Βραζιλία: διαδηλώσεις και συγκρούσεις για το συνταξιοδοτικό


Χιλιάδες κόσμος γέμισαν τους δρόμους στη Βραζιλία και πάλι εχθές (Τετάρτη 15/3) για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Σε κάποιες πόλεις σταμάτησαν οι συγκοινωνίες, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των πολιτών.

Στο Σάο Πάολο η διαμαρτυρία ήταν σε ήρεμο κλίμα, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μπραζίλ, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο η αστυνομία έκανε χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών αλλά και πελατών ενός παραδοσιακού μπαρ της πόλης. Στη Μπραζίλια συγκεντρώθηκαν ακτήμονες εργάτες γης, αγρότες με οικογενειακές φάρμες, καθώς και άλλοι διαδηλωτές ενάντια στο συνταξιοδοτικό και προχώρησαν σε κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών, για 9 ώρες. Οι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες, προκάλεσαν ζημιές στον εξοπλισμό και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Περίπου 1500 άτομα συμμετείχαν στην κατάληψη.

Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, με ελάχιστο τα 25 χρόνια εργασίας.

Σχόλια