Μεροληπτική μεταχείριση Ισραηλινών και Παλαιστινίων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τον Τύπο

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον στρατιώτη που δολοφόνησε τραυματισμένο Παλαιστίνιο. Τελ Αβίβ, Απρίλιος 2018

Μαζικές συγκεντρώσεις και κάλεσματα μέσω Facebook που ζητούν την γενοκτονία των Παλαιστινίων, αγνοούνται από τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ και το Facebook, παρά τις ανησυχίες και τις συνεργασίες με σκοπό να σταματήσουν οι "παρακινήσεις για βία".
Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους τους για "παρακίνηση σε βία" εναντίον των Ισραηλινών, παρά το γεγονός ότι μόλις 34 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί αυτό το διάστημα, σε σύγκριση με τους 230 Παλαιστίνιους. Η αύξηση της βίας αποδίδεται στην καταδικασμένη από την διεθνή κοινότητα καταπάτηση από το Ισραήλ των Παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Οι ανησυχίες της Ισραηλινής κυβέρνησης για την πρόσφατη βία, την οδήγησαν στη σύλληψη Παλαιστινίων με βάση το περιεχόμενο αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο έγκλημα. Μέχρι στιγμής, 145 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από την αρχή του έτους, για "προ-εγκληματική" παρακίνηση μέσω των ΜΚΔ. Αυτή η πρακτική οδήγησε τελικά στη συνεργασία μεταξύ Facebook και Ισραηλινής κυβέρνησης, που στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την "παρακίνηση" καταλήγουν στο κλείσιμο διάφορων λογαριασμών του Facebooκ που ανήκουν σε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως και να'χει, τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, παρέλειψαν να καταδικάσουν την "παρακίνηση" του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων, μια πρακτική εντυπωσιακά συνηθισμένη που όμως τραβά ελάχιστη - έως καθόλου - προσοχή. Συχνά, αυτές οι "αντι-παλαιστινιακές" αναρτήσεις, οι εικόνες και οι καμπάνιες είναι γεμάτες με εκκλήσεις για γενοκτονία και οι κραυγές "θάνατος σε όλο το αραβικό έθνος" και "σκοτώστε τους όλους" είναι πολύ συνηθισμένες.

Ακόμα και οι Times of Israel δημοσίευσαν άρθρο "Πότε η γενοκτονία είναι επιτρεπτή" σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ. Παρόλο που τελικά το "κατέβασαν", δείχνει μια πολύ κοινή και επικίνδυνη νοοτροπία, την οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ισραηλινή κυβέρνηση και τα δυτικά ΜΜΕ πολύ "βολικά" επιλέγουν να αγνοούν.

Ένα Ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο αποφάσισε να τεστάρει τις υποψίες για προνομιακή μεταχείριση και βρήκε ότι το Facebook και οι Ισραηλινές αρχές μεταχειρίζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο τις εκδικητικές εκκλήσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ακόμα και οι μαζικές συγκεντρώσεις που ζητούν γενοκτονία των Παλαιστινίων έχουν αγνοηθεί παντελώς από τα ΜΚΔ και τον Τύπο. Τον Απρίλιο φέτος, έγινε στο Τελ Αβίβ μια μαζική αντι-Παλαιστινιακή συγκέντρωση, όπου χιλιάδες κόσμος ζητούσαν τον θάνατο όλων των Αράβων. Η συγκέντρωση αυτή οργανώθηκε για συμπαράσταση σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη, ο οποίος δολοφόνησε έναν ήδη τραυματισμένο Παλαιστίνιο, πυροβολώντας τον εν είδει εκτέλεσης στο κεφάλι.

Ο στρατιώτης αυτός, ο Elor Azaria, δικάστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας γι' αυτήν την δολοφονία, η οποία έγινε μέσα στην επικράτεια της Παλαιστίνης, στη Χεβρώνα. Στη Χεβρώνα βρίσκεται ένας παράνομος οικισμός εποίκων, αλλά παρά την παρανομία, προστατεύεται εξίσου από τον Ισραηλινό Στρατό. Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει συχνές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή.

Στη διαδήλωση αυτή στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι και κάποια αστέρια της ποπ διασκέδασαν τους διαδηλωτές. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως "Ο Έλορ είναι ήρωας" και αιτήματα για την απελευθέρωσή του. Μια γυναίκα φωτογραφήθηκε με ένα πλακάτ που έγραφε "σκοτώστε τους όλους".

Ένας Εβραίος ρεπόρτερ που βρισκόταν εκεί, είπε ότι έμοιαζε "περισσότερο σαν πανηγυρισμός του φόνου, παρά οτιδήποτε άλλο". Παρότι η εχθρότητα και η παρακίνηση ήταν προφανείς στη συγκέντρωση, δεν είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί ποια θα ήταν η αντίδραση αν αυτή ήταν μια φιλο-πάλαιστινιακή συγκέντρωση που ζητούσε τον θάνατο όλων των Εβραίων. Η απόλυτη αντίθεση ανάμεσα σε ό,τι επιτρέπεται για τους Παλαιστίνιους και ό,τι επιτρέπεται για τους Ισραηλινούς, πρέπει να μας προβληματίσει όλους, καθώς η απλώνεται η προκατάληψη στα ΜΚΔ, στον Τύπο και πολλές κυβερνήσεις επιδιώκουν να μας θολώσουν την εικόνα της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σχόλια