Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ


Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Mike Pence, σε ομιλία του στο φιλο-ισραηλινό λόμπι AIPAC.
Η ομάδα του Τραμπ αναφερόταν συχνά σε αυτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. "Μετά από δεκαετίες, όπου απλώς το συζητούσαμε, ο πρόεδρος σκέφτεται σοβαρά να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ" είπε ο Pence στην ομιλία του.

Το Ισραήλ κατέλαβε το δυτικό μέρος της Ιερουσαλήμ το 1948 και το 1967 κατέλαβε και το ανατολικό.

Το κατοχικό κράτος θεωρεί την ενωμένη Ιερουσαλήμ ως την "αιώνια" και "αδιαίρετη" πρωτεύουσά του και θέλει όλες οι χώρες, αναγνωρίζοντάς την, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους εκεί.

Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ απορρίπτουν την ιδέα της ενιαίας πρωτεύουσας του Ισραήλ, καθώς η PLO και η Παλαιστινιακή αρχή θέλουν το ανατολικό μέρος της πόλης ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Αν οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους, αυτό θα θεωρηθεί ως σαφής αναγνώριση ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στο Ισραήλ, και πιθανότατα θα προκαθορίσει το αποτέλεσμα ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Πηγή: από το Days of Palestine (http://daysofpalestine.com/news/us-seriously-planning-relocate-embassy-jerusalem/) το οποίο πλέον δεν λειτουργεί...

Σχόλια