Νέα σύγκρουση προμηνύεται στην Ανατολική Συρία


Μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Deir Ezzor και την φανερή πρόθεση του Συριακού Αραβικού Στρατού να διασχίσει ανατολικά τον Εφρράτη, οι ΗΠΑ ωθούν τους τοπικούς τους "πληρεξούσιους" να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της περιοχής από τον ISIS.

Μέσα σε 2 ημέρες οι τοπικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ προχώρησαν περίπου 30 χιλιόμετρα μέσα στην περιοχή που ελέγχεται από τον ISIS, κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο ISIS πραγματικά αντιστεκόταν και δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχει συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Brett McGurk συναντήθηκε πρόσφατα με τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι πριν λίγο καιρό ορκίζονταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Δωροδοκώντας τοπικούς εξτρεμιστές φυλάρχους για να τους τραβήξουν προσωρινά με τον μέρος τους, καταφέρνουν τις "σημαντικές νίκες" εναντίον του Ισλαμικού Κράτους - μια τακτική που είχαν εφαρμόσει παλαιότερα και στο Ιράκ.

Αρχικά οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αφήσουν τον ISIS να κατέχει το Deir Ezzor. Είχαν επιτεθεί δύο φορές στον Συριακό κυβερνητικό στρατό, βοηθώντας έτσι τον ISIS να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις και να αχρηστεύσει το αεροδρόμιο που ήταν απαραίτητο για τον ανεφοδιασμό.
Μετά την υποστήριξη της Ρωσίας στη Συρία και την εκλογή του Ντ. Τραμπ, αυτά τα σχέδια έπρεπε να αλλάξουν. Ο ΣΑΣ απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της πόλης, όπως και το αεροδρόμιο και οι κάτοικοι που σχεδόν λιμοκτονούσαν υπό την κατοχή του ISIS μπορούν να προμηθεύονται πλέον τρόφιμα και άλλα αγαθά. Ο δρόμος από τη Δαμασκό προς το Deir Ezzor είναι πλήρως υπό τον έλεγχο του ΣΑΣ.

Οι ΗΠΑ θέλουν τις πετρελαιοπηγές για να χρηματοδοτήσουν τους Κούρδους και Άραβες πληρεξούσιούς τους. Η Συρία τις χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της. Εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται απο τις ΗΠΑ προσπαθήσουν να προσαρτήσουν την περιοχή, είναι πιθανό να έχουμε ευθεία σύγκρουση ανάμεσα σε αυτές και τον Συριακό στρατό.

Η Συριακή κυβέρνηση τόνισε και πάλι ότι οι Αμερικανικές (και Τουρκικές) στρατιωτικές δυνάμεις είναι απρόσκλητες στο έδαφος της Συρίας και ως εκ τούτου η παρουσία τους είναι παράνομη. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών. Εχθές ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στη Συρία, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα" - προφανώς χωρίς να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη!

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ρητά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα άλλο ενδιαφέρον στη Συρία, εκτός από τη συντριβή του ISIS. Τώρα όμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται υπό την επιρροή - ή μάλλον τον έλεγχο - του Πενταγώνου, το οποίο φαίνεται να έχει δικά του σχέδια.
Σε μεγάλο βαθμό, ο πόλεμος στη Συρία έχει κριθεί. Η Συριακή κυβέρνηση θα επικρατήσει. Ωστόσο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σχόλια