Έκθεση καταδίκης του καθεστώτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη από Επιτροπή του ΟΗΕ


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία του ΟΗΕ (ESCWA) αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια για καταδίκη από τον ΟΗΕ της στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Για την προώθηση αυτής της έκθεσης στον ΟΗΕ, έχει δημιουργηθεί καμπάνια συλλογής υπογραφών  όπου καλείται ο ΟΗΕ είτε να υιοθετήσει την έκθεση, ως μια αληθή αναφορά, γραμμένη από μία από τις επιτροπές του, καταδικάζοντας το καθεστώς απαρτχάιντ, είτε να την απορρίψει και να αποστασιοποιηθεί από αυτήν, δίνοντας όμως συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ως προς τα σημεία όπου η έκθεση έχει λάθη και αποσαφηνίζοντας τυχόν σφάλματα ή ανακρίβειες.]

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία του ΟΗΕ (Economic and Social Commission for Western  Asia - ESCWA) δημοσίευσε την Τετάρτη (15/3) μια έκθεση, στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει επιβάλει καθεστώς απαρτχάιντ και φυλετικών διακρίσεων στον Παλαιστινιακό λαό και, όπως δήλωσαν, είναι η πρώτη φορά που στον ΟΗΕ διατυπώνεται καθαρά μια τέτοια κατηγορία.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών παρομοίασε την έκθεση αυτής της επιτροπής, με το Der Sturmer – μια ναζιστική προπαγανδιστική έκδοση, η οποία είχε έντονο αντισημιτικό χαρακτήρα.

Η έκθεση της ESCWA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το Ισραήλ έχει ιδρύσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ που κυριαρχεί στο σύνολο του Παλαιστινιακού λαού». Το Ισραήλ απορρίπτει έντονα αυτήν την κατηγορία, η οποία διατυπώνεται συχνά από τους επικριτές του.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ και Εκτελεστική Γραμματέας της ESCWA, Rima Khalaf, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι «η πρώτη αυτού του είδους» από όργανο του ΟΗΕ «και καταλήγει στο ξεκάθαρο και ειλικρινές συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είναι ένα ρατσιστικό κράτος, που έχει εγκαθιδρύσει καθεστώς απαρτχάιντ και διώκει τους Παλαιστίνιους πολίτες.»

Η ESCWA αποτελείται από 18 Αραβικά κράτη και έχει σκοπό την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των κρατών-μελών της, όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της σελίδα . Η έκθεση συντάχθηκε μετά από αίτημα των μελών της ESCWA, δήλωσε η Rima Khalaf.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ότι η εν λόγω έκθεση δημοσιεύθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. «Η έκθεση, ως έχει, δεν εκφράζει τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα (Αντόνιο Γκουτιέρες)», δήλωσε ο Dujarric, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις των συντακτών της.Οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσαν οργή για αυτήν την έκθεση.

«Είναι θετικό ότι η γραμματεία του ΟΗΕ κρατά αποστάσεις από αυτήν την έκθεση, αλλά χρειάζεται να προχωρήσει περισσότερο και να την αποσύρει εντελώς» είπε σε δήλωσή της η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley.

Σε σχόλιό του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, Emmanuel Nahshon, τόνισε ότι η έκθεση δεν υιοθετείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Επίσης, ο Danny Danon, πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι «η προσπάθεια κηλίδωσης και οι ψευδείς χαρακτηρισμοί για τη μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας ψευδείς αναλογίες, είναι ποταπή και αποτελεί κραυγαλέο ψέμα».

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι είναι προϊόν «ενδελεχούς έρευνας και πληθώρας αποδείξεων ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για το έγκλημα του απαρτχάιντ», προσθέτοντας ωστόσο, ότι «μόνο με μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου θα αποκτούσε πραγματική εγκυρότητα αυτή η αξιολόγηση.»

Σύμφωνα με την έκθεση, «ο στρατηγικός κατακερματισμός του Παλαιστινιακού λαού» είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για την επιβολή απρτχάιντ, καθώς οι Παλαιστίνιοι έχουν διαιρεθεί σε τέσσερις ομάδες που καταπιέζονται με «διαφορετική νομοθεσία, πολιτικές και πρακτικές».

Οι τέσσερις αυτές ομάδες κατονομάζονται ως: οι παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, οι παλαιστίνιοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι που ζουν ως πρόσφυγες ή εξόριστοι.

Η ESCWA εκφράζει την ελπίδα αυτή η έκθεση να εμπλουτίσει το διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών στα Ηνωμένα Έθνη για τις ρίζες του προβλήματος, δήλωσε η Khalaf, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης στα επιτελεία της Βυρηττού.

Συντάκτης της έκθεσης είναι ο Richard Falk, πρώην ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη, και η Virginia Tilley, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιου Ιλλινόις.

Προτού εγκαταλείψει τη θέση του στον ΟΗΕ, ο Richard Falk, είχε δηλώσει ότι η ισραηλινή πολιτική φέρει τα απαράδεκτα χαρακτηριστικά της αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και της εθνικής εκκαθάρισης. Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ.

Σχόλια