Albert Bourla: "Δεν είμαστε σίγουροι" ότι το εμβόλιο θα εμποδίσει την μετάδοση της COVID-19


Μόλις μια μέρα μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει το πρώτο δυτικό έθνος που ενέκρινε τον εμβολιασμό, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, λέει ότι «δεν είναι σίγουρος» ότι το εμβόλιο της εταιρείας θα εμποδίσει τους ανθρώπους να μεταφέρουν και να διαδώσουν τον ιό σε άλλους.

Σε μια συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης στο κανάλι NBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα «να στείλει εμβόλια εντός 24 ωρών βασικά [οπουδήποτε] στις ΗΠΑ» αφού έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά παραμένει αβέβαιος για την ικανότητα του εμβολίου να σταματήσει τη διασπορά και τη μετάδοση του COVID-19.

«Παρότι έχω αποκτήσει την προστασία, μπορώ να τον μεταφέρω σε άλλους ανθρώπους;» ρωτά ο Lester Holt της NBC, και απαντά ο Μπουρλά: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό τώρα.»
Τον περασμένο μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της - που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BioNTech - αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στην παροχή ανοσίας. Αν και αυτό το στατιστικό στοιχείο – αν το πάρει κανείς τοις μετρητοίς - ακούγεται αξιοσημείωτο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι κλινικές δοκιμές δεν αξιολόγησαν εάν το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού.

«Δεν έχουμε καμία γνώση σχετικά με το εάν σας εμποδίζει να μολυνθείτε πραγματικά», δήλωσε ο Δρ Larry Corey, ιολόγος στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson, στο Business Insider.

Το FDA αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης μόλις στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Moncef Slaoui, ο κορυφαίος σύμβουλος στην επιχείρηση Warp Speed της αμερικανικής κυβέρνησης, προέβλεψε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα εμβολιαστούν κατά του COVID-19 μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι μόνο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, αλλά και από ερευνητές στον τομέα, σχετικά με την πιθανή αδυναμία του εμβολίου να αποτρέψει λοιμώξεις και την εξάπλωση του ιού, αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσα άτομα θα δεχτούν πραγματικά το τρύπημα.

Μια δημοσκόπηση από το STAT και το The Harris Poll έδειξε τον Νοέμβριο ότι 6 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι είναι κάπως ή πολύ πιθανό να κάνουν το εμβόλιο Covid-19, εάν αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περίπου στο μισό.

Οι δημοσκοπήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι περίπου το 67% των ανθρώπων δηλώνουν ότι είναι «πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να κάνουν το εμβόλιο εάν είναι προαιρετικό, ωστόσο, εάν η λήψη του είναι υποχρεωτική, ο αριθμός αυτός πέφτει στο 65%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer σε ένα μέρος του πληθυσμού την επόμενη εβδομάδα. 

Πηγή: zerohedge 
Μετάφραση: Ανεξάρτητη Ομάδα Μεταφραστών

Σχόλια