Pronews: Αντί απάντησης, διέγραψαν το σχόλιο!


Για το θέμα του άρθρου που μας έκλεψε (και παραποίησε) το Pronews, μπορείτε να δείτε εδώ:

Προς Pronews: Αντιγράφετε που αντιγράφετε, τουλάχιστον κάντε το σωστά! 

Το "επίμαχο" άρθρο είναι αυτό:

Το "θρίλερ" με το κρυφό συστατικό του εμβολίου Pfizer

Είχαμε την αφέλεια να ελπίζουμε ότι μετά την παρέμβασή μας θα διόρθωναν το λάθος τους, αλλά το Pronews επέλεξε να... ξεμπερδέψει μαζί μας με έναν πιο απλό τρόπο: αγνοώντας επιδεικτικά το email που τους στείλαμε  και διαγράφοντας το σχόλιο που κάναμε στη δημοσίευσή τους!

Το σχόλιο φαίνεται στο ιστορικό των συνομιλιών μας στο disqus, απ' όπου και το σχετικό screenshot: 

Πρόκειται για μια έμμεση, αλλά σαφέστατη απάντηση ότι θα συνεχίσουν να κατακλέβουν ό,τι γουστάρουν και να το παραποιούν για δημιουργία εντυπώσεων, κατά πώς τους αρέσει, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα!

Όπως γράψαμε και στο σχόλιο, όχι ότι δεν μας ενόχλησε η "κλοπή", σαφώς και ενοχληθήκαμε, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Το χειρότερο ήταν ότι αφαίρεσαν απ' το άρθρο την τεκμηρίωσή του. Και κάτι ακόμα, που δεν το σχολιάσαμε αρχικά, είναι ότι ο τίτλος και ο υπότιτλος του Pronews είναι στα όρια του παραπλανητικού. Τα ερωτηματικά στο τέλος εύκολα περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα μια υπόθεση να περνά στον αναγνώστη ως βεβαιότητα. Επίσης, εντελώς αυθαίρετα, το DMSO, μια ουσία που έχει διάφορες χρήσεις στη φαρμακευτική, χαρακτηρίζεται ως "δολοφονικό"! Δεν το σχολιάσαμε γιατί (τυπικά) το σώζουν κάπως τα ερωτηματικά.

Από τη μεριά μας, δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε "Καλή συνέχεια", αφήνοντας τα υπόλοιπα στην κρίση του αναγνωστικού κοινού... 

Μαντάτα Από Έξω

Σχόλια

  1. Είναι ανήθικο και αντιδεοντολογικό αυτό που έκανε ο τύπος αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αλλά δεν βλέπω τους αναγνώστες τους να διαμαρτύρονται... Στα "Μαντάτα" έχουμε κατά καιρούς δεχτεί σχόλια που διαμαρτύρονται για κάποιο λαθάκι που κάναμε στη μετάφραση (και πολύ καλά κάναν και το διορθώσαμε) αλλά άλλα κι άλλα περνούν στο απυρόβλητο! (Δείτε και την απάντηση στο σχόλιο του φίλου παρακάτω.)

      Διαγραφή
    2. Τον μέσο αναγνώστη δεν τον ενδιαφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες. Πιο πολύ το ψάχνουν αυτοί που αμφισβητούν το περιεχόμενο μιας ανάρτησης, αυτοί δηλαδή που έχουν μια διαφορετική οπτική στο θέμα που πραγματεύεται. Αυτός που έκανε έναν κόπο όμως, να αναζητήσει πληροφορίες, να γράψει πέντε πράγματα ή να μεταφράσει ένα κείμενο, δικαιολογημένα θίγεται (θυμήθηκα τώρα κάτι σχετικό στη σελίδα του ΕΠΑΜ https://www.epamhellas.gr/empedomena-paramythia-lismonimenes-alitheies/ όπου ο αρθρογράφος έκανε copypaste ένα άρθρο κάποιου άλλου θέλοντας να προσθέσει κάποιες δικές του ιδέες και συμπεράσματα). Συνήθως στα blogs η δεοντολογία τηρείται. Σε ειδησεογραφικά sites όμως όπως το pronews, που έχουν συνεχή ροή, αυτά τα πράγματα γίνονται ρουτίνα. Αντιγράφουν αλλάζοντας μερικές λέξεις για να μη μπλέξουν με πνευματικά δικαιώματα. Αυτό δεν γίνεται στα mainstream όπου υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους και μοιράζονται κάποια χρηματοδότηση.

      Διαγραφή
  2. Από την μία θα μου πείτε: Θα ασχολούμαστε κάθε λίγο και λιγάκι με αυτούς; Από την άλλη θα θεωρούσα σωστό κάθε φορά που κατεβάζουν το σχόλιο, να αναρτάτε ένα νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Αυτό θα 'ταν καλό για σπάσιμο νεύρων - δυστυχώς και των δικών μας... Το καλύτερο είναι το δημόσιο "κράξιμο" που τους κάνουμε να διαδοθεί όσο γίνεται περισσότερο από τους αναγνώστες μας! Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί οι αναγνώστες του Pronews, και άλλων τέτοιων σελίδων που ακολουθούν αυτήν την τακτική, δεν απαιτούν την αναφορά στις πηγές. Γιατί αυτό είναι κάτι που το κάνουν συστηματικά. Μου λες κ. Pronews, σύμφωνα με έρευνα που έγινε, πχ, στην Αυστραλία - πολύ ωραία, που είναι αυτή η έρευνα; Γιατί δεν μου βάζεις ένα λινκ; Αν "βομβαρδίζονταν" με τέτοια σχόλια από τους αναγνώστες τους, αυτό θα ήταν το πιο σωστό και μάλλον το πιο αποτελεσματικό.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά. Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου