Ετοιμάζεται να... καταπιεί τον πλανήτη ο Κιμ Γιον Ουν!


[Σχόλιο από τα Μαντάτα: Σχολιάζοντας την παρακάτω είδηση, παρατηρούμε περιέχει πολλά "μπορεί", "ίσως", "θα μπορούσε"...
Αναρωτιόμαστε γιατί ένας εκπρόσωπος επίσημου φορέα να κάνει τέτοιες ασαφείς αποκαλύψεις. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, αλλά όπως και να' χει, περιμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.]


Η Β. Κορέα ίσως να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, καθώς οι εγκαταστάσεις της παράγουν σε μεγάλες ποσότητες πλουτώνιο και εμπλουτίζουν διπλάσιο ουράνιο από ότι πριν μερικά χρόνια, σύμφωνα με επικεφαλής ομάδας για την πυρηνική ενέργεια του ΟΗΕ.

Οι πυρηνικές ικανότητες της Πιονγιάνγκ ίσως να ξεπεράσουν κάθε πρόβλεψη, δήλωσε στην Wall Street Journal ο Yukiya Amano, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη. Αυτή η απομονωμένη χώρα, είπε, επιταχύνει την παραγωγή πλουτωνίου και τον εμπλουτισμό ουρανίου.

"Αυτό το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό. Είναι απαραίτητη μια πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι" είπε ο Αμάνο.

Ο Αμάνο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ως διαμεσολαβητής, στην επίτευξη της συμφωνίας των έξι παγκόσμιων δυνάμεων, για τη μείωση των πυρηνικών του Ιράν, αλλά αμφιβάλλει ότι παρόμοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και τώρα.

"Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Πρέπει να αποφεύγουμε τις εύκολες συγκρίσεις." Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι οι εικόνες από τον δορυφόρο της υπηρεσίας περιέχουν ενδείξεις ότι η Β. Κορέα διπλασίασε σε μέγεθος τις εγκαταστάσεις του κέντρου πυρηνικών ερευνών της Yongbyon, όπου πιστεύεται ότι γίνεται ο εμπλουτισμός.

Επίσης, ο Αμάνο δήλωσε ότι είναι αμφίβολο να επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο όλα δείχνουν ότι αναπτύσσεται.

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, όπως πόσες κεφαλές εκτιμά η ΙΑΕΑ ότι μπορεί να έχει στο οπλοστάσιό της η Β. Κορέα. Τον Ιανουάριο, η Υπηρεσία Ελέγχου Εξοπλισμών, στην Ουάσιγκτον, έδωσε στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Πιονγιάνγκ ίσως να διαθέτει αρκετό πλουτώνιο για 10 κεφαλές.

Η συνέντευξη του Αμάνο δόθηκε ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο. Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ άρχισαν τη συναρμολόγηση του συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα, το οποίο θα μπορεί να αντικρούσει πιθανή επίθεση με πυραύλους από την Β.Κ. Αυτή η κίνηση έχει καταδικαστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι το σύστημα THAAD προκαλεί σημαντικά ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, είπε ότι το THAAD έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και θα μπει σε λειτουργία, σε κάθε περίπτωση.

Από τη μεριά της, η Νότιος Κορέα έχει ενισχύσει σημαντικά τις πυραυλικές της δυνατότητες, κάνοντας δοκιμαστικές εκτοξεύσεις 4 μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους στο Ιαπωνικό Πέλαγος. Τις δοκιμές αυτές, οι βόρειοι γείτονές τους τις εξέλαβαν ως μήνυμα ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι σε απόσταση βολής από τα πυραυλικά συστήματα της Πιονγιάνγκ.

Τον Σεπτέμβριο πέρυσι, η Β. Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική της δοκιμή και ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους. Η δοκιμή αυτή καταδικάστηκε όχι μόνο από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης, αλλά και από την Κίνα που παραδοσιακά είναι σημαντικός συνεργάτης και ο μοναδικός σύμμαχος της Β. Κορέας.

Σχόλια