Παιχνίδια πολέμου από Ιαπωνία - ΗΠΑ


Ιαπωνία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική άσκηση πάνω από τη θάλασσα, ανατολικά της Κίνας. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο Ιαπωνικά μαχητικά τζετ F-15 και δύο βομβαρδιστικά Β-1Β της αμερικανικής αεράμυνας, τα οποία απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στον Ειρηνικό, στην περιοχή του Γκουάμ.

Παρόμοια άσκηση με ιαπωνικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη είχε πραγματοποιηθεί και στις 31 Αυγούστου, νότια της χερσονήσου της Κορέας, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα.

Μετά τη σειρά των δοκιμών που πραγματοποίησε η Β. Κορέα και καθώς ένας από τους πυραύλους πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της, η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και προσπαθεί να είναι σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της. 

Σκοπός της τωρινής άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, καθώς και η προετοιμασία του Ιαπωνικού στρατού για ενδεχόμενη επίθεση από την Β. Κορέα.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ν. Κορέα, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το αντιβαλλιστικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Η εγκατάσταση αυτή αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες τόσο από τους κατοίκους της Ν. Κορέας, όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες θεωρούν ότι οι προηγμένοι αισθητήρες του συστήματος μπορούν να διεισδύσουν στην επικράτειά τους. Οι νοτιοκορεάτες ανησυχούν ότι η εγκατάσταση του THAAD στη χώρα τους, τους καθιστά στόχο της Β. Κορέας.

Οξύνοντας περαιτέρω την ένταση, οι ΗΠΑ διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ν. Κορέα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη Β. Κορέα ως "η πιο ρητή έκφραση εχθρότητας" και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί τα πολεμικά "παιχνίδια" να εξελιχθούν σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Από τη μεριά τους, η Κίνα και η Ρωσία κάνουν έκκληση προς όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν την διπλωματία για την εξεύρεση λύσης της όλης κατάστασης.

Σχόλια