Μπασάρ Αλ Άσαντ: Εισβολείς οι ΗΠΑ στη Συρία!


Όλες οι ξένες δυνάμεις, μαζί και οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση, είναι εισβολείς, δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του σε κανάλι της Κίνας, τονίζοντας ότι κανένας δεν έδωσε την άδεια στους πεζοναύτες των ΗΠΑ να βρίσκονται στο Μανμπίτζ.


«Όσοι ξένοι πεζοναύτες έρχονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση, συνεννόηση ή άδεια, είναι εισβολείς, είτε αυτοί είναι Αμερικανοί, είτε Τούρκοι, είτε οτιδήποτε άλλο» είπε ο Πρόεδρος Άσαντ στο κινέζικο Phoenix TV, όπως μεταδόθηκε από το Συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Συρία «έχει ανοίξει την πόρτα» για την επέμβαση των Αμερικανών πεζοναυτών στο Μανμπίτζ, στην επαρχία του Χαλεπίου, ο Άσαντ απάντησε «Όχι, δεν την ανοίξαμε.»

«Τι πρόκειται να κάνουν [οι ξένοι πεζοναύτες] εδώ; Να πολεμήσουν τον ISIS; Οι Αμερικανοί έχουν χάσει σχεδόν όλους τους πολέμους. Χάσανε στο Ιράκ και αναγκάστηκαν τελικά να αποσυρθούν. Ακόμα και στη Σομαλία. Για να μη μιλήσουμε για το Βιετνάμ, στο παρελθόν, ή για το Αφγανιστάν.»

Σύμφωνα με τον Άσαντ, οι ΗΠΑ «δεν έχουν πετύχει τίποτα, όπου κι αν έχουν στείλει στρατό, παρά μόνο δημιουργούν χάος. Είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν προβλήματα και να καταστρέφουν, αλλά είναι πολύ κακοί στο να βρίσκουν λύσεις.»

Αρχές Μαρτίου, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μανμπίτζ, προκειμένου να αποτρέψουν τη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων ανταρτών (υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ) και Τουρκίας.

Χωρίς τις ξένες επεμβάσεις, «είναι θέμα μηνών» να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, σημείωσε ο Άσαντ. «Το περίπλοκο σε αυτόν τον πόλεμο είναι οι ξένες επεμβάσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Συρίας τόνισε ότι οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στη Ράκκα, το οχυρό του ISIS, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Μανμπίτζ.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Μανμπίτζ στις αρχές Μαρτίου. Εκείνες τις ημέρες, υπήρξαν αναφορές ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση περίπου 20 χωριών στην περιοχή ανάμεσα στο Μανμπίτζ και την Αλ Μπαμπ, από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στην κυβέρνηση της Συρίας. Τα χωριά αυτά είχαν καταληφθεί πρόσφατα από δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία.

«Είναι βέβαιο ότι αυτοί [οι Συριακές δυνάμεις] γνωρίζουν πού βρισκόμαστε, αλλά και εμείς [οι ΗΠΑ] γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση για σύγκρουση με καμία δύναμη εκτός από τον ISIS», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Jeff Davis.

Η υπό Αμερικανική ηγεσία συμμαχία επιβεβαίωσε ότι περίπου 400 Αμερικανοί πεζοναύτες και καταδρομείς στάλθηκαν στη Συρία, για τη δημιουργία ενός φυλακίου για την υποστήριξη μιας επιχείρησης προκειμένου να καταληφθεί η Ράκκα. Οι δυνάμεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 500 στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονταν ήδη στη Συρία. Ο σμήναρχος JohnDorrian, εκπρόσωπος τύπου της συμμαχίας, δήλωσε ότι το νέο αυτό άγημα έχει αναπτυχθεί για να επισπεύσει την ήττα των τρομοκρατών στη Ράκκα.


Σχόλια