Αρνήθηκε 80 εκατομμύρια η Σομαλία, για να κόψει δεσμούς με το Κατάρ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της New Khalij, έγινε προσφορά 80 εκατ. στον Πρόεδρο της Σομαλίας, Mohammed Abdulah Farmajo, προκειμένου να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με το Κατάρ. 
"Μετά από ένα δίλημμα 2 ωρών, ο Farmajo απέρριψε την προσφορά" δήλωσε ο δημοσιογράφος Jaber Al-Harimi.

Εχθές η εφημερίδα Somalia Today, ανέφερε ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες "υπήρξε πίεση προς την κυβέρνηση της Σομαλίας από τη Σαουδική Αραβία, να αντιστρέψουν την απόφαση της χώρας να παραμείνει ουδέτερη στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει ορισμένες Αραβικές χώρες στο Κατάρ."

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Σαουδική Αραβία απείλησε να σταματήσει την οικονομική βοήθεια στη Σομαλία, αν αυτή δεν αλλάξει την ουδέτερη στάση της. Η Σομαλία έχει απευθύνει έκκληση για σταμάτημα της διαμάχης μεταξύ του Κατάρ και των υπολοίπων αραβικών χωρών, με διάλογο μέσω ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Αραβική Λίγκα και η Organisation of Islamic Conference (OIC).

Αναφέρεται επίσης, ότι "υπουργοί της κυβέρνησης της Σομαλίας επέστρεψαν από τη Σαουδική Αραβία, αφού οι συναντήσεις με τους ομολόγους τους ματαιώθηκαν αιφνιδίως." Εντωμεταξύ, οι κυβερνήτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εις γνώσιν της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησαν να πείσουν τον Farmajo να αλλάξει τη στάση του. 

Ο Farmajo εκλέχθηκε Πρόεδρος παρά την αντίθεση των ΗΑΕ, που είχαν κλείσει συμφέρουσες συμφωνίες με τον προηγούμενο πρόεδρο, τις οποίες ο Farmajo έχει υποσχεθεί να ακυρώσει χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν συμβόλαια για ελεύθερη πρόσβαση και διαχείριση κάποιων λιμανιών της Σομαλίας που θα παρείχαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια σημαντική στρατηγική θέση στις εμπορικές συναλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Εχθές, κλιμάκιο της κυβέρνησης του Κατάρ, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Σομαλίας, για συνομιλίες μεταξύ των χωρών του Κόλπου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, όπου, σύμφωνα με πηγές, συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η Καταριανή αντιπροσωπία επαίνεσε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις χώρες του Κόλπου και τους ζήτησαν να κρατήσουν σταθερή τη θέση τους σχετικά με τον αποκλεισμό του Κατάρ. 

Η Σομαλία επιτρέπει στο Κατάρ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της, για να σπάσει τον περιορισμό στις πτήσεις που επέβαλαν οι αραβικές χώρες. Κατά την πρώτη ημέρα του αποκλεισμού, 15 Καταριανά αεροπλάνα πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Σομαλίας, σύμφωνα με το Associated Press.

Σχόλια