος "ελεγκτής αλήθειας", το Africa Check, έλαβε το 2018 το ένα τέταρτο της χρηματοδότησής του από το Luminate Group του Omidyar και την OSF του Σόρος. Στην Τουρκία, ένας άλλος οργανισμός, το Teyit, λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας από κυβερνήσεις Δυτικών χωρών, με τη μορφή "οικονομικής στήριξης" που παρέχει η πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στην Άγκυρα, καθώς και το European Endowment for Democracy, ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς και από την Ελβετία και τη Νορβηγία.
Κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς καταφέρνουν να παίρνουν χρήματα και από τις κυβερνήσεις και από τους "φιλελεύθερους" οπαδούς του παρεμβατισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το La Silla Vacia της Κολομβίας το οποίο έλαβε κατά τη διετία 2016-2018 το 14,5% της χρηματοδότησής του από τον Σόρος, το 9,5% από τη Βρετανική πρεσβεία και το 4% από το NED.
Εμείς, δεν μένει παρά να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς, που ξοδεύουν τα ωραία τους λεφτά για να μας... προστατεύσουν από τις "ψευδείς ειδήσεις"!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου