Θέλετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ; Φροντίστε να διαγράψετε τους "επικίνδυνους" φίλους σας!


Ο Ισμαήλ Αζάουι είναι 17 χρόνων. Είναι Παλαιστίνιος μαθητής και ζει με την οικογένεια του σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στο νότιο Λίβανο. Πριν τρία χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο αφού βγήκε πρώτος απ’ όλα τα Γυμνάσια του Λιβάνου με άριστα. Πριν δυο μήνες ξαναέγινε πρωτοσέλιδο αφού βγήκε πρώτος απ’ όλα τα Λύκεια του Λιβάνου (σε αντίστοιχες εξετάσεις με τις Πανελλαδικές) με άριστα. Κέρδισε μια πλήρη υποτροφία από το Χάρβαρντ. Πήρε φοιτητική βίζα για τις ΗΠΑ.


Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο αεροδρόμιο της Βοστώνης. Έψαξαν το κινητό του. Στο προφίλ του στο Facebook βρήκαν αναρτήσεις μόνο για τον Χάρι Πότερ και την εθνική ποδοσφαίρου της Ολλανδίας.Του είπαν όμως ότι μερικοί φίλοι του στο Facebook έχουν γράψει αναρτήσεις μη φιλικές για τις ΗΠΑ. Τους είπε ότι ο ίδιος δεν έχει γράψει ποτέ καμιά πολιτική ανάρτηση, ούτε έχει βάλει λάικ ούτε σχόλιο σε αναρτήσεις με πολιτικό περιεχόμενο, και ότι δεν ευθύνεται για αναρτήσεις φίλων του. Του ακύρωσαν τη βίζα, και τον έβαλαν στην επόμενη πτήση για Βηρυτό.

Το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του Διεθνούς Γραφείου του, αλλά και οι δικηγόροι του Γραφείου του Γενικού Συμβούλου, ασχολούνται με την υπόθεση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της βίζας του Αζάουι και να μπορέσει να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα που ξεκινούν στις 3 Σεπτέμβρη. Ο φοιτητής επίσης επικοινώνησε με την AMIDEAST, τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση που του χορήγησε την υποτροφία, ώστε να έχει και από αυτούς νομική στήριξη.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς τα στοιχεία που αφορούν τις εκδόσεις βίζας είναι απόρρητα. Ωστόσο ο εκπρόσωπός του Στέητ Ντηπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο Αζάουι κρίθηκε "μη αποδεκτός" από την Υπηρεσία Συνοριακής Ασφάλειας:

"Οι αιτούντες πρέπει να επιδείξουν ότι μπορούν να είναι αποδεκτοί στις ΗΠΑ, πληρώντας όλα τα κριτήρια, που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας τους, με θέματα εγκληματικότητας, λόγους ασφάλειας, δημόσιας χρέωσης, βεβαίωση εργασίας, θέματα παράνομης μετανάστευσης και παραβίασης των σχετικών νόμων, να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και διάφορα άλλα κριτήρια. [...] Το συγκεκριμένο άτομο κρίθηκε μη αποδεκτό στις ΗΠΑ, βάσει πληροφοριών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την Υπηρεσία Συνοριακής Ασφάλειας."
Ο Αζάουι κρατήθηκε 8 ώρες στο αεροδρόμιο της Βοστώνης, προτού τον διώξουν πίσω. Αρχικά, μαζί με άλλους φοιτητές από το εξωτερικό, του έγιναν κάποιες ερωτήσεις. Ενώ όμως στους υπόλοιπους επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα, τον Αζάουι τον κράτησαν και του ζήτησαν να ξεκλειδώσει το κινητό του και το λάπτοπ του. Επί 5 ώρες η αξιωματικός της ασφάλειας έψαχνε τις συσκευές και τον ρωτούσε για την δραστηριότητα των φίλων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
"Όταν της ζητούσα να μου δώσει το κινητό μου για να ενημερώσω γι' αυτήν την κατάσταση, η αξιωματικός αρνούνταν και μου έλεγε να καθήσω στη θέση μου και να μην κινούμαι. Μετά από 5 ώρες, με κάλεσε σε μια αίθουσα και άρχισε να μου φωνάζει. Μου έλεγε ότι κάποια άτομα στη λίστα των φίλων μου έκαναν αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου, με απόψεις αντίθετες στις ΗΠΑ."
"Απάντησα ότι εγώ δεν έχω σχέση με τέτοιες αναρτήσεις, ότι δεν είχα κάνει λάικ, κοινοποίηση ή σχόλιο σ' αυτές και ότι δεν θα 'πρεπε να θεωρούμαι υπεύθυνος για τις αναρτήσεις άλλων. Δεν έχω κάνει καμία ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου."
Έπειτα η αξιωματικός ακύρωσε τη βίζα του Αζάουι, του είπε ότι θα απελαθεί και του επέτρεψε να κάνει ένα τηλεφώνημα στους γονείς του.

Παρόμοιες δυσκολίες με τον Αζάουι είχαν αντιμετωπίσει το 2017 τέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Ιράν, εξαιτίας ενός νόμου του Τραμπ, που απαγόρευε ταξίδια από συγκεκριμένες, κατά βάση μουσουλμανικές, χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν. Μετά από εβδομάδες ή και μήνες αβεβαιότητας, τους επιτράπηκε τελικά η είσοδος στις ΗΠΑ. 

Πηγές: 

Σχόλια