Η Βενεζουέλα παρέδωσε επιστολές διαμαρτυρίας στους πρέσβεις της Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου


Καράκας, 4 Σεπτεμβρίου.- Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρρεάσα, παρέδωσε την Δευτέρα επιστολές διαμαρτυρίας στους πρέσβεις Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, απορρίπτοντας τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση δεδομένης της μόνιμης παρέμβασης αυτών των πρεσβευτών και των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, στη λειτουργία της δημοκρατίας και στη λειτουργία των δημόσιων εξουσιών», είπε ο Αρρεάσα, σε μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού Venezolana de Televisión.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας, οι οποίες παραδόθηκαν στον καθένα προσωπικά στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι το αποτέλεσμα των συνεχών αμφισβητήσεων αυτών των κυβερνήσεων σχετικά με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα της ακτιβίστριας της αντιπολίτευσης Λίλιαν Τιντόρι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη υπό δικαστικά μέτρα τα οποία της απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, μετά από την εύρεση στο όχημά της του ποσού των 205 εκατομμυρίων μπολίβαρες σε μετρητά.

«Τέτοιες εκφράσεις είναι θρασείς, είναι προσβλητικές για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και των θεσμών της χώρας», δήλωσε ο αρχηγός της βενεζουελάνικης διπλωματίας.

Ανέφερε πως μεταβίβασε στους πρεσβευτές πως αν η πρόθεση των χωρών τους είναι να φέρουν τις διπλωματικές σχέσεις σε ένα άλλο επίπεδο, η Βενεζουέλα δε θα απέφευγε «μια τέτοια ευθύνη» και είναι πρόθυμη να «λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις σε περίπτωση που προσβληθεί η εθνική της κυριαρχία».

Ο Αρρεάσα αμφισβήτησε πως οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συνόδευσαν το Σάββατο τη Λίλιαν Τιντόρι στον Διεθνή Αερολιμένα Μαϊκετία, απ’ όπου θα αναχωρούσε για την Ευρώπη για να συναντηθεί με τους αρχηγούς κρατών των συγκεκριμένων χωρών.

«Θα θέλαμε να πιστεύουμε, και έτσι δηλώσαμε και στους πρεσβευτές, πως χρησιμοποιήθηκαν από την κυρία Τιντόρι, η οποία παρόλο που γνώριζε για τα δικαστικά μέτρα που τη βαραίνουν, για λόγους που και η ίδια αποδέχτηκε, είχε ετοιμάσει μια συνέντευξη Τύπου», τόνισε.

Ο Αρρεάσα επικύρωσε τη βούληση της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας να διατηρήσει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με αυτά τα κράτη αλλά και τα υπόλοιπα, εφόσον σέβονται την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία της χώρας.

«Μακάρι να μην επαναληφθούν αυτές οι καταστάσεις, και το έχουμε πει και στους πρεσβευτές πως αν γίνει έτσι, θα υπάρξει και εκ μέρους μας η αξιολόγηση διπλωματικών μέτρων μεγαλύτερης βαρύτητας», δήλωσε.

Σχόλια