Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη του αεροσκάφους του από τη Συριακή αεράμυνα.


Η Ρωσία κάλεσε τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Μόσχα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, ενώ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας το σκεπτικό της επιχείρησης.

Η Μόσχα εμπλέκεται ενεργά στη Συρία, υποστηρίζοντας την ενέργεια του στρατού του Άσαντ να πλήξει τα ισραηλινά αεροσκάφη με ρουκέτες εχθές τη νύχτα, τα οποία, σύμφωνα με την Ιερουσαλήμ, χτύπησαν ένα κονβόι όπλων που προοριζόταν για τη Χεζμπολά στο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπάει τις αποστολές όπλων.

«Η πολιτική μας είναι σταθερή» δήλωσε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ στην Εβραϊκή γλώσσα. «Όταν εντοπίζουμε προσπάθειες να μεταφερθούν εξελιγμένα όπλα στη Χεζμπολά, όταν έχουμε τις πληροφορίες και την επιχειρησιακή δυνατότητα, τότε θα αναλαμβάνουμε δράση για να τις αποτρέψουμε. Έτσι κάναμε πάντα και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε… και όλοι πρέπει να το λάβουν αυτό υπ’ όψιν. Όλοι.»

Ο Νετανιάχου και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 9 Μαρτίου, όπου και συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών νωρίτερα έστειλε δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις των Ισραηλινών ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας.

Η Συρία ζήτησε από τον ΟΗΕ να «καταδικάσει την ωμή επιθετικότητα του Ισραήλ που θεωρείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Εκπρόσωποι του Ισραηλινού στρατού δήλωσαν ότι τα αεροσκάφη τους χτύπησαν διάφορους στόχους στη Συρία και είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το Ισραήλ, όταν εξαπολύθηκαν τα αντιαεροπορικά πυρά εναντίον τους από τη Συρία. Ένας από τους πυραύλους καταρρίφθηκε από τη συστοιχία Arrow, ενώ δύο άλλοι προσγειώθηκαν στο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Άσαν δήλωσε ότι η Ισραηλινή επίθεση έγινε προκειμένου να βοηθήσει τις τρομοκρατικές συμμορίες [του Ισλαμικού Κράτους] σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανεβάσει το πεσμένο τους ηθικό και να στρέψει την προσοχή από τις συνεχείς νίκες του Συριακού Αραβικού Στρατού εναντίον τους. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατέρριψαν ένα ισραηλινό αεροσκάφος, κάτι που διαψεύδεται από το Ισραήλ.

Η εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία είναι εξαιρετικά σπάνια, παρότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν άλλη μία πριν από μερικούς μήνες.

Η Ιορδανία, η οποία συνορεύει και με το Ισραήλ και με τη Συρία, ανέφερε ότι τμήματα των πυραύλων έπεσαν σε αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της. Ο Ιορδανικός στρατός δήλωσε ότι τα θραύσματα προήλθαν από την αναχαίτιση των πυραύλων της Συρίας από το Ισραήλ. Ο Radwan Otoum, κυβερνήτης της επαρχίας Irbid, δήλωσε ότι τα θραύσματα των πυραύλων προκάλεσαν μικρές μόνο ζημιές.

Το Ισραήλ γενικά έχει μείνει ανεπηρέαστο από τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα στην πόρτα του, καθώς έχει υποστεί σποραδικά μόνο περιστατικά εξάπλωσης πυρκαγιάς, τα οποία σε γενικές γραμμές θεωρούνται ως τακτικά λάθη των δυνάμεων του Άσαντ. Σε αυτές τις «αδέσποτες» φωτιές, το Ισραήλ ανταποκρίθηκε με περιορισμένα αντίποινα στις συριακές θέσεις.

Ο ουρανός της Συρίας είναι γεμάτος από Ρωσικά και Συριακά μαχητικά, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ, καθώς και του συνασπισμού που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, που χτυπούν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση ότι το Ισραήλ κάνει αεροπορικές επιδρομές εναντίον εξελιγμένων συριακών πολεμικών συστημάτων – συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών πυραύλων ρωσικής κατασκευής, όπως και πυραύλων ιρανικής κατασκευής – αλλά και σε θέσεις της Χεζμπολά, αλλά σπανίως το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες.

Σχόλια