Χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν τον αγωνιστή Basel al-Araj


Χιλιάδες κόσμου πήραν μέρος στην κηδεία του Basel al-Araj εχθές (17/3) το βράδυ. Ο 31χρονος Παλαιστίνιος ακτιβιστής δολοφονήθηκε από πυρά του Ισραηλινού στρατού πριν από 2 εβδομάδες. Το Ισραήλ κράτησε τη σωρό του από τις 6 Μαρτίου και την παρέδωσε μόλις εχθές το απόγευμα.

Ο Basel, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Μαρτίου μετά από ενέδρα σε ένα σπίτι κοντά στη Ραμάλα, ήταν ένας πολύ δημοφιλής ακτιβιστής, διανοούμενος, θεωρητικός και μαχητής της ελευθερίας.

Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από σφαίρα στην καρδιά, ενώ υπήρχαν άλλα 9 τραύματα από σφαίρες σε διάφορα σημεία στο σώμα του και στο κεφάλι. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή το βράδυ, στο χωριό του κοντά στη Βηθλεέμ, με συμμετοχή πλήθους κόσμου για τον στερνό αποχαιρετισμό, αλλά και υπό τη στενή παρακολούθηση ανδρών του Ισραηλινού στρατού.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε όλους τους Παλαιστίνιους να πάνε στην κηδεία, καθώς και να οργανώσουν συμβολικές κηδείες σε όλη την Παλαιστίνη για να τιμήσουν τη μνήμη του σπουδαίου μαχητή.

Ο Basel al-Araj πέρυσι τον Απρίλιο είχε συλληφθεί και βασανιστεί, μαζί με άλλους 5 συναγωνιστές του, από Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) τους κατηγόρησε για παράνομη οπλοκατοχή και για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργία πείνας και απελευθερώθηκαν 6 μήνες αργότερα.

Αμέσως όμως μετά την απελευθέρωσή τους, 4 εξ αυτών, οι Muhammad Harb, Haitham Siyaj, Muhammad al-Salamin, Seif al-Idrissi, συνελήφθησαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την οργή των Παλαιστινίων εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς φάνηκε ότι συντονίζεται σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.

Η δολοφονία του Basel al-Araj και το κατηγορητήριο της ΠΑ εναντίον των συναγωνιστών του, έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στους Παλαιστίνιους, οι οποίες αυξάνονται, καθώς αστυνομικές δυνάμεις της ΠΑ κατέστειλαν βίαια πορεία διαμαρτυρίας το προηγούμενο Σάββατο.

Μετά την κατακραυγή για την αστυνομική βαρβαρότητα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα. Παρόλα αυτά όμως, ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑ, έκανε λόγο για «μισθοφόρους» και «ξένους παράγοντες», οι οποίοι πυροδοτούν συγκρούσεις με σκοπό να προκαλέσουν εσωτερική διαμάχη στην Παλαιστίνη και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «φτηνούς υποκινητές» σε μια φρασεολογία που θυμίζει έντονα την επιχειρηματολογία του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους που μάχονται το καθεστώς κατοχής.

Σχόλια