Στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία του Ιράν από την κυβέρνηση του Καναδά
Οργισμένη αντίδραση των Ιρανών πολιτικών και αξιωματούχων έχει προκαλέσει η είδηση ότι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Ιράν έχουν πωληθεί από την κυβέρνηση του Καναδά. Τα έσοδα δόθηκαν για την αποζημίωση θυμάτων της Χαμάς, με έδρα τη γάζα, και της Χεζμπολά του Λιβάνου, οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από την Καναδική κυβέρνηση.
Έγγραφο που συντάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο στις 7 Αυγούστου εξ ονόματος διαφόρων θυμάτων, επιβεβαιώνει την πώληση δύο ακινήτων, τα οποία απέφεραν ποσό 28,3 καναδικών δολαρίων, δηλ. 21,3 US$. Τα χρήματα διανεμήθηκαν στο κληροδότημα της Marla Bennett, αμερικανίδας πολίτη, η οποία σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό από τη Χαμάς του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ το 2002 και στους Edward Tracy και Joseph Cicippio, οι οποίοι υπήρξαν όμηροι της Χεζμπολά το διάστημα μεταξύ 1986 και 1991, και τους συγγενείς τους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από απόφαση του δικαστηρίου του Οντάριο τον Μάιο του 2018, να ορίσει την νομική εταιρεία Albert Gelman Inc, με έδρα το Τορόντο, ως αποδέκτη ενός κτιρίου στην Οττάβα και ενός στο Τορόντο, και τα δύο Ιρανικής ιδιοκτησίας.
Το κτίριο στην Οττάβα στεγάζει το Ιρανικό Πολιτιστικό Κέντρο και πωλήθηκε για 26,5 εκ. καναδικά δολάρια, ενώ το κτίριο στο Τορόντο στεγάζει το Κέντρο Ιρανικών Σπουδών και πωλήθηκε για 1,85 εκ. καν. δολ., σύμφωνα με το ρεπορτάζ της καναδικής Global News. Στους ενάγοντες επίσης μοιράστηκε το ποσό των περίπου $2,6 εκ, το οποίο κατασχέθηκε από Ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως και δύο αυτοκίνητα, Toyota Camry και Mazda MPV.
Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στον καναδικό νόμο του 2012 για την "Απονομή Δικαιοσύνης στα Θύματα της Τρομοκρατίας", βάσει του οποίου μπορούν να κατασχεθούν μη διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία χωρών που χρηματοδοτούν τρομοκράτες. [Ήδη από το 2013 η καναδική κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αγωγές για αποζημιώσεις.]
Η Ιρανική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την κίνηση αυτή. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Abbas Mousavi, δήλωσε στις 13 Σεπτέμβρη ότι αποτελεί "μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και είπε ότι η Τεχεράνη θα αναλάβει δράση, αν η Οττάβα δεν ανακαλέσει την απόφαση και δεν παράσχει αποζημίωση. "Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση του Καναδά θα είναι υπεύθυνη για όλες τις συνέπειες" δήλωσε ο Mousavi.
Δεδομένου όμως ότι τα έσοδα από την πώληση των ακινήτων έχουν ήδη μοιραστεί στους ενάγοντες και τα περιουσιακά στοιχεία του Καναδά στο Ιράν είναι πολύ περιορισμένης αξίας, είναι αμφίβολο τι είδους μέτρα μπορεί ρεαλιστικά να πάρει το Ιράν.
Ο Heshmatollah Falahatpisheh, μέλος του κοινοβουλίου και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο τα Καναδικά εμπορικά πλοία που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ. "Θα πρέπει να δοθεί εντολή να κατασχεθούν τα πλοία και τα φορτία που περνούν από το Ορμούζ με προορισμό τον Καναδά", δήλωσε στις 15 Σεπτεμβρίου, "αυτό το μέτρο θα πρέπει να παρθεί το συντομότερο δυνατό".
Ο Ebrahim Raeesi, επικεφαλής του δικαστικού κλάδου με μεγάλη επιρροή, ζήτησε να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Καναδά στο Ιράν και πέραν αυτού. "Σίγουρα θα αναλάβουμε δράση μέσω διεθνών κύκλων, ώστε να αποκλειστούν και να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Καναδά" δήλωσε. "Σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουμε σιωπηλοί γι' αυτό το ζήτημα."
Το επεισόδιο αυτό δεν βοηθά καθόλου την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στον Καναδά και το Ιράν, που συχνά είναι τεταμένες. Οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 2012, όταν διακόπηκαν από τον Καναδά, με την αιτιολόγηση ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για την τοπική και παγκόσμια ασφάλεια. Κατά καιρούς, αρκετοί Ιρανοί έχουν καταφύγει στον Καναδά για να αποφύγουν αυστηρές δικαστικές ποινές, όπως ο τραπεζίτης Mahmoud Reza Khavari, που κατηγορήθηκε για απάτη $2,6 δις και ο Marjan Sheikholeslami, που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.
Πηγή: forbes.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου