Το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, που συνελήφθη από τη Μ. Βρετανία στις 5 Ιουλίου

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατέλαβαν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο που περνούσε από το Στενό του Ορμούζ σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της IRGC, το βρετανικό πετρελαιοφόρο ταξίδευε προς τη Σαουδική Αραβία όταν οι ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο, ως απάντηση στη σύλληψη του ιρανικού δεξαμενόπλοιο Grace 1 στις 5 Ιουλίου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι τα πετρελαιοφόρα τους θα συλλαμβάνονται στον Περσικό Κόλπο αν δεν απελευθερωθεί αμέσως το Grace 1.

Μετά από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν φαινόταν να αμβλύνει τις εχθροπραξίες του με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η απόφαση του Γιβραλτάρ να κρατήσει το Grace 1 για ένα ακόμη μήνα ώθησε το Ιράν να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον της Βρετανίας. 


Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 συνελήφθη στις 5 Ιουλίου από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας. 

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της βρετανικής επικράτειας, Fabian Picardo, δήλωσε σήμερα (19/7) στο τοπικό κοινοβούλιο ότι η απόφαση να συλληφθεί το Grace 1 πάρθηκε αποκλειστικά από το Γιβραλτάρ, διότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Συρίας και δεν ήταν αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων.

Σχόλια